Hrvatski Fokus
Kultura

Zoran Šimunović izlaže u Beču

Je li astronautima potrebna umjetnost?

 

Već u ovim ranim godinama, akademski slikar Zoran Šimunović iz Osijeka, radi u Vukovaru. Ostvario je niz zapaženih samostalnih izložbi i u domovini ali i u svijetu. Značajan ugled stekao je s nekoliko ciklusa velikih formata izrazite simbolike,snažnog kolora.

Dvadeset i trećeg rujna predstavio se u Beču u galeriji DISTRICT4ART s izborom iz svoga poznatoga ciklusa Je li astronautima potrebna umjetnost, izlažući šest slika velikog formata, četiri 180 x 150 cm, jednu 150 x 150 cm i jednu 300 x 300 cm. Izložba će biti otvorena do četrnaestoga listopada.

Ne zaboravimo napomenuti, Šimunović sedmog listopada otvara u Budimpešti svoju novu samostalnu izložbu.

O ciklusima Zorana Šimunovića dosta se pisalo, uočen je njegov specifični vrlo osobeni autorski izraz s nizovima simbola koji ili stoje na slici samostalno ili su u određenom,vidljivom i ili nevidljivom prepletu s drugim simbolima koji izranjaju iz djetinjstva i trajno se utiskuju u memoriju. Ti jednostavni simboli proteklih vremena, iz najranije dobi, od igračaka, do ptica i mačaka, pasa, zečeva plišanih medvjedića, lubenice, cvijeće, lopte izmjenjuju se tajanstvenim ritmom i na slikama ovoga ciklusa, poput kadrova filmske projekcije iznad dvobojnih ili dvopolnih površina.

Šimunović vješto i nadahnuto slaže svoje likovne hijeroglife, govoreći o svijetu kroz aspekte svoga djetinjstva, prisjećajući se i događaja i predmeta koji su potonuli u labirintima zaborava da bi sada bili iznova izvučeni na svjetlo dana,poput davnih artefakata života. Istaknimo i skladni kolor Zorana Šimunovića, odmjeren i nježan, raskrilio se preko svih velikih formata, pružajući utočište svim formama pojavnosti iz slikareva čudesna repertoara. Očito je, pred Zoranom Šimunovićem velika je europska karijera i umjetnički renome jer njegov opus to doista i zaslužuje.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

U potrazi za izgubljenim zavičajem Lukše Peke

hrvatski-fokus

Prokapat će suze krvave

HF

KAMENITA VRATA – Zlokobna žena

HF

Izložba Cate Dujšin Ribar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...