Hrvatski Fokus
Društvo

Ukrajina će propasti zbog malo djece, pijanstva i iseljavanja

Što ako su imali rat, ali nije bilo nikoga za početak?

 

Napomena: Ispod analize Asia Timesa objavljujem: “Ukrajina je šuplji čovjek Europe”. Stoji iza platnog zida Asia Timesa (novinari Asia Timesa moraju biti plaćeni kao i svi drugi), ali s obzirom na hitnost situacije, činim ga dostupnim čitateljima PJ Media.

Ukrajina nestaje, iz dva razloga. Ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu od samo 1,23 djece po ženki i jednu od najviših stopa migracija izvan zemlje. Nijedna druga zemlja nije se tako odlučno izvukla iz postojanja. Demografski pad Ukrajine toliko je izražen da bi trebao biti visoko na popisu strateških razmatranja. Za što i za koga, mogu li NATO i Rusija zaratiti?

Ukrajinci glasaju nogama. Devet milijuna ima posao u inozemstvu, prema Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, a 3,2 milijuna ima stalna radna mjesta u drugim zemljama. Postoji samo 21 milijun Ukrajinaca u dobi od 20 do 55 godina, što sugerira da više od dvije petine prvoklasnih Ukrajinaca zarađuje za život negdje drugdje.

Ne znam uključuje li ta procjena pola milijuna ukrajinskih prostitutki koje rade u inozemstvu od neovisnosti, prema jednoj znanstvenoj procjeni.

Što je još gore, studija Wilson Centra izvještava, najbolje obrazovani ljudi u Ukrajini najsličniji su odlasku: Ukrajinci koji odlaze u inozemstvo studirati često gledaju na svoje studije kao na prvu fazu emigracije. Istraživanje ukrajinskih studenata na sveučilištima u Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj pokazalo je da su studenti koji su studirali u tim zemljama imali slične motive za to. Većina je izjavila kako namjerava zaraditi diplome kako bi u budućnosti radila u EU-u, budući da su životni uvjeti u Ukrajini nezadovoljavajući; malo tko se planirao vratiti kući nakon što diplomira. Oni koji se vrate mogu biti ti koji se ne mogu nastaniti u inozemstvu na stalnim položajima.

Ukrajinci možda imaju djecu, ali ne često u samoj Ukrajini. Nakon godina demografskog pada, zemlja ima više građana starijih od 65 godina nego radno sposobnih osoba između 20 i 65 godina. Pri stalnoj plodnosti, UN-ov program stanovništva predviđa da će njegovo stanovništvo pasti za više od polovice tijekom ovog stoljeća. Kao što je navedeno, glavni demografski institut u zemlji smatra kako je broj stanovnika već 30 posto manji od razine koju je izvijestio službeni popis stanovništva.

Brojevi u pratećoj tablici dolaze iz Ujedinjenih naroda, ali mogu biti uvelike pretjerani. Institut za demografiju Ukrajinske nacionalne akademije znanosti stavlja sadašnje ukrajinsko stanovništvo na samo 35 milijuna, a ne na 48 milijuna prijavljenih u službenom popisu stanovništva. (Također predviđa da će tri od 10 ukrajinskih muškaraca koji sada imaju 20 godina umrijeti prije 60. godine zbog alkoholizma i automobilskih nesreća.)

Bilo je slučajeva nacionalnog oporavka stopa plodnosti, ali u okolnostima koje se vrlo razlikuju od ukrajinskih. Rusija se poklopila s ponovnim oživljavanjem pravoslavnog kršćanstva. Mađarska je također imala određeni napredak usred gospodarskog procvata. Ako Ukrajina postane žarište rata, potvrdit će dosjetku Karla Marxa da se tragedije povijesti ponavljaju kao farsa. Brzorastuće stanovništvo Srbije 1914. godine gladovalo je za zemljom, što je demografski imperativ koji je narušio njezine nacrte na austrijskoj Bosni i Hercegovini. Prvi svjetski rat bio je tragičan, ali ne potpuno besmislen.

Ukrajina za nekoliko desetljeća ne će biti suverena nacija, a kamoli demokracija; to će biti gerijatrijski odjel podržan sve manjim protokom doznaka. Doznake prekomorskih radnika već čine 11 posto ukrajinskog BDP-a, prema Svjetskoj banci, što je daleko najveći udio u istočnoj Europi, osim male Moldavije.

Teško je predvidjeti popularnu pobunu protiv ruskih ili bilo kojih drugih osvajača. Nitko ne ide na barikade u pelenama za odrasle. Najinspirativniji i najintenzivniji mladi Ukrajinci nisu u Ukrajini.

Stari mem iz 1960-ih, “Što ako su dali rat i nitko nije došao?” pada mi na pamet. Prema istraživanju javnog mišljenja iz prosinca 2021., tri četvrtine Ukrajinaca reklo je da su rastući računi za naftu i plin njihova glavna briga – a ne izgledi za rusku invaziju. To ne sugerira val domoljubnog ogorčenja prema ruskim prijetnjama, već loše raspoloženje nacionalne ostavke i zabrinutost zbog sitnih problema svakodnevnog života.

Ryan Greenhttps://www.madpatriotnews.com/what-if-they-had-a-war-but-there-was-no-one-there-to-begin-with/

Povezane objave

Učitelj i profesor je jedan od temeljnih stupova svakog društva

hrvatski-fokus

Ponoć u Černobilu

hrvatski-fokus

Moja Domovina

HF

Smotra folklora od Une do Kupe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više