Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

Kroz druženje s njima svih tih godina, shvatio sam da se radi o ozbiljnoj organizaciji koja ima dugogodišnji staž i redovno primjenjuje metode koje su nezakonite, od zastrašivanja, propucavanja, likvidacija itd. Prvenstveno sam se obraćao braći Pripuz kao čelnim ljudima te organizacije. Kroz vrijeme koje sam proveo tamo (u pritvoru), dovoljno sam informacija saznao da ne bih neargumentirano o nečemu govorio. Njihov sustav je duboko involviran u hrvatskom društvu – prisutni su i u obavještajnoj zajednici, policiji, pravosuđu, medijima, političarima… Imaju velik utjecaj i u lokalnim samoupravama, a najeklatantniji primjer je grad Zagreb i Bandić.

Miroslav Kutle, progonjeni hrvatski poduzetnik, N1 TV Pressing

– Izlaz da ovu državu učinimo jednakom ostalim europskim državama, je nacionalna država, a jedini način na koji se većina stanovništva može izjasniti o tome je referendum na kojem ćemo se svi izjasniti želimo li biti jedna ili tri nacije.

Zlatko Hadžidedić, voditelj bošnjačkoga Centra za izučavanje nacionalizma, Klix

 – BiH je danas nefunkcionalna kao i prije, ona je neuspješna zemlja i nema šanse preživjeti bez obzira na napore iz Amerike i Europe.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Hina

– Zar niste primijetili da je bosanski reisu-l-ulema dr. Kavazović posjetio zagrebačkog nadbiskupa Bozanića? Zar niste čuli da su odnosi između muslimana i katolika u Bosni i Hrvatskoj prijateljski i bratski?

Mustafa Cerić, bivši muslimanski vjerski poglavar, bivši imam u Zagrebu i bivši jugo udbaš na facebooku napada hrvatskoga predsjednika Z. Milanović

 – Porfirije, čija hipokrizija udovoljava svim suvremenim trendovima (pa ga vispreniji Hrvati zovu i Andrejom Plenkovićem SPC-a, zlobno ciljajući na njegovo lažno reformatorstvo), tu je da naglasi važnost religijskog dekora kako bi stvarna duša crkve – njezina političnost – dobila na težini.

Viktor Ivančić, feralovac na radu kod M. Pupovca u  velikosrpskim Novostima 

– Na kraju ću vam reći ovo, Ivan Valek je kristalno jasan. Nikada nije radio za bilo koju domaću ili stranu obavještajnu službu. Nikada nije bio član Saveza komunista. Nije ni mason. Hrvat, kršćanin.

Ivan Valek, bivši košarkaš i mormonski biskup, te sadašnji političar i poduzetnik 

– Idemo po naslov – sada ili nikada! Hajduk konačno ima momčad koja se može nositi s Dinamom. Zlatko Vujović, bivši slavni igrač Hajduka, Sport klub 

– Bilo je čudnih stvari kad je Veljko Kadijević zatražio dopuštenje da JNA izvede državni udar. Radi se o tome da je prema Ustavu vojska odgovorna za ustavni poredak zemlje i teritorijalni integritet te da je došlo do ustavnog rušenja zemlje. U Hrvatskoj i Sloveniji počeli su nekim svojim odlukama rušiti državu. Vojska je zahtijevala poduzimanje mjera koje bi ih u tome spriječile. Cijela je država pokušavala uvesti višestranački sustav u cijeloj Jugoslaviji. Tražili smo održavanje sjednice Savezne skupštine kako bi se to promijenilo. No, Slovenci i Hrvati nisu ni pristali sazvati tu sjednicu. JNA je tražila intervenciju u Sloveniji, tada smo se sudarili i vidjeli da prema Ustavu to nije moguće. Tada sam bio predsjednik Predsjedništva SFRJ i rekao sam im: “Dajte konkretan prijedlog Predsjedništvu”. Mislili su preuzeti njihovu skupštinu, vladu, uhititi ih i to je to. Sutradan, kad su došli k nama, rekli su nam da su njihovi odvjetnici sve vidjeli i zaključili da ne mogu ništa učiniti bez odluke Predsjedništva SFRJ, te da Predsjedništvo nema takva ovlaštenja. To je to. Tada su počele blokade vojarni u Hrvatskoj, počeli su se naoružavati, Srbi su se počeli boriti s njima, stvarati svoju republiku… JNA je vidjela da s Predsjedništvom ne može učiniti ništa, i za to je odgovorna. Po mom mišljenju, Kadijević je imao ideju da vojska to učini sama, što nije bilo izvedivo. Kako ne bi sve napravio sam, Kadijević će Predsjedništvu predložiti neke mjere.

