Hrvatski Fokus
Kultura

Kandinsky u Dubrovniku

Bio je prvak apstraktnoga slikarstva

 

Zbirka fotografija iz “Centre Pompidou” u Parizu svjedoči da je 1930. značajni slikar apstrakcija Wassily Kandinsky boravio U Dubrovniku, točnije u pansionu “Viktorija”.

Vasilij Kandinsky (Moskva 1866. – Neuilly na Seini, 1944.) bio je prvak apstraktnoga slikarstva. U svom burnom životu taj sposobni pravnik i ekonomist šetajući od ukrajinske Odese do njemačkoga Münchena i Francuske je razvio vrlo hrabre kompozicije i apstraktni slog u kojem doduše postoje naziranja nekih surogata stvarnosti, ali poput peluda pod mikroskopom. Zapravo je to gotovo muzičko komponiranje ritmom i bojom, ili matematičko geometrijsko slikarstvo. Začudo fotografije koje je napravio i razglednice koje je kupio ukazuju na klasičan i vrlo uobičajen ukus, osim možda palme koja je subjekt u pogledu na Dubrovnik s prozora Vile Viktorije.

Sigurno se njegov boravak odnosi na Vilu Viktorija u zelenilu sv Jakoba (Jakova), koja je izgrađena oko1924.(?) Svakako prije 1926., kada imamo obavijest u dubrovačkoj “Narodnoj svijesti” 2. ožujka 1926. pod naslovom “Novi pension na Pločama”; u villi Gjivović na putu sv. Jakoba uredit će novi pension g. Radimski, koji je svojim dugogodišnjim radom u našem gradu dao mnogo dokaza o svojoj stručnjačkoj spremi i žilavoj poduzetnosti. On je bio jedan od najboljih organizatora reklame za naš kraj, pa se zato nadamo da će i u ovom pothvatu postići željeni uspjeh.”

Dana 7. 11. 1927. slijedi duži člana “Narodne svijesti o Augustu Radimskom. Doznajemo da je rođen 1890. u češkom mjestu Chrastave. Eksportnu akademiju je završio u Beču, gdje je kao učenik bio triput odlikovan.(!) [dvaput od Gremium der Wiener Kaufmannschaft, te od “Akademie der Wissenschaften” u Parizu. valjda (Academie des sciences?)]. S 20 godina bio je prokurust i prvi knjigovođa bečke “Konsumne zadruge”, (58 podružnica i 450 namještenika) Govorio je hrvatski, francuski, njemački, češki, poljski i engleski. Videći “Jadransku izložbu” u Beču poduzetni Radimski dolazi u Dubrovnik, iznajmljuje “Pension Viktoriju”, te ga modernizira.

Godine 1923. osniva sa Iro(m) Woltmar “Wiener Reisenburo Gesselschaft”, biro se sa periferije širi u centar, angažira uplivne ljude kao što su baroni Breetz i Haymerle. Društvo je činilo promidžbu sa Sušak (riječki), Dubrovnik, Split, Sarajevo. Godine 1926. dobiva koncesiju kao “Prometni službeni ured za Jugoslaviju”. U tu godinu spada i dolazak genijalnog njemačkoga fotografa Kurta Hielschera u Jugoslaviju (Monografija Kraljevine SHS!) koji osobito puno slika radi u Dubrovniku i okolici, tu je i izvrsni pogled sa prozora Vile Viktorije! Već 1925. ured je tiskao 126.000 prospekata i izradio 600 feljtona u njemačkom tisku. (valjda i austrijskom, T.T.). Ispočetka su imali 17 uposlenika i 30 gostiju. Radimski je išao sa ruksakom na Poljanu (Gundulićevu, tj. placu kupovati namirnice, op., T.T.), njegova gospođa Hilda je osobno radila u kuhinji. Izvan sezone Radimski je osobno kontaktirao 70 ureda u njemačkim zemljama, a pisanim putom 300. Financijski ga je podupirao Adolf Lukavec, proširivši posao na promidžbu Kupara i Imperijala koji su s Viktorijom zajedno imali u sezoni i do 680 gostiju dnevno!

Lukavec umire iste 1925., te se Radimski posvećuje proširenju trpezarije i kapaciteta Viktorije. Danas je Vila Viktorija očuvana sa zmajevima na oker fasadi, divnim pogledom na Dubrovnik i krasnim do(l)cima. Nažalost palme su propale od palmine pipe. Krov limeni podsjeća na uzdignutu šesterokraku zvijezdu. Nova Vila Viktorija, duplikat stare koja se nalazila sjevernije, je uništena u zračnom napadu engleske avijacije u II svjetskom ratu 1944. godine.

https://www.centrepompidou.fr/en/collections/the-kandinsky-library

Teo Trostmann

Povezane objave

Ovali Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Film na Puljskom filmskom festivalu

HF

Slikarska verzija vratnica splitske katedrale

HF

Prvu nagradu osvojio Ino Zeljak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više