Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

John (Ivan) A. Oremuš – poduzetnik, gradonačelnik, filantrop

John Oremuš nije bio samo vrijedan poslovni čovjek nego je vrlo uspješno obnašao više civilnih dužnosti

 

Malo je Hrvata u Americi i gotovo nitko u Hrvatskoj čuo za čovjeka s kojim ću vas ovdje upoznati. Niti se on skrivao niti se u javnosti isticao, nego je potiho radio i postigao, mjereći ljudskim mjerilima, velike uspjehe. Život mu je u mladim danima bio težak, ali ipak je uspio ostvariti, što se obično veli, „američki san”. Osobno sam ga susreo samo jednom u Chicagu tijekom zadnjega rata kad nam se i on pridružio u pomaganju oko oslobođenja Hrvatske.

John A. Oremuš (1913. – 2002.) rođen je na sjevernoj strani grada Chicaga 29. prosinca 1913. godine. Njegov otac Blaž došao je iz Hrvatskoga zagorja u Ameriku prije Prvoga svjetskoga rata, najvjerojatnije 1911. godine, prvo u Grand Rapids, Michigan, i potom u Chicago. Ivanova majka Regica (Regina) Tumpa rođena je u Igrišću, selu nedaleko od Stubičkih Toplica. U New York je brodom doplovila 6. listopada 1912. Pridružila se bratu Ivanu (Janku), koji je u Ameriku došao 1909. godine. Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Ameriku, Regica se udala za Blaža Oremuša i godinu dana poslije rodio im se sin John (Ivan). Život je mladoj obitelji otpočeo lijepo, činilo se da sreći nema kraja, ali bajka nije dugo trajala.

Kad je Ivan imao oko godinu dana, Regica se razboljela, dobila difteriju, a k tomu je bila trudna. Ne zaboravimo, antibiotika nije tada bilo! U tako teškom stanju, Regica se vratila u rodni kraj i sa sobom povela Ivana. U veljači 1915. rodila je kćerkicu Maricu i oko mjesec dana nakon poroda Regica je umrla. Rodbina u Zagorju brinula se za djecu do njihova odlaska u Ameriku. Ivan (John) i Marica (Mary) stigli su u New York 16. travnja 1921. i potom ocu Blažu u Chicago, koji je tada živio sa svojom drugom ženom (rođenom u Sloveniji) na Division ulici u Chicagu. Nedugo zatim obitelj Oremuš preselila se na farmu kod gradića Summita, Illinois.

Život mladoga Johna i obitelji Oremuša nije bio lak, pogotovo kad je 1929. Ameriku pogodila Velika depresija. John je morao napustiti srednju školu (Argo Community High School) kako bi pomogao svojoj obitelji spajati kraj s krajem. Zanimljivo, imao je 73 godine kada mu je njegova bivša škola uručila počasnu diplomu srednje škole i k tomu ga uvrstila u Kuću svojih slavnih učenika.

Kao mladić, John je razvozio ugljen domaćinstvima i tvrtkama. Kako je po naravi bio društven, k tomu i marljiv radnik, stekao je lijep broj prijatelja koji su cijenili njegovu točnost i učinkovitost. Jedan od kupaca ne samo što ga je savjetovao nego mu je i pomogao da pokrene vlastiti biznis. Tako ohrabren, John je (uz pomoć svoje supruge Angeline) udario temelje nečemu što se pretvorilo u stvarnost koju tada nije mogao ni zamisliti. Naime, razvio je jednu od najvećih tvrtki u Americi koja je proizvodila i na gradilišta dopremala gotovu betonsku smjesu. I tako, mala obiteljska tvrtka „Prairie Material Sales”, kojoj su temelji postavljeni 1948. u chicaškom predgrađu Bridgeview narasla je u malo carstvo koje je unatrag nekoliko godina zapošljavalo više od 2500 ljudi. Oremuševi mikseri cementa vidljivi su ne samo u Chicagu i okolici nego i u drugim dijelovima Amerike. John je također osnovao banku (Prairie Bank and Trust) s podružnicama u nekoliko gradova u državi Illinois.

