Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Umorni Marić više nije mogao sa sitničavim Plenkovićem. Postali su dva odvojena svijeta. Kad muž i žena više ne vode ljubav, ne spavaju zajedno, ne razgovaraju…, onda se rastanu. Marić i Plenković postali su dva svijeta i Marić je sam otišao.

Ivan Pandžić i Igor Alborghetti, novinari Novoga expressa

– Koncept konstitutivnih naroda je propao.

Adis Ahmetović, Bošnjak-musliman u njemačkom Bundestagu iz SPD-a nakon donošenja sramne njemačke rezolucije o BiH kojom Berlin podržava unitarizaciju BiH na štetu Hrvata, Direktno

– Danas svi o Mariću, a ja ću o kulturi. Ajoj. Sad sam se pogubila. Samo malo. Evo ga. Dakle, jednom davno postajala je radio-televizija Zagreb i bila je poznata kao jedna od najboljih i najprofesionalnijih sastavnica tadašnje JRT, Jugoslavenske radio-televizije. Eee, hm… Joj, evo sad vidite što se meni dogodilo. Eto, da. Izgubila sam svoj govor. Mogu dobiti pauzu, gospon predsjedavajući. E, onda ništa. Toliko ste me zbunili sa svojim mjerenjem vremena da sam onda… Ne ću.

Urša Raukar-Gamulin, saborska zastupnica Možmo i glumica u Saboru tijekom 54 sekunde, https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nastup-za-pamcenje-saborske-zastupnice-eee-hm-joj-sad-sam-se-pogubila-e-onda-nista-necu-15220271

– Prilično usamljena mostarska politika je učinila da hrvatski narod koji je žrtva postane tiranin u očima stranaca. Njima Adis i slični predstavljaju sliku BiH. Ako je pak išta dobro nakon Rezolucije Bundestaga možda se probude i Hrvati u iseljeništvu. Ponajprije Njemačkoj, SAD, Austriji, Australiji i počnu raditi ono što Bošnjaci desetljećima rade. Lobirati za sunarodnjake. Možda bi za početak led mogli probiti sjajni hrvatski nogometaši podrijetlom iz BiH, košarkaši, ugledni biznismeni koji žive vani. Šutnja Hrvata iz BiH i onih čije je podrijetlo iz BiH danas je ravno izdaji. Ovaj je narod pred ozbiljnom ugrozom, sličnom kao onom s početka 90-ih. Protivnik nema ništa plemenitije ciljeve.

Zoran Krešić, novinar nakon donošenja sramne njemačke rezolucije o BiH kojom Berlin podržava unitarizaciju BiH na štetu Hrvata, Direktno

– Vijest je uklonjena autonomnom uredničkom odlukom još 11. travnja 2022., davno nakon što je bila relevantna – i mnogo ranije nego što je postala ponovno zanimljiva usred političkih mijena – sukladno Zakonu o HRT-u, Zakonu o medijima te Zakonu o zaštiti osobnih podataka. U tekstu nikada nije bilo izrijekom navedeno ime sadašnjeg ministra Primorca već njegove supruge.

Priopćenje HRT-a o uklanjanju vijesti iz veljače 2020. kada su novi ministar financija Marko Primorac i njegova žena dvaput preko reda cijepili protiv korone u vrijeme kada nije bilo dovoljno cjepiva za vojsku onih koji su ju sanjali, Telegram

– Vesna Pusić ne primjenjuje ni jedan od navedenih pristupa u svojim analizama demokratske tranzicije. Njezini radovi nisu ni institucionalna analiza, ni analiza djelovanja političkih aktera, a ni policy-analiza. Nedostatak jasnoga metodičko-analitičkog pristupa glavni je problem njezinih tranzicijskih rasprava i uzrok svih njihovih slabosti. Ponajprije, autorica ima izrazitih poteškoća s teorijama političkih institucija. Ona govori o “državno-institucionalnom minimumu” novih demokracija “formalnoinstitucionalnoj strukturi” postkomunističkih država, “normativno-institucionalnoj strukturi države”, ali nigdje ne navodi što podrazumijeva pod tim sintagmama.

Mirjana Kasapović, hrvatska politologinja o knjizi Vesne Pusić Demokracije i diktature, Kamenjar

– Da Hajduk nikad ništa ne osvoji, a ostane svoj klub, odmah bih potpisao.

