Hrvatski Fokus
Kultura

Izabrana djela Tomislava Marijana Bilosnića u devet knjiga

Kroz ovih devet knjiga izabranih djela prepoznajemo vrsnog pjesnika i proznog pisca, haiku pjesnika, pisca za djecu, putopisca, kritičara, esejista…

 

Iz tiska je izišla knjiga Izabrani eseji, ogledi i kritike, deveta knjiga Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. Knjiga obima 416 stranica donosi izbor kritika, ogleda i eseja iz ranije objavljenih Bilosnićevih knjiga, kako glase i poglavlja ove knjige: Tajni život (1989.), Noćna služba (1990.), Od Homera do oglasa (1990.), Vrijeme i riječi (2011.). Slijede poglavlja naslovljena Kritike i ogledi, Eseji, O prostoru i snu, koja se odnose na Bilosnićeve eseje, oglede i kritike objavljene u periodici, časopisima, revijama i novinama, a koji su do sad ostali van ukoričenih knjiga.

Izabrani eseji, ogledi i kritike, opremljeni su i predgovorom koji je napisala izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, opisom ranije objavljenih Bilosnićevih knjiga kritika i njihovim naslovnicama, opsežnom bibliografijom, biografijom autora, te nizom fotografija.

Eseje, oglede i kritike za Izabrana djela odabrala je i uredila Sanja Knežević, dok se uz urednicu ovog izdanja Bilosnićevih izabranih djela, kao članovi Uredničkog vijeća potpisuju dr. sc. Davor Šalat, dr. sc. Tin Lemac, prof. dr. sc. Brane Senegačnik i dr. sc. Željka Lovrenčić. Naslovnicu knjige potpisuje sam autor, Tomislav Marijan Bilosnić, kao i sve knjige Izabranih djela, a grafičku pripremu Marija Marfat. Izlazak ovog djela, kao i svih knjiga Izabranih djela T. M. Bilosnića djelomično su sufinancirali Grad Zadar i Zadarska županija. Tiskanje knjige manjim su potporama pomogle i općine Zemunik Donji, Stankovci, Bibinje i Poličnik.

Izlaskom devete knjige, knjige Izabrani eseji, ogledi i kritike, završen je projekt tiskanja Izabranih djela TMB-a, započet knjigom Izabrana poezija, tiskanom 2017. godine. Tako su tijekom proteklih pet godina objavljene i knjige Izabrana proza, roman Listopad (2017.), Izabrane poeme (2018.), Izabrana proza, roman Ispovijed isuvišna čovjeka (2018.), Izabrani haiku (2019.), Izabrana proza, romani Tijesni prostor i Kolac u rijeci Zrmanji  (2019.), Dječja književnost (2020.), Izabrani putopisi (2021). i konačno Izabrani eseji, ogledi i kritike.

Konačno, kroz devet knjiga izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića prepoznajemo kao vrsnog pjesnika i proznog pisca, kao i haiku pjesnika, pisca za djecu, putopisca, kritičara i esejista, suvremenog renesansnog autora kako ga oslovljava recentna kritika. (h.f.)

Povezane objave

Izložba Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu

hrvatski-fokus

U potrazi za magičnim krugom

HF

Kudrjavcev: Split mi je sve!

HF

Moje impresije Ivane Žerovnik

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više