Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

U talijanskom muzeju u Trstu otvorena izložba zagrebačkog baletnog umjetnika Jelka Yureshe

Izložba u Trstu predstavlja donaciju baletne zbirke umjetnika Jelka Yureshe

 

U četvrtak, 3. ožujka, u Trstu, u Gradskom kazališnom muzeju ‘Carlo Schmidl’, otvorena je prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru baletnom umjetniku Jelku Yureshi. Izložba ‘Una vita per il balletto/Hommage à Jelko Yuresha/Život za balet‘ nastavak je višegodišnje uspješne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji  s gradskom upravom Grada Trsta. Kustosi izložbe su Miroslav Gašparović i Stefano Bianchi.

Na otvorenju izložbe nazočili su Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba te Giorgio Rossi, pročelnik za kulturu grada Trsta, Stefano Bianchi, ravnatelj Gradskog kazališnog muzeja „Carlo Schmidl“, dr. sc. Tajana Pleše ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda i izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu.

Izložba u Trstu predstavlja donaciju baletne zbirke umjetnika Jelka Yureshe, Zagrepčanina koji je ostvario značajnu međunarodnu umjetničku karijeru, a koji nas je napustio tijekom priprema ove izložbe. Kroz niz vrhunskih baletnih kostima, memorabilija, fotografija i plakata izložba prikazuje život Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright posvećen baletu, umjetnosti i ljepoti. Željko Jureša svoje prve baletne korake uči u Zagrebu, a usavršavanje nastavlja u međunarodnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Nakon pet godina odlazi u Englesku u Legatovu školu te mijenja ime u Jelko Yuresha. S budućom suprugom, balerinom Belindom Wright, jednom od vodećih britanskih balerina, prvi put pleše Veliki kraljevski pas de deux pred kraljicom Elizabetom II. na priredbi Royal Variety Performance u Manchesteru 1959. godine.  Kao prvaci London Festival Balleta (danas English National Ballet), Belinda Wright i Jelko Yuresha plesali su glavne uloge na brojnim britanskim pozornicama te na gostovanjima u gradovima Europe i Latinske Amerike. Ostvarili su niz zapaženih samostalnih uloga ali i zajedničkih nastupa u glavnim ulogama u klasičnim baletima poput Giselle, Trnoružica, Orašar, Labuđe jezero. Nakon odlaska iz Kraljevskog baleta, u suradnji s British Councilom, nastupali su kao veleposlanici baleta britanske vlade diljem svijeta. Izložba se može razgledati do 1. svibnja 2022.
Ovo je ujedno prva izložba MUO u gostima koju Muzej organizira od kada je potpunosti zatvoren za javnost od 1. siječnja ove godine zbog priprema za konstruktivnu obnovu zgrade oštećene u zagrebačkim potresima.

Autori i kustosi izložbe su: Miroslav Gašparović; Stefano Bianchi
Organizacija: Comunità Croata di Trieste/Hrvatska zajednica u Trstu e il  Museo dell’arte e dell’artigianato, Zagreb/Muzej za umjetnost i obrt.

Anđelka Felja

Povezane objave

Zabijen zadnji čavao u lijes Partije

HF

Vrsna kroničarka aktualnih događanja

HF

Gdje je osam milijardi od koncesija?

HF

Popularno je biti protiv Trumpa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više