Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Putin i Rusija plinom ucjenjuju Europu i Svijet

Gazprom: Europa skoro nema više plina u skladištima

 

Podzemna skladišta plina (UGS) u Europi bila su 95,3 % prazna 17. veljače, rekao je u subotu ruski državni energetski div i veliki izvoznik plina Gazprom, pozivajući se na podatke Gas Infrastructure Europe. To znači da Europa sada ima samo 4,7 % svojih rezervi plina za ostatak zimske sezone, prenosi RT.

Količina aktivnog plina u skladištima je 21 % ili 8,3 milijarde kubika manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Ukupno je ove zime iz europskog UGS-a već povučeno 44,8 milijardi kubnih metara. Prema Gazpromu, rezerve plina u podzemnim skladištima u Ukrajini također su na minimumu i pale su na 10,6 milijardi kubnih metara, što je 45 % manje nego prošle godine. Također, početkom ovog tjedna vlasti u Njemačkoj, koja ima jedan od najvećih podzemnih skladišnih kapaciteta u Europi, izvijestile su o padu skladišnih količina na povijesno niske razine u usporedbi s prethodnim godinama.

Europska unija je, međutim, ovog tjedna tvrdila da su njezine zalihe dovoljne da izdrže još nekoliko tjedana u slučaju da Rusija prekine dotok plina u blok usred napetosti oko Ukrajine. Isporuke ruskog plina europskim zemljama već su počele padati sredinom 2021., a pad se ubrzao početkom 2022. Gazprom je, međutim, više puta inzistirao da Europu i dalje opskrbljuje plinom strogo u skladu s postojećim ugovorima. Unatoč tome, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je Gazpromovu politiku opskrbe nazvala namjerno štetnom. “Gazprom svjesno pokušava pohraniti i isporučiti što je manje moguće dok cijene i potražnja vrtoglavo rastu”, rekla je ona u govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, prenosi AA.

Prema podacima Komisije, EU je donedavno gotovo četvrtinu (24 %) svojih energetskih potreba zadovoljavala plinom, od čega je 90% bilo iz uvoza. Otprilike 40 % uvoza dolazilo je od ruske državne tvrtke Gazprom.

F. F., https://www.geopolitika.news/vijesti/gazprom-europa-skoro-nea-vise-plina-u-skladistima/

Povezane objave

Koliko će radnih mjesta koštati elektromobilnost?

HF

Ništa ne nastaje ni iz čega

hrvatski-fokus

Crnogorci smartphone-ima kradu struju

HF

Manja isplativost ugradnje pametnih brojila

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više