Hrvatski Fokus
Kultura

Virtualna izložba Danteove Božanstvene komedije u crtežima Mirka Račkog

Izložba traje od 30. studenoga 2021. do 30. studenoga 2022.

 

U godini obilježavanja 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija Kabinet grafike priključio se nacionalnim i europskim muzeološko-književnim obilježavanjima te svečane obljetnice virtualnom izložbom i tiskanom publikacijom Danteova Božanstvena komedija u crtežima Mirka Račkog / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU-a.

Druga serija ilustracija za Danteovu Božanstvenu komediju jedna je od najljepših crtačkih cjelina antologijske vrijednosti fundusa Zbirke 20. i 21. st. Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Stilske i morfološke značajke te homogene crtačke dionice impresivnog stvaralačkog opusa Mirka Račkog sintetiziraju širok repertoar snažnog simbolističkog repozitorija prepunog demonoloških i angeoloških vidova, alegoričnih, onostranih i fantastičnih narativa koji u konačnici otkrivaju Račkijevo istinsko poštovanje spram Danteove velepjesni, ali i oslobođenu ilustratorsku invenciju pri hrabrom otklonu u artističku interpretaciju danteološke metaforike. Trideset crteža druge serije ilustracija objavljeno je u drugom izdanju Kršnjavijeva prijevoda Pakla 1919. godine te trinaest u trećem 1937., dok crteži Čistilišta i Raja iz 1911. godine nikad nisu objavljeni. Radovi antologijske vrijednosti, kroz opširna kataloška pojašnjenja tematsko-literarnog konteksta (publicirana u tiskanom katalogu), ponovno osvjetljuju i valoriziraju artistički habitus Mirka Račkog i njegovu pionirsku ulogu provodnika europskih modernističkih strujanja u korpus hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

U sagledavanju cjelokupnog bogatog opusa u kojem su simbolizam danteološkog ciklusa i kasniji ideologizirani monumentalizam heroizirane narodne epike dva tematsko-stilska pola Račkijeva stvaralaštva podcrtavamo secesijsku auratičnost crtačkih rješenja s početka 20. stoljeća. U osam desetljeća dugom stvaralačkom vijeku ostavio je impozantan umjetnički opus koji a priori obilježava simbolistički realizam. Školovan u secesionističkim centrima Beču, Pragu i Münchenu, Rački je u prva dva desetljeća 20. stoljeća konceptualizirao likovna strujanja simbolizma upisavši se svojim radovima u temelje hrvatske, a ilustracijama Divine commedije i u tekovine europske moderne umjetnosti.

Izložba traje od 30. studenoga 2021. do 30. studenoga 2022.

Ružica Pepelko

Povezane objave

Dušni dan na groblju

HF

Saturnova djeca

HF

Najveća donacija umjetničke građe

HF

Neprepoznatljiv

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više