Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba ‘Bijeli šum za crne snove’ Kate Mijatović u Galeriji Kula

Središnji rad izložbe kinetička je svjetlosna instalacija koja objedinjuje dva rotirajuća cilindra

 

Izložba Kate Mijatović „Bijeli šum za crne snove“ otvorena je u ponedjeljak, 28. veljače 2022. u  Galeriji Kula u Splitu. Tom izložbom Galerija Kula predstavlja najnoviju varijaciju ostvarenja snova preuzetih iz akumulacije koju je Kata Mijatović u formi digitalnog portala www.arhiv.hr osmislila i producirala za potrebe svog nastupa na Bijenalu u Veneciji 2013. godine.

Središnji rad izložbe kinetička je svjetlosna instalacija koja objedinjuje dva rotirajuća cilindra, pokretana u međusobno obrnutom smjeru. Stjenke cilindara izvedene su iz crnog krutog materijala u kojeg su laserom urezani opisi već odsanjanih snova preuzetih iz arhiva. Kroz tekstove snova iz središta cilindara prosijava svjetlost i projicira ih na pod galerije oblikujući koncentrične krugove koji ujednačenom brzinom rotiraju oko cilindra. Tekstovi se ne mogu pročitati. Predmnijeva se da se njihov sadržaj mentalno upija percepcijom propulzije svjetlosti na podsvjesnoj razini. Hipnotičkom ugođaju dodatno doprinosi zvučna kulisa rada koja emitira takozvani bijeli šum, odnosno zvukove ciljano napravljene u frekvencije koja pogoduje uspavljivanju.

Kao i uvijek u radovima Kate Mijatović osim njihove vizualne i ugođajne kvalitete, osnovna intencija je potaknuti proces sanjanja kod publike ili ih barem uputiti da snovima obraćaju više pažnje. Afirmacija i uključivanje podsvjesnog kao zanemarenog potencijala i aspekta ljudskog života u područje svakodnevnog života po umjetničinom mišljenju jedina je mogućnost ostvarenja harmoničnog i uravnoteženog društva kao preduvjeta spasa ljudske civilizacije koja svima naočigled uništava svijet u kojem živi.

Kinetička instalacija Dvostruka mašina za uspavljivanje sa već odsanjanim snovima, inspirirana je svjetlosnim objektom, tzv. Mašinom za snove koju je 1959. izumio britanski umjetnik Brion Gysin. Mašina za snove šuplji je cilindar sa matematički postavljenim geometrijskim prorezima i svijetlom u sredini koje se emitira na frekvenciji od 8 do 13 herca, što oponaša tzv. alfa valove u mozgu kakvi se pojavljuju neposredno prije nego što zaspimo. Gysinov cilinidar okreće se na na gramofonu, a u stroboskopsko treperenje svjetla koje prodire kroz proreze, ‘gleda se’ zatvorenih očiju. Dvostruka mašina doživljava se otvorenih očiju, a umjesto kroz geometrijske proreze, svjetlost se širi kroz urezane tekstove nečijih odsanjanih snova. Audio zapis sa tzv. white noise zvukovima, komplementira optičku rezonancu kružnog gibanja, i potencira proces ‘uspavljivanja’. Iako je zbog kruženja čitanje tekstova na cilindrima gotovo nemoguće, namjera Dvostruke mašine, je da u koncentričnim krugovima emitira već odsanjane snove drugih ljudi, kao hipnotički okidač sa produženim djelovanjem – za naše vlastite snove koji će tek uslijediti.

Kata Mijatović, vizualna umjetnica, rođena je 1956. u Branjini. Od 1988. do. 1991 članica je neformalne umjetničke grupe Močvara/Baranja. 1991. – 1993. studira slikarstvo na Accademia di belle arti Firenze, a potom nastavlja studij slikarstva na ALU Zagreb gdje je diplomirala 1997. 2005. – 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, od 2005 voditeljica je Galerije AŽ Atelieri Žitnjak Zagreb. Od 2007., članica je Umjetničke grupe PLEH. Godine 2013., sudjelovala je na 55. Venecijanskom bijenalu, kao predstavnica Hrvatske s projektom ”Između neba i zemlje”/kustos Branko Franceschi/. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Preispitivanje složenih odnosa svjesnog i nesvjesnog, istraživanje interakcija vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih psihičkih prostora osnovna je preokupacija umjetničkog rada Kate Mijatović. Poseban segment u okviru tih istraživanja čine radovi /projekti sa snovima kao osnovnim konstruktivnim i motivirajućim sadržajem.

Izložba ostaje otvorena do 3. travnja 2022. godine.

Nives Matijević

Povezane objave

Pjesma o objavljenim knjigama   

hrvatski-fokus

Atmosfera kolorizma Tomislava Šilipetra

HF

Viva La Transicion!

hrvatski-fokus

Pišem zbog svih onih kojih više nema

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više