Hrvatski Fokus
Religija

​Prijateljstvo između Bergoglija i rabina Bergmana

Rabin Sergio Bergman je tvrdo ljevičarski argentinski političar

 

Govoreći o gadnim sinovima zlih komunističkih tiranina… Ubrzo nakon što sam objavila komad Justina Castreaua, e-poruka je nježno doletjela preko moje krme. Nikada prije nisam vidio ovu moguću sličnost oca i sina, jer nikad nisam čuo za sina, i bio sam zaintrigiran i malo sam kopao.

E-poruka je dostavila nekoliko slika, a ja sam pronašao još nekoliko. Zadovoljan da ovo možda ima noge, napravio sam mali znanstveni eksperiment samo da bih bio siguran da ne patim od pristranosti potvrde. Dolje sam poslao fotoizolaciju brojnim ljudima s pitanjem: iz prvog dojma, tko je to? Prepoznajete li uopće ovu osobu?

Svi osim dvoje ispitanika brzo su odgovorili istim imenom. Pustit ću vas da sami pogledate. Prepoznajete li ovu osobu? Ime koje su gotovo svi brzo izgovorili bilo je “Bergoglio”.

Moj omiljeni odgovor bio je svećenik koji je rekao: “Bergoglio prije razdoblja ‘sretnih tableta’?” Pa, da vam kažem tko je ova slika. Ovo je tvrdo ljevičarski političar rabin Sergio Bergman iz Buenos Airesa u Argentini. Rođen je u Arshu 1962. godine, a s Jorgeom Bergogliom je vrlo blizak već dugi niz godina. Sergio Bergman je argentinski rabin, političar, farmaceut, pisac i društveni aktivist. Godine 2015. imenovan je ministrom u kabinetu Mauricija Macrija, u novodignutom Ministarstvu okoliša i održivog razvoja. Ministarstvo je 2018. degradirano natrag u Vladino tajništvo, a Bergman je ostao na funkciji tajnika za okoliš, na toj poziciji do 2019. godine. Bergman služi kao rabin u sinagogi Congregación Israelita Argentina. On je izvršni direktor Judaica Foundation i predsjednik Argentina Ciudadana Foundation, kao i izvršni direktor Action Network i Community Initiatives for Social Enterprise. Dana 11. svibnja 2020. Svjetska unija za progresivni judaizam objavila je da će rabin Bergman postati njezin novi predsjednik s početkom 1. lipnja 2020., prelazeći s veleposlanika rabina Davida Sapersteina koji završava svoj jednogodišnji mandat.

Jorge Bergoglio stupio je u isusovački novicijat 1958. i položio zavjete 12. ožujka 1960. Sergio Bergman rođen je u siječnju 1962.

Očito se u Argentini nagađa o Bergogliovom velikom interesu za ovog rabina Bergmana. I iskreno, u ovom trenutku vi ne biste mogli napraviti ove stvari u milijun godina Bizarro ClownWorld u kojem svi živimo, to bi bilo otprilike ispravno za Antipapu i vjerojatno Lažni Prorok Preteča Antikrista da ima gada koji je bio “rabin” “reformskog judaizma”. Ovdje je Wikipedijski opis reformskog judaizma. Hm, zvuči li išta od ovoga poznato?

Reformski judaizam (također poznat kao liberalni judaizam ili progresivni judaizam) je glavna židovska denominacija koja naglašava evoluirajuću prirodu vjere, superiornost njezinih etičkih aspekata u odnosu na ceremonijalne i vjeru u kontinuirano otkrivenje, koje je usko isprepleteno s ljudskim razuma i ne ograničavajući se na teofaniju na gori Sinaj. Liberalni dio židovstva, karakterizira ga smanjeni naglasak na ritualu i osobnom poštovanju , smatrajući židovski zakon neobvezujućim, a pojedinog Židova autonomnim, te veliku otvorenost vanjskim utjecajima i progresivnim vrijednostima.

Počeci reformskog judaizma leže u Njemačkoj iz XIX. stoljeća, gdje su rabin Abraham Geiger i njegovi suradnici formulirali njegova rana načela. Od 1970-ih, pokret je usvojio politiku uključivanja i prihvaćanja, pozivajući što veći broj da sudjeluje u svojim zajednicama, umjesto stroge teorijske jasnoće . Snažno se poistovjećuje s progresivnim političkim i društvenim programima , uglavnom pod tradicionalnom židovskom rubrikom tikkun olam, ili “popravljanje svijeta”. Tikkun olam središnji je moto reformskog judaizma, a djelovanje radi njega jedan je od glavnih kanala za sljedbenike da izraze svoju pripadnost.

Antipapa Bergoglio ima proteze, pa za usporedbu zuba potrebna vam je slika Bergoglia u mladosti. Na ove dvije slike zabilježite ne samo zube, već i identične lijeve uši u jasnom reljefu (na desnoj strani dok ih gledamo).

https://www.haaretz.com/jewish/.premium-the-rabbi-who-became-a-minister-and-calls-the-pope-his-rav-1.5383304

Povezane objave

Europski izbori u sjeni spaljene Notre Dame

HF

SOLUS CATHOLICUS – Tko je moj bližnji?

HF

Zbirka i izvori Qu’rana

hrvatski-fokus

Bog i čovjek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više