Hrvatski Fokus
Gledišta

Prijedlog Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

U Prijedlog Akcijskog plana piše: “Osim hrvatske zajednice u radnom tijelu su pripadnici mađarske, bošnjačke, slovačke, „bunjevačke“ i makedonske zajednice”

 

Prvi sastanak Posebne radne skupine za pripremu teksta Prijedloga Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina održan je 20. prosinca 2021. godine u Beogradu i sastanku je nazočila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subatice Jasna Vojnić, kao jedna od šest predstavnika nacionalnih manjina izabranih u ovu radnu skupinu. Povodom toga Jasna je ironično izjavila novinarki “Hrvatske riječi” u članku Na vrhu prioriteta u br. 975. od 24. prosinca 2021. godine): “Gomila preporuka Srbiji od Europske unije, vjerujemo, više nam nije potrebna, a omjer od pedeset članova radne skupine (predstavnika ministarstava, civilnih organizacija, medija…) naprama šest pripadnika nacionalnih manjina jest, sigurni smo, samo radi podrške i pomoći nacionalnim manjinama da artikuliramo naše interese te dodala: Ironiju na stranu, ministrica Čomić nas do sada nije iznevjerila…“ 

Međutim, prije toga na portalu HNV-a od 22. prosinca 2021. godine Jasna je napisala ono što autor/ica članka J.D. u “Hrvatskoj riječi” nije htjela navesti: “Osim hrvatske zajednice u radnom tijelu su pripadnici mađarske, bošnjačke, slovačke, „bunjevačke“ i makedonske zajednice.”

Bilo bi lijepo kada bi nam Jasna objasnila zašto je riječ bunjevačke stavila pod znake navoda, jer bunjevačka zajednica u zemlji u kojoj živimo postoji kao i sve druge nacionalne zajednice. Ovakvo pisanje na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća Hrvatima u Srbiji (i šire) može samo štetiti, jer nema nikakvog razloga da se Hrvati na bilo koji način konfrontiraju Bunjevcima!“ S druge strane, Hrvate u toj radnoj skupini zastupa Jasna koja se izjašnjava kao “bunjevačka Hrvatica”, što je nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju, pa bi prije riječ hrvatske u toj rečenici mogla stajati u znacima navoda, posebno što Jasnu nisu birali Hrvati iz Srbije!!!

Kada pogledamo popis stanovništva u Republici Srbiji iz 2011. godine po nacionalnosti postavlja se i pitanje zašto su u Posebnu radnu skupinu za pripremu teksta Prijedloga Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina odabrani baš predstavnici mađarske, bošnjačke, hrvatske, slovačke, makedonske i bunjevačke zajednice?!

Ako je radna skupina određena po brojnosti nacionalnih manjina (što bi bilo „ni po babu ni po stričevima“) onda su Romi, Crnogorci, Vlasi i Rumuni ispred Makedonaca, a ispred Bunjevaca su još i Bugari, pa je očito da su umjesto Roma i Crnogoraca ubačeni Makedonci i Bunjevci! Po kojem „ključu“ su ubačeni Makedonci ne znamo, ali za Bunjevce bismo mogli biti sasvim sigurni: da jedna pored druge sjede dvije Bunjevke, Jasna Vojnić i Suzana Kujundžić Ostojić!

Tako će u Srbiji biti riješeno bunjevačko pitanje jer će Bunjevka Jasna vremenom prepustiti Bunjevcima sve ono što sada sebi pripisuju ovdašnji „bunjevački Hrvati“, a Bunjevci tvrde da je njihovo!

Na Novosadskom univerzitetu (Pravnom i Filozofskom fakultetu) upravo je započeo četverogodišnji znanstveno-istraživački rad o Bunjevcima u Srbiji.

Inače bi bojkot Jane Vojnić bio pravi odgovor na ovakav sastav radne skupine, ali prije će biti da je u pitanju dogovor između dvije bunjevačke strane i drugih ključnih aktera oko ovog pitanja.

Živi bili pa vidjeli!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Anton Delić misli kao i svi ostali Hrvati u Srbiji

hrvatski-fokus

Ne može svatko kao biskup Ratko

HF

Žigmanov ponovno napao hrvatskoga veleposlanika u Beogradu

hrvatski-fokus

Zašto su Branku Lustigu u Jasenovcu zviždali?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više