John Oremuš nije bio samo vrijedan poslovni čovjek nego je vrlo uspješno obnašao više civilnih dužnosti. Među ostalim, služio je kao nadzornik lokalne policije, zatim je bio biran za „Police Commissionera”, to jest da bude „oko naroda” koje će nadgledati rad i ponašanje lokalne policije. Povrh svega, kroz 44 godine bio je gradonačelnik Bridgeviewa. Godina 1999. bila mu je zadnja na toj dužnosti. Igrao je važnu ulogu u razvoju svojega grada i zato je bio biran toliko puta. U Chicagu i okolici bio je poznat kao „gospodin Bridgeview“.

John je služio na visokim dužnostima u raznim civilnim organizacijama u državi Illinois. Među ostalim, bio je član uprave Sveučilišta Lewis, član nadzornih odbora u nekoliko banaka, kao i dobrotvornih i bratskih organizacija. Zbog njegovih velikodušnih novčanih doprinosa, Zgrada Lijepih umjetnosti na Sveučilištu Lewis (Romeoville, Illinois) i jedno od kazališta na Moraine Valley Collegeu (Palos Hills, Illinois) nose ime John Oremuša i njegove supruge Angeline. U čast dugogodišnjega gradonačelnika grad Bridgeview svoj je društveni centar nazvao John A. Oremus Community Center.

Uz ostale talente, John je imao prirodan dar za glazbu. Njegov je otac svirao tamburicu, a on je bio vješt pijanist i organist (iako nije znao čitati note). Uz sve poslovne i druge uspjehe, Oremuš je bio predan obiteljski čovjek i vjernik. Njegova supruga Angeline, koja je bila poljskoga podrijetla i koju je poznavao još iz djetinjstva, bila je njegova životna i poslovna partnerica 49 godina. Umrla je 1983. od multiple skleroze. Imali su četvero djece. Nažalost, njihov sin Jack, predsjednik Prairie Material Sales, poginuo je u prometnoj nesreći 1997. Ubrzo nakon toga, njihov sin Thomas, koji je bio dopredsjednik, umro je od srčanog udara. Tako je Johnu ostalo samo dvoje djece. Kći Dorothy Oremuš Lindauer bila je glavna savjetnica tvrtke i predsjednica Prairie Bank and Trust, a sin Robert radio je u kreditnom odjelu banke. Iza Johna ostalo je sedmero unučadi i 15 praunučadi.

John (Ivan) Oremuš, uspješan poslovni čovjek, javni radnik, građanski prvak, filantrop, vjernik i obiteljski čovjek umro je u svom domu u Bridgeviewu, u jugozapadnom predgrađu Chicaga, 4. travnja 2002. godine. Pokopan je u obiteljskom mauzoleju u katoličkom groblju Resurrection, Justice, Illinois.

John je u ranoj mladosti morao proživjeti brojne obiteljske i ekonomske nedaće, no marljivim radom i ustrajnošću postao je uspješna priča, a njegov život ne samo što je znatno utjecao na njemu bliske ljude nego i na cijelu zajednici grada Bridgeviewa i šire. On i njegova obitelj djelić su povijesti Hrvata u Americi, posebice onih u Chicagu, kao i povijesti hrvatskog naroda općenito. Kroz ovih nekoliko crtica i vi upoznajte ovoga (sada pokojnoga) uspješnoga sina Hrvatskoga zagorja.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Božić u Hrtkovcima

HF

Hrtkovci – raskršće četiriju glavnih šorova

hrvatski-fokus

Obrađena je cjelokupna tradicijska kultura Hrvata u Vojvodini…

hrvatski-fokus

Pula domaćin Šestoga hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više