Borisav Jović, nedavno preminuli bivši srbijanski političar u Jugoslaviji, Espreso, Kurir, Beograd

– Pitanje cijepljenja djece protiv dječjih bolesti, odražava aspekt negativne slobode.

Prof. dr. Lenart Škof, voditelj Instituta za filozofske studije ZRS Kopar i dekan Institutum Studiorum Humanitatis i dr. Miha Oražem, dr. med., specijalist onkologije s radioterapijom i magistar bioetike, Delo 

– Sada je glavni problem pojava inflacije. Ona iznosi 2,3 posto, a ako prijeđe tri posto, Hrvatska narodna banka će morati djelovati, što bude kroz dva mehanizma, jedan je stopa obvezne rezerve, a drugi su operacije novca na otvorenom tržištu. Ako ekonomija ne počne rasti, ako prođemo stopu inflacije od tri posto, onda nam prijeti stagflacija, što je situacija visoke inflacije koju stručnjaci predviđaju, što znači još dublju krizu.

Petar Vušković, ekonomski stručnjak, Index

– U Europi postoje tri posebne i militantne skupine kojima pripadaju: oni “vjernici” koji vjeruju u vlade i uvjereni su da je potreba za zaustavljanjem širenja virusa jedini razlog ograničenja; oni “osumnjičeni” koji vjeruju da su vlade koristile ograničenja da prikriju vlastite pogrješke; i skupina “tužitelja” koji vjeruju da vlade koriste pandemiju kako bi povećale svoju kontrolu nad ljudima.
Ivan Krastev, predsjednik Centra za liberalne strategije u Sofiji i stalni suradnik na IWM Institutu za humanističke znanosti u Beču i Mark Leonard, ravnatelj Europskog vijeća za vanjske odnose, Delo

Sastanak Bilderbergera: Svijet je sada sofisticiraniji i spremniji za marš prema svjetskoj vladi.

David Rockefeller (1915.-2017.), američki bankar, te istaknuti član ekstremno bogate obitelji Rockefeller, koja većinu svojeg bogatstva duguje iznimno profitabilnom poslovanju nekadašnjeg Standard Oil-a

Ekonomska povijest neprestani je niz epizoda temeljenih na lažima i lažima, a ne na istinama. To predstavlja put do velikog novca. Cilj je prepoznati trend čija je premisa lažna, zajahati taj trend i odstupiti prije nego što se diskreditira.

George Soros, američki investitor, politički aktivist na poticanje političkih promjena u raznim zemljama diljem svijeta

– Iz povijesti znamo da ako zapadna demokracija sklizne u autoritarnost, svijet će uskoro biti u ratu.
Dr. Saša Prešern, slovenski istraživač, Delo, Ljubljana

– U Sloveniji se već neko vrijeme smatra da Slovenija ima rezervirano mjesto u francusko-njemačkom vlaku, koji – kako vidimo – bježi iz Amerike. Postavlja se pitanje je li ovo mjesto još uvijek upražnjeno i nije li njemačko-francuska željeznica postala povijesni vlak, poput Orient Expressa ili vlaka iz Gorice za Bohinj? 

Dimitrij Rupel, bivši slovenski šef diplomacije, Delo

TVRDNJE

– Maske nemaju smisla. Sva nova istraživanja potvrđuju da nemaju efekta i da je bolje ne nositi ih (kirurške i krpene). Djecu treba u školama osloboditi te tiranije i tlačenja. Klinci se druže, jedu zajedno, dolaze u školu zajedno, sve bez maski, a onda ih se tlači da ih nose u školama. Ministar se ohrabrio pa upada u fašističke izjave o oduzimanju djeteta. Zna li Ministar da time samo još više produbljuje jaz i potiče na neposluh? Kako je moguće da su se tako pogubili? Opila ih moć? Oholost? Nevjerojatno.

Marin Miletić, Mostov saborski zastupnik, Narod

– Izvoz svoje inačice demokracije bolest je u kojoj se SAD bavi desetljećima. Dublji razlog za takvu revnost da izvoze svoju demokraciju je interes kapitala, koji bi trebao vidjeti prilike u zemlji primateljici.

