Hrvatski Fokus
Društvo

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Gostuje više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze obilježiti 50 godina u svijetu najuglednijega hrvatskog filmskog festivala

 

U Muzeju suvremene umjetnosti održana je konferencija za medije uoči početka obljetničkog Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022. koji od 6. do 11. lipnja u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama slavi pola stoljeća postojanja. Gostuje više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze obilježiti 50 godina u svijetu najuglednijeg hrvatskog filmskog festivala, a među njima su i oskarovci Michael Dudok de Wit i Joan Gratz, nominirani Paul Driessen, Michaela Pavlátová i Joanna Quinn te neprikosnovene legende animiranog filma Priit i Olga Pärn. Osim što će uživati u iznimno bogatom retrospektivnom i popratnom programu, kojim dominiraju veliki osvrti na Zagrebačku školu crtanog filma, selekcija dobitnika Animafestove Nagrade publike 1972–2022, izbor iz djela dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića te novi filmovi zvijezda koje su s festivalom ostvarile poseban odnos, mnogi bivši dobitnici zagrebačkog Grand Prixa poslali su i pregršt novih sjajnih radova u najprestižnija natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, studentskog i hrvatskog filma 2022, tako da će proslava biti okrenuta i slavlju suvremene animirane produkcije.

Animafest ni 2022. ne će preskočiti građanima omiljene projekcije na otvorenom, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatnih programa više je no ikada prije. Ni izložbeni ni profesionalni programi nikada nisu bili tako bogati, s radovima i predavanjima majstora, a Program za djecu i mlade te Obiteljski program ponovno stižu u sve dijelove Zagreba, kao i u Split i Rijeku.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove i detalje programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Jasna Tomažić te hrvatski autori Darko Masnec, Branko Farac i Kata Gugić. Farac (Psychographic) i Masnec (Pozdrav suncu) natječu se u najprestižnijoj konkurenciji VN kratkometražnog filma, a Gugić je ovoga puta bila u selektorskoj ulozi. Predstavljene su i ovogodišnje ilustracija i špica festivala – prvu je Animafestu poklonio Michael Dudok de Wit, a druga je svojevrsni čestitarski jam session najvećih animatorskih imena na Dudok de Witov središnji motiv kružne transformacije ptice/ribe (glazba: Nik Phelps, montaža: D. Šuljić). Vizualni identitet Animafesta 2022. djelo je studija Kuna zlatica.

Anđelka Felja

Povezane objave

Hoće li Europa preživjeti?

HF

Djeca Kaštela djeci Kistanja – ‘Nemojmo se umoriti činiti dobro!’

hrvatski-fokus

AFORI(ZORANI)ZMI – Prepoznali crvene

HF

Stranci koji budu iskazivali antisemitizam, bit će deportirani

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više