Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesna plavila mora ili neba daju posebni pečat

Novi ciklus akrilika Ranka Ajdinovića

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Ranko Ajdinović iz Karlovca nadahnuto i predano zaokružuje nizove akrilika na različitim formatima platna uz poneku novost, diptih, u cjelovite cikluse jedinstvenih sklopova nefigurativnih motiva u zanimljivim, ponekad i misterioznim kompozicijama, sve u volumenu fino odmjerenog kolorističkog izraza u neprestanoj potrazi za specifično izbalansiranim odnosom oblika i boje.

Čudesna plavila mora ili neba daju posebni pečat Ajdinovićevim slikama, uz pridruženje žute i zelene iznad oblaka trenutno mirujućih rombova, u prostoru skladnih odnosa ili usklađenih pomicanja, ne osobito vidljivih i opipljivih gibanja, no energija je tu, ispod slojeva boja, ispod motiva.

Izvanredna osobitost novoga ciklusa jest diptih, koji ponešto sliči umjetničkom viđenju, doživljavanju  karte svijeta, u živahnim i finim bojama rasprostire se život ispred nas. Vrlo je zanimljiv međusobni aktivni odnos dva platna stopljena u univerzalnu jedninu, vibrantan.

Ajdinovićevo slikarstvo doseglo je visoke vrhunce osobenog artističkog izraza, vrlo je samosvojno, izgrađeno je i izbrušeno na brojnim slikama, temama  i tehnikama, profilirano na  ustrajnom radu prepunom istraživanja, dvojbi ali i konačnih rezultata. Karakteristični koloristički odabir Ranka Ajdinovića njegov je zaštitni znak ali i element prepoznatljivosti.

Slikarski opus akademskog slikara Ranka Ajdinovića u aktualnoj se produkciji snažno izdvaja svojim šarmantnim stilom, razigranom igrom boja i optimizmom koji izvire iz njegovih motiva.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Za kutak mira

HF

Klupa ispod lipe

HF

Svjedočiti povijest

hrvatski-fokus

Ljetni književni izazov Gradske knjižnice Kaštela 2023.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više