Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert posvećen prerano preminulom članu orkestra Vasku Lukasu!

Koncertom će ravnati češki dirigent, flautist i pedagog Leoš Svárovský

 

U sklopu svog Plavog ciklusa, Zagrebačka filharmonija održat će koncert iznimno u srijedu, 13. travnja s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Koncert će se održati u čast izuzetnog glazbenika, fagotista i prijatelja Vaska Lukasa, koji je u devet godina kao stalni član Zagrebačke filharmonije ostavio dubok trag u srcima kako kolegama u orkestru tako i u publici. Zagrebačka publika na ovaj način će biti dio posljednjeg pozdrava članu naše filharmonijske obitelji.

Koncertom će ravnati češki dirigent, flautist i pedagog Leoš Svárovský, današnji šef dirigent Središnjeg simfonijskog orkestra prefekture Aichi u Nagoyi u Japanu.

Kao vokalni solisti na ovom korizmenom koncertu nastupit će sopranistica Kristina Kolar, nacionalna prvakinja opere HNK u Rijeci, mezzosopranistica Martina Tomčić koja će se ovoga puta predstaviti u solističkoj dionici alta, tenor Tomislav Mužek izuzetno poznat hrvatskoj publici, te nacionalni prvak Opere HNK u Zagrebu Luciano Batinić bas. Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ je uvježbao zborovođa Luka Vukšić, te će zbor svojom snagom doprinijeti emocijama koje će u Velikom tjednu izazvati izvedba ovog veličanstvenog djela.

Na programu je skladba Antonína Dvořáka – Stabat Mater za soliste, zbor i orkestar op. 58, najpoznatije sakralno djelo češkog skladatelja, rođeno iz najdublje skladateljeve tuge nakon što mu je preminulo troje djece. Bol i melankolija osjećaji su koje je skladatelj prožeo kroz djelo, a prenijeti ih slušatelju zahtjevna je zadaća svakom pojedinom glazbeniku. Sekvenca Stabat Mater (Stala plačuć’ tužna Mati) potječe iz 13. stoljeća, a autorstvo se pripisuje franjevcu Jacoponeu da Todiju. To je stara rimska katolička himna koja govori o Marijinoj boli pri razapinjanju Isusa na križ. Djelo ima deset stavaka koji su raspoređeni tako da odgovaraju širokom spektru emocija koje je Dvořák htio uglazbiti – one kreću od tuge te preko prihvaćanja prelaze u nepokolebljivu vjeru.

Prije koncerta u srijedu, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru, kao i obično, gosti će biti izvođači koncertnog programa te će razgovarati s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Plavom ciklusu.

Anđelka Felja

Povezane objave

Otvoreno 69. Splitsko ljeto

hrvatski-fokus

Ljepoto

hrvatski-fokus

Rastakanje Tonija Franovića u Galeriji Koprivnica

hrvatski-fokus

Koliko me vodilo zvijezda

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više