Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Milka Trnina – hrvatska operna diva

Najveću slavu je zadobila kad je počela nastupati u Metropolitan Operi u New Yorku, najuglednijoj opernoj kući u Americi

 

Milka Trnina (1863. – 1941.) bila je i ostala najslavniji hrvatski operni glas (sopran) na svjetskim pozornicama. Ali ne samo hrvatski glas, nego ona je jedna od najpoznatijih svjetskih pjevačica u povijesti opere.

Milka je rođena 19. prosinca 1863. u Vezišću, na putu između Ivanić-Grada i Kutine. Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču. Bila je mlada djevojka kad je karijeru započela u Zagrebu, kao Amalija u izvedbi Verdijeve opere Un ballo in maschera, a mi bismo to rekli Krabuljni ples. Bio je to dobar početak jedne slavne karijere. Uskoro je nastupila u Bremenu i Münchenu, a zatim su slijedile razne druge slavne pozornice u svijetu.

Trninin prvi nastup u Americi bio je 1896. Pjevala je u New Yorku, Bostonu i Chicagu, a najveću slavu je zadobila kad je počela nastupati u Metropolitan Operi u New Yorku, najuglednijoj opernoj kući u Americi. Početak njezinih nastupa u Metropolitanu bio je 27. siječnja 1900. kao Elizabeta u Wagnerovoj operi Tannhäuser. Newyorške novine drugi su dan počastile Milkin nastup velikim hvalospjevima njezinu glasu, ljepotama izvedbe i njezinu umijeću općenito. Trnina je nastavila pjevati u Metropolitan Operi nekoliko godina. Publika ju je vjerno slijedila, a u očima glazbenih kritičara ona je bila iznad sviju opernih umjetnika.

Njezina uloga u izvedbi Wagnerove opere Parsifal uzdigla ju je u vrhunce umjetničke slave. Newyorške novine natjecale su se u divljenju našoj Milki, na koju su svi Hrvati širom svijeta bili ponosni. Milka je bila najbolja u izvedbama Wagnerovih opera, ali je pjevala i skladbe Beethovena, Mozarta, Puccinija, Verdija itd.

Nažalost, kad je Trnina bila na vrhuncu umjetničkih ostvarenja i slave morala je prestati pjevati zbog upale živca na licu. Nije htjela dopustiti da njezino pjevanje izgubi na kvaliteti i da se njezina zvijezda pomalo gasi.

Ona je 1. rujna 1906. jednostavno najavila da od tog dana više neće pjevati. Te odluke se i držala, osim što bi nekad nastupala u dobrotvorne svrhe. Poslije slavne karijere, Trnina se posvetila odgoju mlađih generacija, a neke od njezinih učenica postale su velike operne zvijezde.

Trnina se proslavila u svijetu, a Hrvatska ju je voljela do kraja njezina života. Uz slavan glas bila je i pravi ambasador hrvatskog imena diljem svijeta. Trnina je umrla u Zagrebu 18. svibnja 1941. Možda niste znali, postoji i priča da je švicarski proizvođač čokolade, Philippe Suchard, zbog obožavanja Wagnerovih opera, Trnine, a kažu i zbog ljubavi koju Milka nije prihvaćala, dao ime danas poznatoj čokoladi “Milka” po imenu Milke Trnine.

P.S.
Milka Trnina imala je vrlo bliske odnose s Hrvatima u Americi. Znamo da je i novčano pomogla neke djelatnosti (glasila “Hrvatska zastava” i Hrvatsko pjevačko društvo “Zora” u Chicago, te hrvatsku katoličku župu sv. Nikole u Pittsburghu i druge). Postala je i počasna članica “Zore” (1904.) i tom prigodom uputila tom društvu sljedeće pismo:

Visoko štovana gospodo!

Čast koju mi iskazaste, imenovavši me začasnom članicom Hrvatskog pjevačkog družtva “Zore”, znadem podpunoma cieniti, te sa veseljem primam to imenovanje uz moju najsrdačniju zahvalu.

Neizmjerno žalim, da mi nije bilo moguće za vrijeme mog boravka u Čikagu stupiti u bliži osobni doticaj sa svimi mojim zemljacima. Uvjeravam Vas ali sve, da kud god išla, gdje god boravila – moje najvrućije želje za razvitak, napredak i sreću naše mile domovine i njezinih sinova i kćerka – u meni neprekidno živu.

Još jednom Vam dovikujem: Tisuć puta hvala Vama svima, mili zemljaci za srdačni doček, koji mi ovdje pripraviste, a posebno Vama za odlikovanje, imenovavši me začasnim članom Vašeg pjevačkog društva.

Vaša, Milka Trnina

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Održano Preprekovo proljeće

HF

Od Boze do tromboze

HF

Tek u mirovini susreo sam se rableovštinom

HF

Zbunjevački Dnevnik Jelene Tumbas Hajduković

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više