Hrvatski Fokus
Kultura

Rojevi pogleda u novom ciklusu Mladena Žunjića

Oči nose izraziti biljeg radoznalosti, njihov pogled dopire daleko i duboko jer svako je oko svevideće

 

Jednako kao što eksperimentira s velikim formatima, slikar Mladen Žunjić isto radi i sa svojim složenim kolorističkim izrazom ali i s nizom motiva koji žive u njegovim ciklusima, na brojnim akrilima i uljima. U novoj seriji akrila, na uobičajenom formatu 100 x 100 cm, Žunjić istražuje pomalo neobičan motiv, rojevi letećih, otvorenih očiju, uperena pogleda u promatrača, lebde, kruže, vijugavo ili pravocrtno se kreću u svojim tajanstvenim misijama.

Oči nose izraziti biljeg radoznalosti, njihov pogled dopire daleko i duboko jer svako je oko svevideće. Pred njima se talože ali i rastvaraju misteriji svijeta, davne prošlosti, nejasne sadašnjosti i već određene budućnosti.

Rojevi lelujaju iznad crnih, plavih, ljubičastih, crvenih ploha boje, u neprestanom kretanju ali bez dodira, svako oko živi svoj samostalni život.

To je svijet bez kontakta, prazni suživot čudesnih oblika.

Svijet gust, kompaktan, napučen i nečujan s jedva primjetnom prisutnošću energije koja podržava let fantastičnih oblika.

To je svijet čist i nenasilan,ali nijem i hladan, udaljen i nedodirljiv, svijet uzaludnih nadanja i neostvarenih čežnji, kreiran u bogatstvu kolora, u gustoći tvari.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pesimizam

hrvatski-fokus

Nagrade Tomislava Marijana Bilosnića

HF

Damir Mijakovac – umjetnički fotograf iz Knina

HF

Varaju li oči plave

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više