Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Za što se sve troše novci!?

Održan XI. festival voća i autohtonih rukotvorina u Tavankutu

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice 25. rujna 2021. godine objavljen je tekst Održan XI. festival voća i autohtonih rukotvorina u Tavankutu. Onda smo na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku 29. rujna 2021. godine iscrpno obavješteni o ovom događaju: Festival voća u bačkom selu Tavankut primjer je da je spoj poduzetništva i hrvatske tradicijske kulture u Srbiji moguć, pa čak može biti i unosan – kaže voditeljica Dnevnika. Zatim voditeljica Dnevnika odmah dodaje: Festival važi za najveći godišnji gospodarski skup hrvatske zajednice u Srbiji! Želja nam svakako jeste da napravimo jedan ukupan turistički proizvod, a on svakako u Tavankutu je nezamisliv bez jabuke, bez slame, bez tradicijske  kulture i to je onaj spoj koji nam se čini kao dobitna kombinacija – kaže Ladislav Suknović, glavni dobitnik ove dobitne kombinacije (njegova kava na livadi kao autohtona rukotvorina košta samo 50 dinara, ali pitajte koliko se šoljica kave može skuhati od 100 grama). 

Ljuta paprika se pokazala interesantna za Bunjevce! – kaže Davor Francuz, Šokac iz Bačkog Monoštora. Baš sam iznenađena, ove godine imamo baš mnogo izlagača, oko (?!) trideset i tri, plus kurtoš kolač i šareni bonboni! – kaže Lidija Cvijin iz Organizacijskog odbora Festivala. Sada u posljednjih od nekoliko godina imamo malo tu veću problematiku, je li, sa tim izvozom robe tako da negde se snalazimo koliko možemo tu negde na domaćem tržištu – kaže Dejvid Sarić iz obiteljske tvrtke koja proizvodi rakiju sa najvećeg godišnjeg gospodarskog skupa hrvatske zajednice u Srbiji. Ako ste čuli još nešto važno oko toga, slobodno dopišite.

I sve bi to bilo jako lijepo da ovaj „festival“ ne košta papreno hrvatsku zajednicu u Srbiji a da ona od toga nema baš nikakve koristi! Koristi ima samo nekoliko organizatora, već poznatih likova iz Tavankuta i okolice, a ova manifestacija se u ovdašnjim „hrvatskim“ medijima diže maltene na nivo novosadskog Poljoprivrednog sajma upravo zbog toga da se za nju dobije što više novca od poreskih obveznika Republike Srbije i Republike Hrvatske! Najtragičnije u svemu je što se Hrvatima u Srbiji godinama permanentno nameću bunjevački salašarski običaji i proizvodi kao vid najviše tradicijske kulture (i sve to još i kao „ukupan turistički proizvod“!), dok se prave vrednosti u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici sistematično zatomljuju!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Siroče

HF

Etnički očišćeni hrvatski istočni Srijem

HF

Sve je (u)rađeno na štetu iseljenih Hrvata

HF

NOVA PODVALA – Žigmanov bi na izbore, a bez Hrvata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više