Hrvatski Fokus
Kultura

Hoćemo vinilne ploče u radio programima

Gramofonske ploče bile su uvijek od organskih polimera, plastične ili gumene

 

Da se tema otvori u ovom trenutku, prva je novo sezonska emisija „Večer s Danielom“. Gost iz Slovenije, izvrstan pjevač i književnik, Zoran Predin rekao da mu nova gramofonska ploča kasni, zbog nedostatka granulata. Iz konteksta se shvatilo da se vraćaju vinilne ploče, jer su zvukovno neusporedivo bolje od, isto plastičnih kompaktnih diskova, popularnih CD-ova. Pitanje glasi. Zašto nema, možda s ponekim izuzetkom, više vinilnih ploča u radio programima, npr. Hrvatskog radija?

Svjedok sam vremena. Zahvaljujući poznavanju jednog maziva potrebnog pri preradi plastike i s time upoznao stručnjake „Jugotona“, kao nagradu pedesetih godina dobio sam i počeo sakupljati vinilne ploče. Ovo će biti stoga povijest o tome kako sam postao ekspert za vokalni jazz i zašto tražim povratak vinilnih ploča u radio programe.

Gramofonske ploče bile su uvijek od organskih polimera, plastične ili gumene. Izumom gramofona, prve ploče bile su od tvrde gume. Slijedile su one od šelaka, koje su se vrtjele s frekvencijom 78 min-1 (popularno brojem okretaja). Njih još danas imam u diskoteci. Moje zanimanje za jazz potječe iz pedesetih godina, kada su slušali glazbenici, ali i mi plesači ili slušači na „Glasu Amerike“, glasovitog Willisa Canovera.

Na prvi pogled digresija. Živio sam u doba kada su za nastavnike birali kandidate na temelju razgovora s kandidatima, a ne tajničkim brojanjem radova. Znanstvenu karijeru su mi omogućila dva francuska i jedna njemački profesor. Uz dvojicu domaćih. Slično je bilo i s mojim izborom da budem prva osoba kojoj je bilo omogućeno da iz svojih ploča sastavi i danas postojeću emisiju „Po vašem izboru“. Jednog dana došao sam na razgovor glasovitom glazbenom uredniku. Branku Poliću. Poslije razgovora ponudio mi je da sastavim emisiju iz mojih ploča i da ju vodim“. Emisija je emitirana 30. ožujka 1959. Kao pomoćnici bili su mi dodijeljeni tada mladi Drago Britvić i Slobodan Šelebaj. Tijekom godina imao sam priliku kao prvi na ovim prostorima predstaviti veliki broj velikih umjetnika. Njih tridesetak. Najplodnija je bila 1996, kada sam predstavio Diane Krall, Kurta Ellinga i Kevina Mahoganyja.

No, svemu dođe kraj i tako sam se u jednoj živoj emisiji na Hrvatskom radiju proljetos oprostio od sastavljanja jazz emisija. No, morao sam posuditi CD da prikažem jedan meni od najdragocjenijih sastava. Trio J. Hendrics – D. Lambert i A. Ross. Koji je bio najvažnija novost u prvoj emisiji. I tada se uspostavilo da se za emisije ne mogu koristiti vinilne dugosvirajuće ploče. Nema „čitača“ tih ploča u studiju. Tada se sjetih obrnute situacije.

Jedno od najdražih predstavljanja, bilo je ono vokalistice Ute Lemper 1986. Bila mi je dovoljna vijest da je ta rođena Njemica, poslije 300 predstava napustila pjevanje u mjuziklu „Cabaret“ u Parizu. Kada je u veljači 2020. nastupila sa Zagrebačkom filharmonijom svi su bili oduševljeni. A kako sam predstavio te 1986. njezin prvi CD, „Ute Lemper pjeva Kurta Weilla“?

Tada je samo u jednom studiju, još u Šubićevoj, bio čitač CD-ova. Presnimalo se na magnetofonsku vrpcu (također plastika) i tu se presnimku montiralo u vrpcu s koje je kasnije reproducirana emisija.

Dakle, treba imati u jednom studiju danas gramofon s kojeg se može presnimavati ili svirati izravno. Željeli bismo čuti snimke prije ere CD-a.

Primjerice vokalistu Billy Eckstinea, uz orkestar u kojem trubu svira mladi Miles Davis. Snimka je s koncerta 1945.

Iznenadni završetak od 21. rujna 2021. Glasoviti proizvođač gramofona, „Thorens izbacuje nove gramofone kako bi iskoristio porast vinila“. Radi se o usavršenoj verziji modela iz 1965. Proizvođač je procijenio da potražnja vinilnih ploča trajno raste. Zbog kvalitetnijeg zvuka.

Profesor emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Od figure do kulture – Palindrom

HF

Mladen Žunjić izlaže u Family mallu Zagreb

hrvatski-fokus

Jedna ptica

HF

Dobitnica Helena Sablić Tomić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više