Hrvatski Fokus
Hrvatska

Biskup Petanjek: Do kuda može ići ljudsko licemjerje?

Božić je početak života koji nema konca ni kraja, a ne zabrane i zatvaranja

 

Božićna poruka biskupa Ivice Petanjka

»Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju!« (Iv 10,10)

„Crkva je zašutjela, ali se zato suvremeni mediji prve polovice dvadeset i prvog stoljeća ne gase, nego dan i noć, iz sata u sat, iz minute u minutu „razveseljavaju“ svijet smrtima, umrlima, svim mogućim i nemogućim scenama i scenarijima koje gledaju svi. Od onih koji su tek došli na svijet i progledali do onih koji jedva vide, i nikome ništa.

Sve je to moderno, suvremeno, humano i dozvoljeno u ime znanosti i nekih više ciljeva, ali kad je u pitanju ubijeni vuk ili pregažena mačka, onda je to uznemirujući sadržaj od kojeg bi nekome moglo doći toliko slabo da će ga hitna voziti. Do kuda može ići ljudsko licemjerje?

Postoji li u svijetu i u našoj domovini još neka znanost i znanstvenik koji bi upozorili na najozbiljnije posljedice po psihičko i duševno stanje nacije i svijeta, sa svim mogućim posljedicama koje iz ovoga proizlaze, ili je nekome cilj da kad sve ovo završi započne grozničava izgradnja psihijatrija i tamnica, kojih će očito biti premalo.

Mi na Božić slavimo Život. I ne samo na Božić. Božić je početak života koji nema konca ni kraja. Na misi Polnoćki slušamo veliki naviještaj nade proroka Izaije: »Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Jer, dijete nam se rodilo, sin nam je darovan« (Iz 9, 1.5).

U Djetetu, Bogu koji je čovjekom postao, Otac nebeski nam šalje Mesiju – Spasitelja, u kojem nam se na vidljivi i opipljivi način dolazi i objavljuje sva Božja ljubav, dobrota i naklonost prema svakome čovjeku i svemu stvorenom.

Njegov dolazak među nas je Radosna vijest. Njegov naviještaj nije bio žalosna, nego Radosna vijest. Isus Krist nikada nikome nije pristupio s predrasudom. Za njega je postojao samo čovjek kao čovjek. I zato je jednako mogao pružiti svoju ruku zdravom i bolesnom: gubavcu, slijepcu, hromu, kljastu, opsjednutom, umirućem i pokojniku.

Za njega je postojao samo čovjek bez obzira je li bio stranac ili pismoznanac, poganin ili farizej, muško ili žensko, dijete ili starac, grešnik ili pravednik. On je svima došao, da svi imaju život, u izobilju da ga imaju (usp. Iv 10,10).

Draga braćo i sestre!

Na ovaj Božić okrenite stranicu u svome životu i zakoračite u novu godinu kao nositelji nade i svjetla. Budite oni koji privlače, a ne koji tjeraju od sebe. Odbacite od sebe svaku mlakost i svaku nemarnost. Otvorite vrata svoga života Isusu Kristu i slavite njegov dolazak među nas radosno i veselo. Radujte se Božiću i radujte se jedni drugima. Zahvaljujte Gospodinu zato što jeste i što možete biti zajedno. Vaši susreti, sastanci i rastanci neka proteku u ozračju zahvalnosti za dar života, za dar spasenja, za mogućnost izgradnje Kraljevstva Božjeg i vašeg svjedočenja da Život ima budućnost.

Živite tako međusobno povezani da svakome možete pogledati u oči, i da ni od koga ne morate svoga pogleda odvraćati, niti glave okretati.

Učite od samoga Boga Oca i Sina njegova Isusa Krista, koji je baš zato među nas došao u obličju djeteta, kako bi prema svima ispružio svoje ruke i svojim nas smiješkom k sebi privukao, jer je htio svakome postati i biti brat i prijatelj.

Sretan vam Božić!

