Hrvatski Fokus
Kultura

Orguljaška senzacija Cameron Carpenter dolazi 13. studenoga

U ciklusu „Lisinski subotom“ izvest će Bachove Goldberg varijacije u vlastitoj obradi te improvizacije

 

Na nedavno obnovljenima orguljama od posljedica potresa, Cameron Carpenter će u ciklusu „Lisinski subotom“ izvesti Bachove Goldberg varijacije u vlastitoj obradi te improvizacije. Nekad čudo od djeteta, Cameron Carpenter svojim posebnim pristupom orguljama razbija sve poznate stereotipe karakteristične za orgulje i orguljaše. Njegova individualna interpretacija podjednako fascinira i šokira slušatelje diljem svijeta koji s pomalo uzburkanim strastima doživljavaju svaku njegovu buduću izvedbu i viziju djela glazbene literature koja nisu nužno zamišljena za orgulje, ali na njima svakako vrlo uvjerljivo zvuče.

Pod Carpenterovim prstima i nogama mnoge orgulje doživljavaju svojevrsnu transformaciju, koja je prema njegovim riječima nužna kako bi se on kao umjetnik mogao izraziti i na najbolji mogući način ostvariti komunikaciju s publikom. Njegov sveobuhvatan i među orguljašima vjerojatno najraznovrsniji repertoar kreće se od sabranih djela Johanna Sebastiana Bacha i Césara Francka, preko filmske glazbe i suradnji s umjetnicima jazza i popa, do vlastitih originalnih skladbi, kao i stotina transkripcija i obrada.

Anđelka Felja

Povezani članci

Hanibal Salvaro izlaže u Heidelbergu

HF

Slikari Ivana i Teo Trostmann

HF

Ciklus Ante Baktera posvećen regati

hrvatski-fokus

Zapisi iz unutarnjeg kamenoloma Lovre Jakšića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...