Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Ekstremisti vide američku elektroenergetsku mrežu kao metu, upozorava se u izvješću vlade

Stručnjaci za američku elektroenergetsku mrežu istaknuli su da bi bilo teško srušiti struju naciji s obzirom na veličinu i decentraliziranu prirodu mreže

 

Čini se da ekstremističke skupine u Sjedinjenim Državama sve više gledaju na napad na elektroenergetsku mrežu kao sredstvo ometanja zemlje, navodi se u vladinom izvješću usmjerenom na agencije za provedbu zakona i komunalne operatere.

Domaći ekstremisti “razvili su vjerodostojne, specifične planove za napad na elektroenergetsku infrastrukturu najmanje od 2020. Dokument je dobio Associated Press. U izvješću se upozorava kako će ekstremisti koji se “pridržavaju niza ideologija vjerojatno nastaviti planirati i poticati fizičke napade na električnu infrastrukturu”, što uključuje više od 6.400 elektrana i 450.000 milja visokonaponskih dalekovoda koji se protežu zemljom.

Stručnjaci za američku elektroenergetsku mrežu istaknuli su da bi bilo teško srušiti struju naciji s obzirom na veličinu i decentraliziranu prirodu mreže. U izvješću DHS-a također se navodi kako napadači, barem bez pomoći iznutra, vjerojatno neće proizvesti raširene, višedržavne prekide, iako bi još uvijek mogli napraviti štetu i uzrokovati ozljede.

Dolazi u trenutku kada su i FBI i DHS posljednjih mjeseci u više navrata upozoravali da se SAD suočava s povećanom prijetnjom domaćih ekstremista.

Mreža se smatra metom, temeljenom na nizu incidenata posljednjih godina, kao i internetskim raspravama na ekstremističkim forumima i forumima sklonim zavjerama, jer su dalekovodi i trafostanice često u udaljenim područjima i zato što prekidi mogu rezultirati frustracijama i podjelama unutar američkog društva, rekao je savezni dužnosnik za provedbu zakona.

“Smatraju kako će ometanje opskrbe električnom energijom poremetiti sposobnost vlade za rad”, kazao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o izvješću koje nije javno objavljeno. “I drugo, izvođenjem napada na komunikacijsku i električnu infrastrukturu, to će zapravo ubrzati nadolazeći građanski rat koji predviđaju jer će poremetiti živote tolikog broja ljudi da će izgubiti vjeru u vladu”.

Neke od tih briga stare su gotovo deset godina. Savezna regulatorna komisija za energetiku naredila je 2014. operatorima mreže da povećaju sigurnost nakon snajperskog napada na prijenosnu podstanicu Metcalf tvrtke Pacific Gas &Electric Company u izoliranom području jugoistočno od San Josea u Kaliforniji. Nitko nije uhićen u napadu koji je zaprepastio vlasti i mogao je poremetiti vlast u Silicijskoj dolini.

DHS je istaknuo incident u Metcalfu u izvješću zajedno s novijim incidentima, uključujući sumnju na zavjeru bijelih supremacističkih ekstremista za napad na elektrane na jugoistoku SAD-a u sklopu napora da se izazove pustoš ako se ne slažu s ishodom izbora u studenom 2020.

Upitan o izvješću, Edison Electric Institute, udruga tvrtki koje pružaju struju za oko 70% stanovništva SAD-a, rekla je da već godinama surađuje s vladom kako bi odgovorila na niz potencijalnih opasnosti.

“Naša industrija stalno radi na prilagodbi novim i rastućim prijetnjama mreži, bilo da se radi o zaštiti od zlonamjernih prijetnji poput kibernetičkih i fizičkih napada ili rješavanju izazova ekstremnih vremenskih uvjeta uzrokovanih klimatskim promjenama”, rekao je e-poštom Scott Aaronson, viši potpredsjednik udruge za sigurnost i pripravnost.

U izvješću se spominju i četvorica osumnjičenih ekstremista koji su u listopadu 2020. optuženi za zavjeru za oštećenje transformatora u Idahu i obližnjim državama te uhićenje trojice navodnih ekstremista milicije u svibnju 2020., povezanih s protuvladinim pokretom Boogaloo, koji su optuženi u zavjeri za napad na električnu trafostanicu u Las Vegasu.

“Elektroprivrede i državne i lokalne snage reda moraju biti svjesne toga i moraju poduzeti korake”, rekao je savezni dužnosnik za provedbu zakona.

Pridruženi novinar Jake Bleiberg iz Dallasa pridonio je ovom izvješću

Ben Fox, AP, (apnews.com),

https://apnews.com/article/business-united-states-law-enforcement-agencies-9e3d1d4d4cd429b69a787235caa7e4b8

Povezane objave

Ima nema nade

HF

Nagrađeni za izuzetne poslovne rezultate

HF

Economist po prvi puta u Hrvatskoj

HF

Misli Karla Polanyija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više