John Perkins, američki pisac koji u knjizi Confessions of a Economic Hit razotkriva međunarodnu korupciju i nadahnuti plan da se u negativnomu preokrenu stvari za buduće generacije, Delo

– Postoje dva različita vlaka: njemački vlak koji ide za Rusiju i francuski vlak koji najavljuje nove rute za Mediteran, možda za Afriku.

Dimitrij Rupel, bivši slovenski šef diplomacije, Delo

– Izvoz zapadne demokracije u Treći svijet obično završava kolapsom ekonomskih primatelja, kaosom ili čak ratom. Sveučilište Maryland procjenjuje da takva geopolitika pomaže povećati mržnju prema Zapadu, pa čak i povećati terorizam. Najnoviji primjer je Afganistan.

Dr. Saša Prešern, slovenski istraživač, Delo, Ljubljana
– Srpska pravoslavna crkva je para-politička i para-vojna institucija, ali od svjetovnih institucija nitko nam nikad toliko zla nije nanio.

Ante Prkačin, član Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskome saboru

– Mi smo zgazili nekoliko stoljeća znanosti i medicine. Sada uvodimo mjere, cijelo ih vrijeme zadržavamo, stvorili smo Covid potvrde s kojima se cijepljeni mogu slobodno kretati iako prenose zarazu kao i oni koji nisu cijepljeni. To je suludo i morate odmah zaustaviti ovu podjelu građana, jer tko zna što nas čeka u budućnosti.

Mislav Kolakušić, hrvatski europarlamentarac predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen

– Bosna je divna i zanimljiva zemlja, nimalo obična i po svojoj prirodi i po svojim ljudima. Bosna je zemlja mržnje i straha. Fatalna karakteristika mržnje je u tome što bosanski čovjek nije svjestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga tko pokuša da to učini. U Bosni je nerazumijevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opća karakteristika stanovnika. Činjenica je da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima nesvjesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima, ubijaju ili budu ubijeni, nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slavenskim i neslavenskim zemljama.

Nobelovac Ivo Andrić u Pismu iz 1920. godine ovako opisuje Bosnu

– Žao mi je da naša javna televizija nije dala važnost misi kojoj je predsjedao Papa u nama susjednoj zemlji. Čak bi se moglo reći da se time dogodilo i omalovažavanje te znakovite geste pape Franje. Možda se radi o krivoj procjeni odgovornih, možda i o njihovu nesnalaženju usred raznih krivih i ispolitiziranih interpretacija, a možda i o nečemu drugom, ako uspoređujemo koliko mjesta na našim javnim medijima zauzimaju neke puno manje važne vijesti i događanja iz drugih nama susjednih zemalja. Zahvaljujući upravo Laudato televiziji, u Hrvatskoj se moglo pratiti slavlje kojemu je predsjedao papa Franjo na Međunarodnom kongresu u Budimpešti.

Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup kardinal o Međunarodnom euharistijskom kongresu u Mađarskoj na koje je bio papa Franjo, Glas Koncila

– Hrvatska uvozi znatne količine hrane i energetike, te je uništila Imunološki zavod. Treba podržati referendum o euru.

Ivan Lovrinović, ekonomist i političar na prosvjedu u Zagrebu, Večernji list

– Države se razlikuju. Zdravstvo nije centralizirano i ne će biti, što se mene tiče, inače će to biti jedna država kao bivša Jugoslavija. To ne želimo. Meni treba autonomija u EU-u. Ovo je jedna vrsta straha od birača, što je dobro, ali ovakav panični strah, opasnost da se netko razboli, ne kažem da su namjere ljudi koji upravljaju velikim državama diktatorske, nisu. Ali u jednom trenutku trebaš reći kao Britanci: “gotovo”.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Jutarnji list

– U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi može se cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje, onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu.

Gordan Lauc, hrvatski znanstvenik i član vladinog Znanstvenog savjeta, N1 TV

 – Devedesetih godina prošlog stoljeća netko je mučio, brutalno ubijao, protjerivao cijele obitelji svojih sunarodnika Bošnjaka u ime ideala etnički čistog teritorija. Naš stav prema takvoj ideologiji određuje i stupanj moralne odgovornosti koju imamo prema sebi. Ako cijeli nacionalni identitet ovisi o spašavanju krvoloka s jedinog dostupnog suda, tada bi temeljno siromaštvo i bijedu takvog identiteta trebalo temeljito preispitati.

