Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus crteža posvećen motivu albatrosa

Ljubav je opći pojam, pripada svima i svi imaju pravo na nju

 

Raznolike su teme i motivi privlačili suvremenu hrvatsku likovnu umjetnicu, akademsku slikaricu Libušu Kirac u njezinom dugom plodonosnom radu i predanom umjetničkom stvaralaštvu. 

Jedan od tih izazova bio je i motiv albatrosa, ptice čudesno lijepog i impresivnog leta, nespretne na tlu, što je sjajno opjevao Charles Baudelaire. Njezin ciklus čine crteži A3. 

„Zaintrigirali su me albatrosi, jer žive u paru do smrti. Prije nego saviju gnijezdo lete zajedno pet godina. A nepogrešivo prepoznaju svoje mladunce među tisućama drugih ptića na otoku.

Ljudi bi mogli puno naučiti od njih…“, kaže autorica zanimljivog ciklusa.

Osobitost ovoga ciklusa jest i nazočnost ljudskih tijela, nagih, uz ptice u letu, same ili u paru.

Očita je povezanost simbolike ljubavi i odanosti, privrženosti između čovjeka i ptice, kroz življenje, na kojoj slikarica inzistira jer ljubav je opći pojam, pripada svima i svi imaju pravo na nju.

Prozračne kompozicije ptica i ljudi, muškaraca i žena, isprepletenih u ljubavi, ključna je osobitost ovog nesvakidašnjeg ciklusa Libuše Kirac.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Let ptica

hrvatski-fokus

Londonski kolaži Duška Šibla

HF

Slikar Giacomo Antonio Ceruti

hrvatski-fokus

Inozemni slikopisci Dubrovnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više