Hrvatski Fokus
Kultura

Kolor Lukše Peke

Boje su izrazite, snažne, odišu dojmom smirenosti, pa i opuštenosti koju čovjek osjeća ispod vrelog podnevnog sunca obavijen toplinom, prozirnim zlatnim plaštem

 

Odabir boja, kolor, jedna je od ključnih karakteristika svakog likovnog umjetnika, daje mu prepoznatljivost. Često je boja i ključ za razumijevanje ideja koje prožimaju likovno djelo. Naravno, motivika mora biti u suglasju s bojom, s paletom, podupirući se međusobno doprinose cjelovitoj umjetničkoj kreaciji.

Imao sam sreću i zadovoljstvo pisati proteklih godina o sjajnom opusu predanog dubrovačkog akademskog slikara Lukše Peke upoznajući njegove iznimne cikluse ulja, od krajobraza, otoka, glava, grafika, veduta, doista uživajući u tom radu.

Osobito su me privukli motivi stvarno nestvarnih krajobraza s istaknim visovima i ponekom drevnom crkvicom na vrhu, iznad puta koji vijuga između, pored visokih, nebu ustremljenih drva guste zelene krošnje.

Boje su izrazite, snažne, no, one odišu dojmom smirenosti, pa i opuštenosti koju čovjek osjeća ispod vrelog podnevnog sunca obavijen toplinom, prozirnim zlatnim plaštem. Polja su žuta i crvena, udaljeni vrhovi su plavi, nebo je gotovo bijelo, čisto, drveće i grmolike biljke žestoko se zelene, po sredini, put se bijeli, bijeli se i zid crkvice. Mirno je, tišina, rijetki glas ptice, bez ikakva strujanja zraka, kao da sve spava, ne dubokim, nego ugodnim polusnom, kada nam ništa ne smeta i voljeli bi da ovaj svijetli dan traje što je moguće duže i da ostanemo u tom lijepom, jakom kolorističkom okružju i nastavimo sanjati.

Kolor Lukše Peke je rafiniran, odmjeren ali i  izrazito sugestivan u stvaranju čudesnih krajolika, onih koji tako često zamišljamo, kao utjehu, kao san.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

HEART je vizualna umjetnica…

HF

Ima mladih pjesnika

HF

Korijensko pisanje

HF

Sakralni motivi Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više