Hrvatski Fokus
Aktualno

Pejo Šimić osvojio prvu nagradu na Bljesku slobode

Druga nagrada pripala je Zdenku Kapetaniću iz Nove Gradiške, a treća  Nadi Bonić iz Požege

 

Povodom obilježavanja dvadeset sedme godišnjice VRO BLJESAK Općina Okučani i Narodna knjižnica i čitaonica Okučani raspisali su natječaj za domoljubnu pjesmu posvećenu VRO BLJESAK. Na samoj manifestaciji je naglašeno da je to jedan od sadržaja kojim se na dostojanstven način prisjećamo dana stvaranja hrvatske domovine i dana ponosa i slave.

Nakon što je časni sud (5 profesora iz Okučana, Bogićevaca  i Pleternice ocijenio pristigle pjesme iz domovinske i iseljene Hrvatske, finalna večer u sklopu trodnevne proslave VRO BLJESAK održana je 29. travnja u 19 sati u prepunoj dvorani društvenog doma u Okučanima, gdje je nastupilo 6 finalista.

Prvu nagradu osvojila je pjesma SINOVI BLJESKA I OLUJE autora Peje Šimića, druga nagrada pripala je Zdenku Kapetaniću iz Nove Gradiške a treća  Nadi Bonić iz Požege. Nagrade su im uručili  Općinski načelnik Okučana Aco Vidaković i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Okučani Dijana Kašljević.

Nagrade za doprinos domoljubnom stihu dobili su Irena Kalan iz Bilica, Kata Tutić iz Požege te Ante Ćurić iz Bjelovara.

Predsjednik stručnog suda prof. Franjo Novak istaknuo je kako je Pejo Šimić u svoje stihove utkao vrijeme boli, patnje, egzodusa, domoljublja, prkosa, ponosa i nade. Itekako je vodio računa da se ne spotakne o kamen beznađa, mržnje i osvete u čemu je i uspio.

Ovom nagradom u Okučanima Pejo Šimić osvojio je četvrti trofej na  pjesničkim manifestacijama posvećenim Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Na ranija tri festivala u  Vukovaru, Kninu i Splitu njegova domoljubna poezija također je bila pobjednička, Šimić izražava zadovoljstvo što je struka prepoznala njegovu domoljubnu poeziju i adekvatno je nagradila.

Prekrasan je osjećaj imati sva četiri domoljubna trofeja u svojoj pjesničkoj riznici. Kako reče legendarni ratni izvjestitelj iz Sarajeva Pejo Gašparović  „Uistinu Pejo Šimić uspostavio je neraskidiv savez svoje poezije s Domovinskim ratom. Šimićevo stvaralaštvo nije bljesak trenutka koji nestane brzinom kojom i bljesne, nego ono ima svoju dugoročniju dimenziju koja će se prenositi i na buduće naraštaje. Šimićeve pjesme su literarni spomenik Domovinskom ratu i Domoljublju uopće. To je Domoljublje koje tuče iz dubine srca. Pejo Šimić je bard domoljubne poezije.“ Ovo nagradom u Okučanima on to više nema potrebe nikome dokazivati.

Načelnik općine Okučani Aco Vidaković i ravnateljica narodne knjižnice i čitaonice Dijana Kašljević održali su emotivne govore i zahvalili se pjesnicima i gostima večeri glumcu Ivici Koprivnjaku koji je uprizorio ulomak iz monodrame Đuke Begovića te KUD-u Tkanica iz Okučana. 

Boris Ćavar

Povezane objave

Političari krivi za jasenovačke laži

HF

Bijeli miš s Pantovčaka

HF

Kad Hrvatski tjednik objavi laži s jasenovačkoga popisa, uprava ih žurno uklanja

HF

Proslavu u Srbu treba zabraniti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više