Boris Dežulović, jugoslavenski pisac u Splitu, Dalmacija danas

– Prema najnezaštićenijim slojevima hrvatskog društva hrvatska vlada primjenjuje najbrutalnije metode, naplaćuje im visoke poreze, daje nacionalnu imovinu u bescjenje, te na nepošten i nepravedan način uprihođene poreze transferira bogatašima koji su svoje bogatstvo stekli na protupravan način. Jer, u potpunosti je jasno da Plenković štiti Šeparovića, ali ga na taj način i ucjenjuje, kako bi Šeparović protivno Ustavu presuđivao u korist vlade i korumpirane vrhuške.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica, https://teleskop.hr/hrvatska/karolina-vidovic-kristo-plenkovic-stiti-pohlepnog-separovica-ali-ga-na-taj-nacin-i-ucjenjuje/

– Svaki pokušaj srbističkog popovanja Hrvatima da oni govore srpski jezik je podjednako besmislen kao i nedavna izjava potpredsjednika Matice hrvatske da Hrvati imaju jezik i književnost, a Srbi – rakiju i prasetinu.

Toma Tasovac, direktor digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku, Politika, Beograd

– Jučer je britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku s mjesta čelnika svoje stranke, te najavio povlačenje iz vlade. Razlog je, među ostalim, taj da je imao spoznaje o tomu kako njegov stranački kolega čini zakonske prijestupe, a Johnson ih nije sankcionirao. Vi ste kao i cijela javnost upoznati s prijestupima Vašega ministra (Ivana) Paladine, ali unatoč tomu Vi Paladinu niste razriješili. Njegovi se propusti čine smiješnima kada ih usporedimo s Vašim razaračkim djelovanjem, kršenjem zakona, Vašom blokadom rada pravosuđa, te Vašim sudjelovanjem u korupciji i zaštiti iste. Hrvatski narod nije po ničemu manje vrijedan od britanskog naroda, i ima pravo na uređenu državu, civiliziranost i jednakost pred zakonom. Budite uvjereni da ćemo u Hrvatskoj uspostaviti vladavinu prava i da će svaki pojedinac odgovarati za svoja djela. Tako ćete i Vi morati odgovarati za štetu koju činite hrvatskim građanima.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica u pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

– Nema toga alibija, ne priznajem ga. Jednostavno je, mi i bez playa moramo pobijediti Finsku. Pa pogledajte Sloveniju, tamo se Dragić i Dončić smjenjuju u toj ulozi. Mi smo od šest utakmica jednu dobili, samo onu protiv Tunisa. Stalno čekamo da se kompletiramo i kad se to dogodilo opet ništa. Imamo dva ozbiljna NBA igrača Bogdanovića i Zubca, tu je Hezonja, Žižić, tu su mladi predvođeni Prkačinom, imali smo dovoljno snage da dobijemo Finsku.

Željko Jerkov, bivši slavni košarkaš i predsjednik Kluba olimpijaca nakon sramne eliminacija iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo i poraza kod kuće od Finske, Slobodna Dalmacija

TVRDNJE

– Valjda je sada jasno svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj što je cilj muslimansko-bošnjačke politike u BiH. Stvaranje muslimansko-bošnjačke državice s dominacijom većine. U tome cilju predstavnici ove politike, kojima se mora odati priznanje za uvezanost, umreženost, posvećenost cilju, uspjeli su izmanipulirati i njemački Bundestag. Tamo je mladi, ali utjecajni SPD-ovac bošnjačkih korijena Adis Ahmetović isposlovao donošenje rezolucije koja bi se s obzirom na ciljeve nazvati odličnom modifikacijom Islamske deklaracije ‘Oca nacije’ Alije Izetbegovića koji je zapisao kako treba ostvariti taj cilj – stvoriti muslimansko Islamsku državu.

Zoran Krešić, novinar nakon donošenja sramne njemačke rezolucije o BiH kojom Berlin podržava unitarizaciju BiH na štetu Hrvata, Direktno

– U Plenkovićevim vladama sve je koncentrirano na lik i djelo premijera i sve odluke moraju proći Ured premijera. To je prilično iritantno za nekog tko želi raditi.