Aleksandar Pantović, srbijanski novinar o srpskim mitovima, klanjima i ubijanjima u ime srpstva i pravoslavlja, Tacno.net

– Ti ljudi, koji nas tjeraju na cijepljenje imaju dovoljno novca da postignu svoj cilj, bez obzira koliko loše to bilo učinjeno, da daju konačno odobrenje za to. Danas smo izgubljeni. Morate biti vojnici. Moramo biti vojnici. Moramo upozoriti stanovništvo. Ne znam jeste li me razumjeli. Ne ću znanstveno produžavati sintezu. Vidjela sam smrti i vidjela sam uzroke smrti. No, to nije najozbiljnija stvar, već ono što će se dogoditi s preživjelima. Dakle, jedino što vas pitam i podsjećam je da smo vojnici života i branitelji ljudske vrste. 

Chinda Brandolino, argentinska liječnica, forenzičarka i političarka, Colombia check

– Bandić je na početku karijere bio projekt obitelji Pripuz.

Miroslav Kutle, progonjeni hrvatski poduzetnik, N1 TV Pressing

GOVOR MRŽNJE

 – Hrvatska pravoslavna crkva osnovana je 1942. na inicijativu vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine koju su Nijemci i Talijani formirali na prostoru Hrvatske i BiH. Nestala je zajedno s padom ustaškog režima. 

Hinina vijest od 1. X. 2021. s konferencije HPC-a, https://www.hina.hr/vijest/10792839

– Bio je istaknuti član masonerije te se jedna od poslijeratnih masonskih loža u Bosni i Hercegovini nazvala baš po njemu.

Amir Telibećirović, novinar Stava o Ivi Andriću

 – Imajući u vidu činjenicu da je jedan od osnovnih dugoročnih državnih i političkih ciljeva Hrvata stvaranje vlastite posebne, neovisne, veće, etnički čiste i rimokatoličke države, tada je protjerivanje Srba iz Hrvatske značajan korak bliže postizanju tog cilja. Ono što je, u skladu s tim ciljem, stvaranje etnički čiste i što je više moguće rimokatoličke hrvatske države trebalo postići genocidom počinjenim u Pavelićevoj NDH, postigla je “Oluja”.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir

– Milanoviću, savjetujem vam da se liječite dok nije kasno.

Mustafa Cerić, bivši muslimanski vjerski poglavar, bivši imam u Zagrebu i bivši jugo udbaš na facebooku napada hrvatskoga predsjednika Z. Milanovića

– Dopuštanje slobode u odluci o cijepljenju slično je dopuštanju slobode u odluci da se poštuju prometni propisi.

Dr. Saša Prešern, slovenski istraživač, Delo, Ljubljana

JUGONOSTALGIJA

– Nacionalizmi su rasturili Jugoslaviju, naravno da su to uradili i određeni lideri koji su igrali na kartu nacionalizma.

Zlatko Hadžidedić, voditelj bošnjačkoga Centra za izučavanje nacionalizma, Klix

 – Nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) ustvrdila je u petak da postoji nepravilnost prilikom elektronskog popisivanja stanovnika, jer njezini članovi nisu u mogućnosti odabrati HPC na pitanju o vjerskoj pripadnosti.

Početak Hinine vijesti od 1. X. 2021., https://www.hina.hr/vijest/10792839 

– Tvrdim vam da je Jugoslavija bila jedina od svih istočnih zemalja spremnih prihvatiti gospodarske izazove i prihvatiti tržišno gospodarstvo i mješovito vlasništvo, jasno uz demokraciju i višestranačje. Ivan Valek, bivši košarkaš i mormonski biskup, te sadašnji političar i poduzetnik

LAŽ

– Kina ima socijalističku demokraciju s gotovo 3.000 zastupnika u parlamentu.

Dr. Saša Prešern, slovenski istraživač, Delo, Ljubljana

– Dvanaestogodišnjaci preuzimaju neproporcionalno veliki dio odgovornosti za sebe i brigu za druge cijepljenjem za dobrobit zajednice. 

