Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Julijane Voloder

Izložba portreta „Storia Dalmatina“ otvorena 30. prosinca 2021. u splitskoj galeriji Studio-21

 

Julijanina spontanost i kreativna ideja oduševljava. Lakoća s kojom prelazi iz jednog medija u drugi, propitkujući granice i mogućnosti postali su okosnica njezinog rada. Dok stvara vodi se trenutnim osjećajem i onim što joj u datom trenutku izgleda kao jedino ispravno. Na tragu toga nastaje i ova serija portreta pod nazivom Storia Dalmatina. Ta povijest, odnosno storia ispričana je kroz portrete poznatih Dalmatinaca. Riječ je o umjetnicima iz područja filma, književnosti i glazbe. Među njima našli su se Arsen Dedić, Boris i Dino Dvornik, Zdravka Krstulović, Ivica Vidović, Tereza, Oliver, Ena Begović, Mišo Kovač i Vesna Parun.

U katalogu izložbe Danijela Pavlinović je napisala: Ovom izložbom Julijana na svoj način odaje počast ovom podneblju iz kojeg je i sama potekla, te njegovim velikanima, koji su svatko na svoj način ostavili trag na njoj. Autorica u razgovoru otkriva koliko su joj glazba i film oduvijek mnogo značili, te kako su ovi portreti dugogodišnja želja koja je napokon realizirana. Pomalo arhaični naslov podsjetnik je na jedno drugo vrijeme koje je iza nas, koje budi nostalgiju i evocira uspomene.

U tehnici akrila, na platnima velikih dimenzija naslikano je deset portreta. Lica u krupnom planu izviru iz nedefinirane pozadine. Portret je lišen dekorativnosti i naglasak je isključivo na prednjem planu. Intencija je bila prikazati ih realistično, tako da ih svatko na prvi pogled prepozna. No, autorica bježi od čistog realizma, tako da briše jasne linije i konture, stvarajući mrlje i svojevrsnu izmaglicu koja prekriva likove. Obrisi se tako rasplinjuju po površini gdje se gube jasne granice. Julijanu oduvijek zaokuplja prikaz aure lika i njegove energije, a ovdje je ta energija prisutna u individualizaciji i psihologizaciji lika. Ona se ogleda u detaljima i posebnostima koji čine određenu osobu, poput zaigranog pogleda ili osmjeha. Volumen gradi snažnim monokromatskim kontrastima. Paleta je odabrana svjesno, kako bi nas podsjetila na ton starih crno-bijelih filmova i fotografija, još kao jedan podsjetnik na prošlost. No ovaj monokromatski pristup u sebi sadrži još jednu ideju, pomalo prešutnu i nesvjesno odabranu, a ona je ideja sjete i nostalgije koju autorica osjeća za nekim drugim vremenima, koji ostaju iza nas. Većina prikazanih više nije među živima,  no njihova prisutnost je i dalje živa. Poput energije koja nikada ne odlazi, ne odlaze ni ovi posebni ljudi. Sve dok ima onih koji će ih se sjećati.

Julijana Voloder rođena je 1964. godine u Zadru, a srednju Umjetničku školu završila je u Splitu. Diplomu akademske kiparice stekla je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, te na samostalnim nastupima, od prve izložbe u Dioklecijanovim podrumima iz 1997. godine. Također je i autorica triju javnih skulptura, dvije su u Zagrebu (Boćarski dom i PBZ banka) i jedna je u Splitu (Sirena na Brodarici).

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Novi ciklus apstrakcija Zorana Šimunovića

HF

Dani Slovačke u Splitu – SADiS 2022.

hrvatski-fokus

Izložba Darka Fritza – Zamišljene budućnosti: Turizam

hrvatski-fokus

Pjesma za dane buduće

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više