† Ivica Petanjak, biskup

https://www.braniteljski-portal.com/ivica-petanjak-krcki-biskup-u-bozicnoj-poruci-ne-dopustite-da-itko-medu-vas-posije-sjeme-razdora-i-podjela-mediji-se-ne-gase-nego-dan-i-noc-iz-sata-u-sat-iz-minute-u-minutu-razveseljavaju-s?fbclid=IwAR1oKbdqA2Gzm7I0jodixnGCj41Ogkuwb61yNi5SU9EO5-9VeBYSJlURJ2w

Moja poruka hrvatskim biskupima

Katolička crkva u Hrvatskoj predvođena Kardinalom Bozanićem “napustila je svoj narod,” ostavila ga na vjetrometini politike između EU-ovih slugu i poslušnika globalizacije, velikosrpske zločinačke  politike  i SPC koja sa svojim svecima četnicima, koljačima, blati i proglašava problematičnim bl. Alojzija Stepinca, zadnjoj uzdanici hrvatskog naroda, koji se nije dao upregnuti u Titova komunistička kola.

Narod bez duhovnog vođe je izgubljeni narod koji luta, koji nema oslonac, nema se kome obratiti, čast izuzecima svećenicima koji daju sebe da nekako kompenziraju tu duhovnu prazninu“

Kardinal Franjo Kuharić, bio je pravi duhovni pastir  u vrijeme srpske agresije kada nam je bilo najpotrebnije,  koji nas je vodio i upućivao da ni u ratu ne gubimo svoje  kršćanske vrijednosti. Hrvatski dragovoljci, branitelji sa krunicom oko vrata krenuli su braniti svoje domove, svoju vjeru, svoju domovinu.

https://www.braniteljski-portal.com/otvoreno-pismo-hrvatskim-biskupima-putem-hrvatske-biskupske-konferencije-o-odnosu-katolicke-crkve-pre

Zašto je srpski agresor rušio i palio katoličke crkve? One su mu bile prve na udaru, zašto? Kada se uništi narodu vjeru, pokorio si ga, uništio dokaze o njegovu postojanju na tom prostoru. Uništio si duh naroda! Što nas Hrvate karakterizira kao narod? Kršćanstvo!

Katolička Crkva kojoj smo vjerni kao narod od stoljeća sedmog, kada su Hrvati primili kršćanstvo i papi Agatonu potpisali da nećemo nikoga napadati, već samo braniti svoju zemlju i svoj dom, nas je održala kroz povijest, kao narod, naš jezik, našu tradiciju i  kulturu  I od tada smo narod vjeran Papi i Vatikanu. Bl. Alojzije Stepinac za tu svoju vjernost podnio je mučeništvo, progon, osudu, zatvor i smrt.

Katoličko svećenstvo u Istri podnijelo je za vrijeme Italije 1918.-1943. godine mučeništvo, skupa sa hrvatskim narodom Istre. Svećenici su bili uz narod, patili s njim, pomagali, bili im jedino oni potpora i duhovna i materijalna. I uspjeli su sačuvati zdrav duh naroda i njegov jezik.

https://www.braniteljski-portal.com/otvoreno-pismo-hrvatskim-biskupima-putem-hrvatske-biskupske-konferencije-o-odnosu-katolicke-crkve-pre

I eto pojavio se biskup koji progovara narodu sa kojim dijeli život

Mi Hrvati kao narod stoljećima kroz povijest nosimo križ trpljenja, tuđinske vlasti, ratovali  za tuđe gospodare, ginuli za tuđe interese, ali nas je naša vjera, naša Katolička Crkva pratila i bila uz nas, imali smo se na koga osloniti. Tako i u  vrijeme stvaranja vlastite države, zato smo snagom vjere i pobijedili nadmoćnog neprijatelja! Danas nas taj isti neprijatelj  ponovno razapinje, a vrh Katoličke Crkve u Vatikanu i u Zagrebu izgubljen u materijalizmu i raznim drugim interesima to ne želi vidjeti ni spriječiti. Zato nam preostaje molitva i putokaz, istarskog mučenika i blaženika Miroslava  Bulešića koji je SVJEDOK VJERE: „Spasenje čovječanstva možda ovisi o nama. Između ž:alosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi, ljubavi treba danas u nama, da je možemo širiti riječju a osobito djelom”

A Bog je vječna ljubav! Stoga neka Božić donese čaroliju Božje ljubavi  u vaša srca, u vaše obitelji! Neka novorođeni Spasitelj blagoslovi sve Vaše dobre želje, nastojanja i djela!

Lili Benčik

Povezane objave

AFORIZMI – Toplokrvna socijalna radnica

hrvatski-fokus

Mario Vrbanić nije vukovarski branitelj

HF

Druženje i kulturna suradnja povodom Dana neovisnosti

HF

Balvan revolucija u Crnoj Gori

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više