Prof. dr. Lenart Škof, voditelj Instituta za filozofske studije ZRS Kopar i dekan Institutum Studiorum Humanitatis i dr. Miha Oražem, dr. med., specijalist onkologije s radioterapijom i magistar bioetike, Delo 

– Istraživanja pokazuju da hidroksiklorokin ne pomaže u liječenju bolesti COVID-19. Hidroksiklorokin i klorokin liječe malariju i druge bolesti. Međutim, WHO ih ne preporučuje za liječenje bolesti COVID-19. Nije dokazano da hidroksiklorokin i klorokin smanjuju smrtnost ili skraćuju boravak u bolnici, a mogu povećati rizik od problema sa srčanim ritmom, poremećaja krvi i limfe te problema s bubrezima i jetrom.

Svjetska zdravstvena organizacija na facebooku, https://web.facebook.com/coronavirus_info/facts?page_source=alt_treatments_faxit

POJAŠNJENJE

– Tabloid Alo, nalazi se pod direktnom kontrolom Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije.

Nenad Zečević, novinar podgoričke Pobjede

PORUKA

– Vi, gospodo iz vlasti, kao i oni koji podupiru ovaj protucivilizacijski i antieuropski zakon, trebate biti svjesni da na ovaj način nagrađujete zločin kojeg su počinile nacionalističke i genocidne srbijanske postrojbe.

Karolina Vidović Krišto, neovisna saborska zastupnica u Saboru uoči donošenja Plenkovićeva Zakona kojim će se novčano nagrađivati srpski agresori na Hrvatsku

UDBA

– Pitanje tko je radio za Udbu ne bi se smjelo svesti na pitanje ‘hoće li pjevati Perković’, nego bi to trebala biti stvar zakona koji treba donijeti Sabor. Po mojem mišljenju, tko god je sudjelovao u nekom zločinu, morao bi – prema zakonu – biti raskrinkan i kažnjen. Za njih ne smije biti poštede. Što se tiče ostalih suradnika Službe, građana koji nisu sudjelovali u zločinima, tu se otvaraju dvojbe. Mnogi su na to bili natjerani, nakon 30 ili 40 godina nije moguće pouzdano rekonstruirati motive, tipove suradnje, je li ona doista postojala ili nije. Moguća su ‘pakiranja’. Tu bi se štošta dodavalo, a štošta oduzimalo.

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Express, 24 sata

UNITARNA BiH

 – Željeli bismo vidjeti neke ograničene ciljane promjene Ustava kojima bi se uklonili etnički predznaci s izbora za Predsjedništvo i Dom naroda Federacije BiH.

Matthew Palmer, novoimenovani američki izaslanik za izbornu reformu u BiH, Glas Amerike na bošnjačkom jeziku

– Za nas je sada pitanje biti ili ne biti: jedna ili tri nacije?

Zlatko Hadžidedić, voditelj bošnjačkoga Centra za izučavanje nacionalizma, Klix

– Predstoji nam pravna borba da punu ravnopravnost Bošnjaka u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i politička borba da Bosnu i Hercegovinu učinimo modernom i prosperitetnom europskom državom u kojoj će svi građani, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost živjeti ravnopravno.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije u čestitci povodom „Dana Bošnjaka“

VELIKOSRPSTVO

– Osim Krista, sve je relativno. Države, ponekad veće, ponekad manje, imaju svoje početke, neke traju stoljećima i tisućljećima, a neke, koje su bile moćne i moćne i zauzimale su ogromne prostore, danas ne postoje. Ne zanima nas proširenje i sužavanje država.

Srpski patrijarh Porfirije u Zagrebu u crkvi Preobraženja Gospodinova, Slobodna Bosna  

ZAMJENA TEZA

– Posljednje dvije godine pokazale su da smo kao zajednica u ovoj pandemiji prenijeli veliku odgovornost na djecu i adolescente: iako su mlađi ljudi (u pravilu bili izloženi ozbiljnijoj bolesti, ipak promatrajući karantenu i savjesno) nošenje maski u školama (za razliku od mnogih odraslih – naravno i njihovih roditelja, koji su reagirali vrlo nezrelo i promovirali da ne nose maske) te su doprinijeli nerazmjerno velikom udjelu tijekom zatvorenih škola u brizi za svoju zajednicu. Generacije mladih ljudi već su platile visoku cijenu za to – podaci nedvosmisleno pokazuju ozbiljne psihološke posljedice za generaciju djece, mladih ljudi i učenika (uključujući porast samoubojstava).

Prof. dr. Lenart Škof, voditelj Instituta za filozofske studije ZRS Kopar i dekan Institutum Studiorum Humanitatis i dr. Miha Oražem, dr. med., specijalist onkologije s radioterapijom i magistar bioetike, Delo 

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više