Ivan Pandžić, novinar 24 sata, N1 TV

– Johna F. Kennedyja je ubio MI6 pod kontrolom sir Williama Stephensona i Louisa Bloomfielda.

John Coleman, svjetski poznati publicist, autor knjige Komitet 300

 – Sve što sam uspjela otkriti o Trumpu bilo je da on ne pije alkohol i ne drogira se, da je vrijedan poslovni čovjek. Povrh svega, on je jedna od najdarežljivijih slavnih osoba na svijetu, sa srcem vrijednim više od njegovog njujorškog stana od 100 milijuna dolara.

Liz Crokin, bivša novinarka i kolumnistica za Chicago Tribune, US Weekly i druge medije, Townhall.com

– Košarkaši izgubili od Finske. Razlog: Osim što je Finska bila bolja ključni je razlog što Košarkaški savez vode neki jugonostalgičari i što se općenito u košarci silom guraju nečiji sinovi. Je l’ sad jasno svima zašto je nogomet uspješan? Vode ga domoljubi koji imaju strasti za Domovinu. Bez toga je sve uzaludno. Zato jugonostalgičarski portali pišu protiv Dalića i nogometa.

Fra Mario Knezović, https://kamenjar.com/fra-mario-knezovic-zasto-gube-kosarkasi-a-pobjeduju-nogometasi/

– Marko Ljubić, iz tvojih plaćeničkih usta progovara stara komunjara. Nikada nisi izašao iz zločinačke komunističke partije kojoj si vjerno služio sve do njezina kraja i podržavao ju u zločinačkim planovima. Zato na svoju Bludnicu dovodiš srpske zločince i daješ im medijski značaj. Zato si i dezerter koji se nije pridružio obrani Hrvatske od srpske agresije pa je jasno i jadno da danas podržavaš koaliciju s bivšom agresorskom strankom. Alergičan si na nas antikomuniste, na nas koji smo ranjavani od srpskog agresora, dok su oni imali podršku tvojih komunjara. Valjda si se zaljubio u komuniste zbog njihove koalicije s nacistima prve dvije godine Drugoga svjetskog rata o čemu si sigurno čitao. Bio si sendvičar u svim režimima i zato mi više ne pada na pamet spuštati se u raspravi na tvoju komunističke razinu.

Andrija Hebrang, hrvatski liječnik i političar u pismu Marku Ljubiću, bivšem članu SKJ

– Suočeni smo s pravom poplavom pametnih glupana u javnom životu, koji pod zaštitom stručnjaka iznose nevjerojatno pogrješne prognoze i nude katastrofalno loša rješenja. Čini se da je za titulu stručnjaka danas potrebno imati dugu listu akademskih zvanja i još dužu listu promašenih procjena i analiza, dok je glavna prepreka da postanete stručnjak za nešto, izgleda, ako nemate previše pogrješaka u svom skoru. Moguće je da se radi samo o lošem sustavu visokog obrazovanja, koji na vrh izbacuje inteligentne fah-idiote, koji se razumiju samo u jednu stvar, dok im društvo iz vlastitog narcizma poklanja povjerenje da odlučuju o stvarima koje ste tiču realnosti, koja je uvijek kompleksna. Kako god bilo, ljudi koji bi trebali pomoći društvu u suočavanju s problemima, ispadaju glupi za tu ulogu i vode nas iz pogrješke u pogrješku.
Borislav Ristić, novinar Večernjega lista, https://www.vecernji.hr/vijesti/hocemo-li-sudbinu-svijeta-i-vlastitu-buducnost-prepustiti-u-ruke-fah-idiota-1595190

 – Nemam visoko mišljenje o medijima u vrijeme rata. Znam da je veliki promicatelj “domoljubnog novinarstva” bio slavni Amerikanac Walter Cronkite, a ne netko s istoka. Ne treba mi govoriti da je Vladimir Putin isto što i Hitler i da mislim da sadašnja ruska propaganda sliči na Goebbelsovu. I još nešto da pojasnimo. Nemam “animozitet” prema Putinu, nego prema “putinizmu”. Ako razumijete što želim reći.

Boško Jakšić, bivši dugogodišnji politički analitičar beogradske Politike

– Ajte svi ća! Odmah. Nemate pravo da dalje ostajete na položajima, u vodstvu naše košarke. Šest godina su na položajima, šest godina čekamo da se nešto pozitivno dogodi, šest godina naša košarka propada. Nisu uradili baš ništa dobro. Sad će neki drugi trebati vaditi naš ugledni, priznati sport, vraćati ga iz pepela, što će biti mukotrpni posao.

