Hrvatski Fokus
Društvo

Večer francuske šansone 2022.

Mjesec Frankofonije u organizaciji Prokulture Split

 

U sklopu Mjeseca Frankofonije u organizaciji Prokulture Split u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. održana još jedna tradicionalna Večer francuske šansone, natjecanje mladih pjevača. Manifestacija koja iduće godine bilježi trideset godina djelovanja zvukovima frankofonskih melodija i sjajnih mladih glasova ispunila je koncertnu dvoranu Hrvatski dom Split na radost oduševljene splitske publike koja godinama vjerno prati ovaj posebni glazbeni događaj.

Na samom početku posjetiteljima su se obratili Nansi Ivanišević, utemeljiteljica i predsjednica Prokulture Split te Benoît Le Dévédec, lingvistički ataše Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj koje je i ove godine omogućilo glavnu nagradu pobjedniku natjecanja, a to je putovanje i jezična stipendija u Francuskoj. Gospodin Le Dévédec uputio je čestitke organizatorima, izrazio divljenje i najavio daljnju potporu i suradnju s Prokulturom Split.

Večer je svojom prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom otvorila Zdravka Damjanović, a kao glazbeni gost nastupio je mladi Lovro Rimac iz Samobora, student glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dvostruki pobjednik Večeri francuske šansone sjajno interpretirajući neke od omiljenih pjesama na francuskom, od novijih naslova Zaz i Lare Fabian do svevremenskih klasika Gilbert Bécauda („Et maintenant“), Edith Piaf („Dans ma rue“) i Charles Treneta „La mer“.

U natjecateljskom dijelu programa nastupilo je jedanaest mladih pjevača od kojih je velikom dijelu ovo bio prvi javni nastup, a mnogima i prvi susret s francuskim jezikom, no zahvaljujući radu i pripremama uz pomoć Prokulturinih jezičnih i glazbenih suradnika, svi su pokazali uvjerljiv prikaz svog talenta. Ipak, kako se radi o natjecanju, publika i žiri nagradili su one najuvjerljivije pa je tako prvu nagradu publike osvojila Karla Arković izvodeći pjesmu „Voilà“ Barbare Pravi, prošlogodišnje francuske predstavnice na Eurosongu. Osim publike, dodijelile su i nagrade stručnog ocjenjivačkog žirija u kojemu su bili Benoît Le Dévédec (lingvisticki ataše Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj), Charlotte Nicollet (počasna konzulica Francuske Republike u Splitu), Edi Miloš (Filozofski fakultet Split), Marcelle Godefroid (belgijsko – francuska umjetnica), Damiano D’Ambra (violinist orkestra HNK Split), Zdravka Damjanović (prošlogodišnja pobjednica Večeri francuske šansone) i Tomislav Mrduljaš (autor, producent i direktor Splitskog festivala). Po odluci žirija, treće mjesto osvojila je Vanessa Ivana Peričić s pjesmom „Il me dit que je suis belle“, drugo mjesto osvojila je Đana Smajo izvodeći „Répondez-moi“ izvođača Gjon’s Tears, a pobjednica večeri po odluci žirija je Lara Morović s pjesmom „Mourir sur scène“  međunarodno najuspješnije francuske izvođačice svih vremena Dalide.

Mlade pjevače je pripremao i na klaviru pratio maestro Jurica Karuza koji vodi i uvježbava natjecatelje od prve Večeri francuske šansone pa sve do danas. Kroz program večeri nadahnuto i šarmantno nas je vodila upravo Porinom nagrađena splitska pjevačica Ana Opačak, inače dopredsjednica Prokulture i voditeljica njezinog kluba Prijatelja šansone istaknuvši kako je i sama prije dvadeset godina svoje prve glazbene korake napravila upravo na ovoj manifestaciji.

Za kraj publika je sve izvođače pozdravila i nagradila toplim pljeskom, a organizatori su zakazali sljedeći susret za iduću godinu kad se navršava trideset godina od pokretanja manifestacije.

Nives Matijević

Povezane objave

AFORIZMI – Ljepotice i žensko društvo

HF

Jesen sobne biljke

hrvatski-fokus

Džermuk u Armeniji

HF

Determinacija metodološkog pristupa u stilu učenja učenika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više