Hrvatski Fokus
Kultura

Povratak figurama u pokretu

Niz kolaža Duška Šibla sa zanimljivim i izazovnim figurama u pokretu

 

Dio svojih kontinuiranih likovnih aktivnosti, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl (trenutno u Londonu), između izrazite posvećenosti slikanju uljem i akrilom na platnu, posvećuje i tehnici kolaža i nastavku rada na ciklusu Figura u pokretu.

Ono što je uočljivo kod nove serije kolaža, vidljivo je određeno smirenje, likovi su u iščekivanju, čekanju, nekoga ili nečega, osobe ili događaja, ali i dalje u poznatom kolorističkom sjaju, prepleteni mnogostrukim strastvenim kontaktima, vezama, mogućnostima, sanjanjima, željama, htijenjima, u višestrukim kombinacijama, dva ili tri ili četiri lika, zamaskirani, skriveni ili posve otkriveni, ne skrivajući.

Zanimljiva je koreografija likova, osjeća se gibanje svakoga tijela, u svakomu tijelu, u cjelovitom kretanju, nezaustavljivi pokreti obojanih ploha pojedinih dijelova anatomije, u trenutku zavodljivog plesa, suočenih pogleda ili okrenutih glava, lica su udaljena i ne govore ništa, čuju se samo tihi zvukovi dodira tijela.

Šibl vješto i doista nadahnuto kreira kretanje, sinkronizirano, otmjeno ili divlje, obećavajuće i pristupačno, agresivno i pritajeno, smještajući svoje likove i na veliku pozornicu teatra ali i na mjesto gdje je igra u prvome planu, dok je  međusobni odnosi figura u pokretu uvijek misteriozan i prikrivenih namjera.

Niz kolaža Duška Šibla sa zanimljivim i izazovnim figurama u pokretu najavljuje nova platna u znatno većem formatu i nova koreografirana neočekivana zbivanja nepoznatih lica u neprekidnom kretanju.

Šibl je i s ovim nizom pokazao kako naizgled jednostavne i skromnije tehnike mogu iznjedriti uz autorsku imaginaciju uvjerljiv i samosvojan  likovni opus.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Lastavica Giacoma Puccinija u HNK

hrvatski-fokus

Časopis Jezik i Šreterova Zaklada

HF

Metamorfoza svijeta Mladena Žunjića

HF

Želim k tebi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više