Hrvatski Fokus
Kolumne

Pobjeda komunista u Grazu i neoboljševizam u Austriji

Komunistička partija Austrije ima sjedište u Beču i iz njenih ureda djeluje nekoliko protuhrvatskih inicijativa

 

Mnoge u Hrvatskoj začudila je vijest da je prošle nedjelje na izborima za gradsku upravu u drugom po veličini austrijskom gradu Grazu pobijedila Komunistička partija Austrije (Kommunistische Partei Österreichs – KPÖ).

(vidi: https://www.wahlergebnis.graz.at/https://www.wahlergebnis.graz.at/?report=ReportResult;district=Graz%20gesamt;party=%C3%96VP;minMax=Absteigend)

Malo je poznato da takve partije uopće postoje u zapadno-europskim državama . Čak je i većina komunističkih partija u državama bivšeg istočno-europskog lagera, izuzev Rusije i Bjelorusije, promijenila naziv ili su potpuno nestale. Vijesti o djelovanju onih koje su zadržale komunistički pridjev u imenu, kao napr. u Srbiji na čelu s Titovim unukom Joškom Brozom, prvenstveno izazivaju podsmijeh.

No Austrija nije jedinstvena u Europi samo po postojanju i utjecaju Komunističke partije, nego je i jedina zapadno-europska država koja u svome državnom grbu ima elemente komunističkih obilježja – srp i čekić:

„Prikazuje orla sa krunom, čekićem i srpom, pokidanim gvozdenim lancem i austrijskom zastavom u sredini. Zlatna zidana kruna na glavi predstavlja građanstvo, pokidani željezni lanac slobodu, zlatni srp seljački stalež, a zlatni čekić industriju i zanatstvo.“

(vidi: Wappenchronik – Staatliche Auszeichnung – http://www.staatswappen.at/wappenchronik/)

Naime, tradicionalna komunistička socrealistička obilježje u grbovima su: srp i čekić, crvena zvijezda petokraka, izlazeće sunce, klasje pšenice, kukuruz, grožđe itd.

Grb Republike Austrije izrađen je još 1919. godine, nakon poraza Austrougarske monarhije u Prvom svjetskom ratu i njenog raspada te pobjede ruskih komunista u Listopadskoj (oktobarskoj) revoluciji. I u uporabi je do današnjih dana (s prekidom od 1934. do 1945.).

Sve istočno-europske, bivše komunističke zemlje, uključujući i Rusiju, izbacile su elemente komunističkih obilježja iz svojih državnih grbova. To nisu učinile samo Bjelorusija i separatistička proruska Pridnjestrovska Moldavska Republika čiji je grb zasnovan na grbu Moldavske SSR (Transdnistrija). Od ostalih značajnijih zemalja u svijetu komunistička obilježja u državnom grbu imaju samo Kina i Sjeverna Koreja.

Komunistička partija Austrije ima sjedište u Beču i iz njenih ureda djeluje nekoliko protuhrvatskih inicijativa, od kojih je najpoznatija „no-ustasa“ koja traži zabranu komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda na Bleiburškom polju, a koju je prihvatio dio austrijskog političkog establishmenta i tamošnje Katoličke crkve.

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612/

Povezane objave

​Ivica Đikić – novinarski bastard u glasilu petokolonaša

hrvatski-fokus

U Mađarskoj je sve puno jeftinije

hrvatski-fokus

Bogovi i božice su dio prirode

HF

Kapitalno djelo Stjepana Loze

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više