Hrvatski Fokus

Robert Marčelja otvorio ovogodišnju izložbu Torbe u stalnom postavu Turističke zajednice Općine Jelenje

 

Dana 29. lipnja 2022. povodom Petrove, Udruga Margareta CRO ART Podkilavac već šestu godinu organizirala je manifestaciju Petrovski krisi.

Na Trgu mlikarice okupili su se roditelji i djeca. Načelnik Općine Jelenje gospodin Robert Marčelja pozdravio je prisutne i čestitao djeci na uspješno odrađenim radovima i otvorio ovogodišnju izložbu Torbe u stalnom postavu Turističke zajednice Općine Jelenje. Manifestacija se održala uz pomoć Općine Jelenje i Primorsko goranske Županije. Djeca su pročitala tekstove o povijesti izrade torbi.

Izložba će biti otvorena svaki dan, cijeli dan do kraja kolovoza.

Ovu godinu djeca likovne radionice su na radionicama izrađivali torbe od starih traper hlača. Najprije su svaki prema raspoloživom materijalu raspravili što je moguće od tog materijala napraviti. Radili su skice, zatim krojili torbe, spajali tj. baždali da bi im Margareta mogla sašiti šivaćom mašinom. Svi su bili uključeni u svaki proces rada da bi mogli naučiti o dizajniranju, krojenju i šivanju, zatim su svoje torbe vezli prema svojim zamislima, ukrašavali perlicama, našivali razne kopče i ručke. Torbe su napravljene da budu čvrste i uporabne. Svako dijete napravilo je dvije torbe. Neke se torbe nose u ruci, neke na ramenu, duguljaste, zaobljene, kao vrećice s jednom ručkom, ruksak, velike i male a mogu se koristiti i za plažu.

Izrađujući torbe djeca su mnogo naučila o torbama koje su uporabne ali i statusni simbol, najznačajniji modni komad koji može biti strast i fetiš. Koriste nam za nošenje uporabnih predmeta, šminke, ključeva, mobitela.

Nekada su torbe zauzimale važno mjesto i u svakodnevnom životu seoskog stanovništva u Hrvatskoj pa se u njima nosilo hranu i piće, pribor za obavljanje raznih poslova i sitni osobni predmeti.

Međutim povijest torbe ima i svoju modnu stranu pa je dvadesetih godina prošlog stoljeća nastala prava revolucija u dizajnu odjeće i torbica pa se eksperimentira sa oblicima i materijalima te tragaju za pravom mjerom. Pedesetih godina prošlog stoljeća kada dolazi do uspona velikih modnih dizajnerskih kuća Chanel, Dior, Gucci itd. pa su torbe postale pravi brendovi koji se i danas najviše kopiraju u cijelom svijetu pa je teško razlikovati kopije od originala.

U mnoštvu izbora, samo su neke torbe od povijesti do danas, postale i ostale kultne i to upravo one  koje su nosile slavne glumice i ljepotice svojeg doba kao Grace Kely, Coco Chanel itd.

Petronila Duvnjak

Povezane objave

Tko se boji Ladislava Ilčića?

HF

Svjetski dan vlažnih staništa – 2. veljače

HF

Memento

HF

Kinematografija mora biti neovisan sustav!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više