Hrvatski Fokus
Kultura

Danko Friščić izlaže u Galeriji Vladimir Filakovac

Dr. Moreau nije nestao, on živi u mislima i sjećanjima, u pokušajima i ostvarivanjima

 

Suvremeni, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj ALU, Danko Friščić, predstavlja se s novom samostalnom izložbom u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Filakovac, 4. otok Dr. Moreaua, 9. 5. 2022. (izložba je otvorena do 2. 6. 2022.).

Izložba potaknuta prozom H. G. Wellsa Otok doktora Moreaua (1896.) o preobrazbama životinja u nisko inteligentna bića, na dalekom otoku. Proza koja je svojedobno  izazvala brojne kontroverze. Ne zaboravimo spomenuti i filmska uprizorenja.

No, Friščić se samo formalno poziva na Wellsa u kreiranju svojih čudesnih i čudnovatih, zastrašujućjh i odioznih likova izloženih na ovoj neobičnoj i izazovnoj izložbi, on, slikar,čovjek, jednostavno portretira svijet, u globalu, sve do onog minimalnog prostora koji ga neposredno okružuje.

Jer svijet nije lijep, nije krasota s razglednice, on je sličniji užarenim očima iskrižanih monstruma, užasnih bioloških konstrukcija.

Svijet koji ponekad živi, poput lagano klizećih sati na oštrici nuklearnog uništenja, bez mogućnosti povratka.

Dr. Moreau nije nestao, on živi u mislima i sjećanjima, u pokušajima i ostvarivanjima, on kontinuirano proizvodi svoja nakaradna bića kroz ljudska htijenja i želje, neprestano u potrazi za otkrićem tajanstvenih šifri vječnoga života, kao produkt ovoga i ovakovoga svijeta kako ga slikar i vidi i doživljava.

Složeni slikarski opus Danka Friščića oduvijek je bio trpkog okusa, ponekad tek malo nježniji, zapleten bojama, ponekad, grub i radikalan, uvijek promišljajući i stalno samosvojan, potpuno svoj, izdvojen kao pojava, kao autor.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Krajobrazi Ivane Jovanović Trostmann

hrvatski-fokus

Pozdravi mi dragu

HF

Jedinstvenost umjetničkog prostora Kreše Ivića

HF

Oživljene strukture Vitolda Košira

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više