Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba ‘Stazama snova’ Sunčane Barbarić

Sunčanino slikarstvo satkano je portretima

 

U prostoru Dubrovačkih knjižnica bili smo na otvorenju prve samostalne izložbe mlade slikarice Sunčane Barbarić pod naslovom ”Stazama snova”.  u ponedjeljak, 11. listopada 2021., u 18 sati. Akademska slikarica Andrea Vukoja o izložbi je zapisala: Prema Aristotelu cilj umjetnosti nije predstavljanje vanjske pojavnosti stvari, već njihova unutarnjeg značenja, a prijeđemo li samo pogledom preko sanjivih djela umjetnice Sunčane Barbarić, već na prvi pogled bit će nam jasno zašto je autorica izložbi nadjenula naslov ˝Stazama snova˝…

Suptilna i profinjena, nenametljiva i samozatajna, dosljedna je svojim viđenjima ljudske vanjštine koju s lakoćom prebacuje na papir. Sunčanino slikarstvo satkano je portretima, ovom opusu umjetnica je objedinila sve ono što voli i sve ono što je odavno njena preokupacija, a to su akvarel i ljudi kojima je svakodnevno okružena. Sunčana Barbarić je umjetnica koja svojim papirima prilazi sa strašću, jakim unutarnjim osjećajem za lijepo i emotivno. Njena neiscrpna motivacija proizlazi iz ljubavi prema ljudima, a posebice prema obitelji i situacijama koje je svakodnevno inspiriraju. Ovim opusom upućuje na bitnost obiteljske povezanosti i sloge u građenju zdravih odnosa i odrastanja te ostvarivanja svog punog potencijala u onome što od malena isprepliće cijeli njen život, a to je slikarstvo. Izložbom ˝Stazama snova˝ oživjela je svoje unutarnje vizije i dozvolila svima da sanjaju otvorenih očiju – napisala je Vukoja.”

Mogu dodati da je elegancija i čistoća crteža u lijepoj kombinaciji sa fluidnošću akvarela, te da suzvučja tonova kazuju da bi se Sunčana mogla ogledati i u kolorizmu.

U vremenu hohštaplerije, kiča i lake zarade lijepo je vidjeti “sunčanu” stranu života, klasične ljepote ljudskoga lika, obiteljskoga ozračja emocije i topline.

Ozbiljnost i studioznost rada obećavaju lijepu likovnu budućnost mlade slikarice Sunčane Brabarić.

Nije suvišno dodati da Sunčana potječe iz brojne obitelji te da njezini roditelji jesu daroviti slikari i kipari amateri, sa kapljicom francuske krvi.

Sunčana Barbarić rođena je 21. veljače 1997. godine u Dubrovniku. Uz oba roditelja amaterska slikara, od rane dobi započinje s crtanjem i slikanjem. Nakon umjetničke škole Luka Sorkočević u Dubrovniku, smjer Slikarski dizajner, 2019. godine završila je i preddiplomski studij konzervacije/restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku, s provedenim semestrom na pariškom sveučilištu École de Condé. Od 2018. godine članica je Dubrovačke Udruge Likovnih Umjetnika, s kojom redovito sudjeluje na likovnim kolonijama i izlaže na skupnim izložbama. Studentica je I. godine diplomskog studija slikarstva pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Teo Trostmann

Povezane objave

Vitraji Mladena Žunjića

HF

Ciklus digitalnih grafika Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Novi ciklus cvijeća Anite Kunić

hrvatski-fokus

Školski igrokazi za odrasle

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više