Hrvatski Fokus
Kultura

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije u petak 29. travnja u 20:30 sati

Na programu će se naći Hebridi, uvertira Felixa Mendelssonhna te Koncertni komad za četiri roga i orkestar i 1. simfonija u B-duru, op. 38, Proljetna skladatelja Roberta Schumanna

 

U petak, 29. travnja s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija izvest će koncert u sklopu svog Crvenog ciklusa. Na programu će se naći Hebridi, uvertira Felixa Mendelssonhna te Koncertni komad za četiri roga i orkestar i 1. simfonija u B-duru, op. 38, Proljetna skladatelja Roberta Schumanna. Pod umjetničkim vodstvom šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, Dawida Runtza, pretplatnici Crvenog ciklusa prepustit će se sjajnom glazbenom doživljaju.

         Solisti koji će upotpuniti ovu večer su Yevhen Churikov, jedan od vodećih hornista svoje generacije, Viktor Kirčenkov, koji je glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Lisenko u Poltavi i na Glazbenoj akademiji Čajkovski, Lenart Istenič, član Zagrebačke filharmonije od 2011. godine koji se usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih svjetskih hornista, te Petar Kšenek, novi član Zagrebačke filharmonije koji je s nepunih osam godina krenuo svirati rog kod profesora Stjepana Obadića.

       Hebridi, uvertira Felixa Mendelssonhna, veličanstvena uvertira nastala je nakon skladateljevog putovanja po zapadnoj obali Škotske. Unatoč iznenadnom naletu inspiracije za početak djela ostatak skladanja nije tekao lako i Mendelssohn ga je više puta revidirao dok nije došao do zadovoljavajućeg rezultata.

     Koncertni komad za četiri roga i orkestar, koncert u tri stavka poznat po svojoj izražajnoj, lirskoj kvaliteti i harmonijskoj inovativnosti. Skladba je napisana 1849. godine, a premijerno je izvedena 1850. godine u Leipzigu.

      Prvi stavak 1. simfonije u B-duru, Proljetna otvara se slavnim mjedenim fanfarama koji se proširuju u veličanstvenu orkestralnu temu. U drugom su stavku nježna večernja raspoloženja, u trećem blistavi plesovi, a u četvrtom stavku maštovit razvoj raznolikih melodija, koji slijedi sonatni oblik.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.   

Anđelka Felja

Povezane objave

Al’ ne će dugo…

HF

Prevladavajuća tama u novom ciklusu

hrvatski-fokus

Apstrakcije Mladena Žunjića

HF

Želim cjeloviti jezični priručnik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više