Hrvatski Fokus
Društvo

Pojedinci ne odlučuju dokle će trajati ratovi

To je stvar velesila i kartografa na mirovnim konferencijama

 

U emisiji HRT-a Otvoreno 9. svibnja 2022. bilo je na facebooku pitanje: Mislite li da se iz današnjeg Putinova govora naslućuje kraj rata?

Kao pojedinac mogu misliti što hoću pa, kao i svaki, rat može trajati još jedan dan ili pak dvije i više godina: to je stvar velesila i kartografa na mirovnim konferencijama. Kada bi narodi mogli ‘misliti’ kao pojedinci, pa koji bi to normalan ‘pojedinac’ pokrenuo i išao u rat. Kada bi svi narodi svijeta odlučili pripasti nekom vojnom savezu, bio to zapadni ili istočni, takav jedinstveni savez vjerojatno bi štitio svijet od nezemaljskog elementa za određene svote novca. Novac nije potreban kada nema civilizacije koja njime zapravo bezuspješno ‘kupuje vrijeme’ do svog konačnog uništenja. Putin je bez ikakvog rata mogao jednostavno zatražiti članstvo u NATO-u što bi donekle prenerazilo svijet, ali i razotkrilo konstantno povijesno konstruiranje neprijatelja.

Đivo Bašić, Dubrovnik

Povezane objave

MUDROSITNICE – Od ljubavi veće sreće nema

HF

KVAZIPOLITIKA – Nečeg previše…

HF

Predstavljen zbornik Memento Poetica

HF

Suvremeni komunistički zločini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više