Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Nedka Solakova u Splitu

Moje poruke nikada nisu pesimistične, a ako pomalo i budu onda je to uvijek u ime stvarnog

 

Slavni bugarski multimedijalni umjetnik Nedko Solakov (1957. Cherven Bryagu, Bugarska) splitskoj se publici po prvi put predstavlja u Galeriji Kula sa prostorno specifičnom instalacijom Želje/Wishes.

Nedko Solakov studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sofiji gdje je diplomirao zidno slikarstvo. Živi i radi u Sofiji. Njegovi su radovi među ostalima dio javnih i privatnih kolekcija kao što su: Le Centre Pompidou, Pariz; Museum für Moderne Kunst, Frankfurt na Majni; Tate Modern, London; Muzej moderne umjetnosti, New York; Kunsthaus Zürich, Zürich.

Solakov je umjetnik koji kombinira svoje tradicionalno obrazovanje s konceptualnim praksama kako bi stvorio složena, višestruka i oštroumna djela. Sjajan je pripovjedač , koji pokazuje nepogrešivu pjesničku želju za kratkim pripovijetkama, aforizmima, komparativnim opisima, igrom riječi i semantičkim dvosmislenjima koji su karakteristični elementi njegova idioma. U svom širokom rasponu crteža, slika, performansa i instalacija, Solakov koristi ironični, metaforički i polisemantički stil kako bi analizirao ulogu i proturječnosti svojstvene ne samo suvremenom umjetničkom sustavu, nego i kolektivnim ‘istinama’ i društvenim normama koje su povezane s ljudsko postojanje.

Galerija Kula izvorno je zamišljena kao prostor koji čuva život Dioklecijanove palače, a umjetničkom intervencijom Nedka Solakova prerasta u nadahnjujuće okruženje koje posjetitelje potiče na razmišljanje o sebi i stvarnosti koja ih okužuje.

Svojim crtežima, slikama, performansima i instalacijama, Solakov se predstavlja kao osviješten i duhovit umjetnik fokusiran kako na pitanja umjetničkog sustava, tako i na opću društvenu problematiku ukorijenjenu u proturječnostima ljudskog postojanja. U Galeriji Kula Solakovljev se predstavlja osebujnom reinterpretacijom likovne discipline crteža koju kritika smatra polazištem njegove markantne, raznorodne i multimedijske prakse.

Nelinearna i višesmjerna pripovjedačka osnova postava aktivira cijeli prostor Galerije Kula, povezujući njegove arhitektonske osobitosti sa umjetničkim djelima kao što na medijskoj razini u tradiciji istočnoeuropske post-konceptualne umjetnosti povezuje riječi i predodžbe. Istu umjetničku strategiju Solakov je primijenio i u recentnoj samostalnoj izložbi A Cornered Solo Show #1 u muzeju MUDAM, Muzej suvremene umjetnosti u Luksemburgu i nadolazećoj A Cornered Solo Show #2 at MAXXI, Rim kada je u fokus pažnje i značenja uveo inače u potpunosti zanemarene i neiskorištene kutove izložbenog prostora.

Izložba u Galeriji Kula obuhvatom zidova, procjepa i poda kroz koncept totalnog prostornog dizajna slijedi ovu neuobičajenu praksu koja dekonstruira ustaljena očekivanja o izložbenom prostoru i sadržaju. Umjesto uštogljenog koncepta bijele izložbene kocke kao općeg kontejnera za svekoliki mogući izložbeni sadržaj, Solokov nam predstavlja interpretaciju izložbenog prostora kojeg pretvara u platformu kojom publici posreduje svoje gorko-slatke misli o stvarnosti. Kao što sam izjavljuje: Moje poruke nikada nisu pesimistične, a ako pomalo i budu onda je to uvijek u ime stvarnog.

Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoz 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Figure, portreti i autoportreti Vladimira Vrljića

HF

Nizozemski slikar J. C. A. Goedhart

HF

Boginja moja

HF

Dodijeljene nagrade na 11. Bobijevim danima smijeha

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više