Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Boškovići iz Crnića kod Stoca

Obitelj Bošković čuvena među Hrvatima u Americi

 

Krajem rujna 2013., u mjestu Westlake Village u okolici Los Angelesa, umro je Phil (Filip) Boskovich u 97. godini. Prigodom njegove smrti htio sam vam reći: umro je dobar čovjek i Hrvat rođen u dalekoj Americi i pokoj mu duši, ali mi je namjera upoznati vas s velikom i dobro poznatom obitelji Bošković (ili Boskovich); čuvenom među Hrvatima na američkom kontinentu i u Americi općenito, posebice u Kaliforniji.

Nisu oni postali glasoviti po uspjesima u športu, izumima, filmovima, književnosti ili slično, nego su najpoznatiji proizvođači luka, salate, rotkvice i sličnih poljoprivrednih proizvoda. Može se, dakle, postati glasovit i imućan obrađujući zemlju i proizvodeći kvalitetno zelenje za potrebe ljudske svakodnevice.

Ali, počnimo od početka. Stjepan Bošković iz Crnića kod Stoca u Hercegovini otišao je u Ameriku unazad više od sto godina. Kao i mnogi drugi Hrvati iz Hercegovine tog vremena, nastanio se u ljepotom i prirodom bogatoj Kaliforniji. Stjepan i njegova zaručnica Iva Martinović (Blizanci, Hercegovina) bili su prvi mladenci koji su se vjenčali u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Ante u Los Angelesu. Bilo je to na Novu godinu 1911. godine.

Eto, od tada prođe stotinjak godina k’o ništa! Kad se Boškovićima rodio treći sin Filip (1915.), odselili su se iz Los Angelesa u zaprežnim kolima na farmu od 25 akera (više od 100 tisuća m² ili 10 ha) u San Fernando Valley. Filip je bio prvi u obitelji koji je završio srednju školu, naravno, stalno pomažući roditeljima, a poslije završene škole ostao je raditi na obiteljskoj, za američke prilike, vrlo maloj farmi. Po završetku Drugog svjetskog rata Filipu su se na proizvodnji zelenja pridružila i dvojica braće, George i John, i to je postala Farma braće Bošković. Od tada njihovi posjedi i proizvodnja počinju naglo rasti i širiti se u druge dijelove Kalifornije, a zatim i u Meksiko. Danas tvrtka Boskovich Farms obrađuje više od 15.000 akera (preko 6000 ha) zemlje i samo u Kaliforniji zapošljava više stotina ljudi.

Godine 1950. Filip se vjenčao s Lenom Bradarić, kćeri hrvatskog farmera u Kaliforniji. Bila mu je vjerna družica 63 godine ‒ u braku i u uspješnu vođenju farme. Djeca i unučad braće Bošković nastavila su obiteljsku poslovnu tradiciju i njihova farma danas uzgaja tridesetak raznih povrtlarskih proizvoda i spadaju među najveće uzgajatelje zelenja u Americi, a možda i u svijetu. Ima već poodavno da je Filip postao poznat kao „Kralj luka“ te se i danas Boškovića farma diči tim naslovom. Filip Bošković među Hrvatima Kalifornije bio je poznat kao uspješan farmer i uzoran obiteljski čovjek i katolik. On, kao i cijela obitelj Bošković, bili su i ostali dio župe sv. Ante i šire hrvatske zajednice u Los Angelesu te su uvijek pomagali i pomažu razne humanitarne, župne i društvene djelatnosti. Hrvati Kalifornije to su prepoznali i 2008. godine Filip je bio prvi među Hrvatima Kalifornije kome je Hrvatska narodna udruga dodijelila Nagradu za životno djelo.

Premda uspješan, bio je čovjek „starog kova“; ponizan, uzoran vjernik, muž, otac i poslodavac. Dok je kod nas danas poljoprivreda zapuštena, čak je sramota baviti se zemljoradnjom, Boškovića obitelj lijep je primjer kako se i na farmi, ustrajnim i planskim radom, može puno postići; na dobro sebi i drugima. Važno je htjeti dobro i pošteno raditi, biti ustrajan, a uspjesi će „sami doći”, kao što su došli i Boškovićima u Kaliforniji.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Jubilej autora Kuće koja pleše

HF

Hrvati u Baru – »ostatci ostataka«

HF

Devedeset ljeta autora romana “Šala”

HF

“Želimo živjeti u Hrvatskoj”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više