Hrvatski Fokus
Religija

Ističe se motiv križa

Sakralni ciklus Mladena Žunjića

 

Gotovo je uobičajeno da likovni autor posveti dio svoga opusa sakralnim motivima i zaokruži ih u jedinstvenu cjelinu, pritom očuvajući sve bitne komponente svoje artističke specifičnosti. Naravno, bilo je uvijek i bit će različitih reakcija javnosti, od pozitivnih do negativnih, bez obzira na umjetničke dosege.

I poznati i vrijedni slikar Mladen Žunjić predstavio je nekoliko svojih novijih slika, ulja i akrila na platnu većeg, velikog formata sakralne tematike.

Prepoznatljiv Žunjićev rukopis, potezi kista, geste, koloristička paleta, čine temelj i ovoga zanimljivoga ciklusa. Ističe se motiv križa, izraženo dominantno crnilo u središtu slike prošarano tragovima boje, na kome se uočava tijelo razapetog, tijelo Isusa Krista.

Zanimljiva je i podjela površine slike na prostore tame i prostore svjetla, neposredni dodir svjetla i tame.

Žunjić slobodno interpretira sakralni motiv, posve na svoj način, bez mnogo obaziranja na mnogobrojne likovne izvedbe u prošlosti ali i sadašnjosti, bojom iskazujući duboku doživljajnost.

Sakralni ciklus Mladena Žunjića svakako valja vidjeti u živo i tada ga doživjeti kao emotivni likovni zapis čovjeka i umjetnika.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izvrnute vrijednosti i zastrašivanja

HF

Tradicija koja u Crkvi živi već stoljećima

HF

Misa novog svjetskog poretka masonska

HF

Crkvu nije utemeljio Bill Gates, već Isus

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...