Željko Jerkov, bivši slavni košarkaš i predsjednik Kluba olimpijaca nakon sramne eliminacija iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo i poraza kod kuće od Finske, Slobodna Dalmacija

– Europski fondovi zvuče grandiozno, a EU nema niti jednog eura vlastitih sredstava. EU dobiva sredstva od građana koji kupuju robu i plaćaju PDV, čiji dio odlazi u EU, kao i dio svega što građani Republike Hrvatske stvore kroz BDP. Osim toga, Republika Hrvatska je dužna direktno uplatiti i dio proračuna EU-a, pa se može reći da se tu radi samo o raspodjeli vlastitih sredstava.

Mislav Kolakušić, hrvatski europarlamentarac, https://provjeri.hr/mislav-kolakusic-na-jesen-nas-vode-u-rat-ili-u-nastavak-pandemije/ 

– Odluka arbitražnog suda u Washingtonu, prema kojoj će hrvatski porezni obveznici platiti gotovo dvije milijarde kuna zbog pogrešnih i kriminalnih odluka predstavnika hrvatskih vlasti, još jedan je dokaz štetnog načina funkcioniranja Vaše vlade, kao i onih Vaših prethodnika. Vi u šest godina niste učinili ništa kako biste grješke iz očigledno nezakonite privatizaciju INA-e ispravili, već ste i sami sudjelovali u nanošenju štete hrvatskoj državi. Prepustili ste MOL-u preradu hrvatske nafte, čime izravno nanosite štetu hrvatskom proračunu i doprinijeli ste smanjivanju poslovnih aktivnosti hrvatskih rafinerija.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica u pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

GOVOR MRŽNJE

– Vrijeme je za opću mobilizaciju naroda. Vrijeme je da narod ide od kuće do kuće, od stana do stana svih tih PARAZITA sa svojom prljavom djecom i bebama i da dijelimo pravdu na naš način.

Frane, httpswww.facebook.com/pg/z1televizija/posts/

– Želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU.

Adis Ahmetović, Bošnjak-musliman u njemačkom Bundestagu iz SPD-a nakon donošenja sramne njemačke rezolucije o BiH kojom Berlin podržava unitarizaciju BiH na štetu Hrvata, Direktno

JUGONOSTALGIJA

– Ja sam odgojen kao antikomunist, a nikad se to nije mijenjalo ni kad sam bio kao mladić u partiji, jer za razliku od tvoga oca, meni je to bila mladenačka egzibicija, igra, bez ikakvih posljedica na bilo koga oko mene. I bez svrhe i koristi za mene. Komunizam koji je predvodio tvoj otac, ostavio je moga oca i majku bez očeva.
Marko Ljubić, bivši član SKJ napada Andriju Hebranga i njegova oca, Teleskop

– Godine 2010. hrvatska lingvistica dr. sc. Snježana Kordić uvela je u medijski prostor tezu da je jezik koji se govori u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj gori, jedan te isti policentričan u formi, a preimenovan u imena s nacionalnim oznakama, uslijed političkih događaja tijekom ‘održavotvorenja’ pojedinih naroda i na koncu stvaranja novih nacionalnih država. Naravno, svaki je od tih jezika ujedno i nacionalan, nije nastao kolonizacijom ili post kolonizacijskim procesima, geografski i sociolingvistički određen, poseban u razvoju i sintaksi ili utjecajima koje prima i prilagođava u izvedenice ili kuje nove riječi. To je jednostavno rečeno, jezik s više centara iz kojih se razvija u zasebne nacionalne jezike.

Emil Matešić, kustos i umjetnički voditelj KIC-a u obrazloženje provokativne jugonostalgičarske izložbe Snježane Kordić pod naslovom “Jezik je virus” koja se održala od 10.-18. VI. 2022.

– Još će puno hladne vode proteći Drinom, hrvatskom i bosanskom ljepoticom, dok Andrej Plenković, postane Tito. Koliko ga ja poznajem, on to sam ne bi ni želio, niti k tomu cilja.

Ivica Jurjević, hrvatski pjesnik i “zmaj sa Zrmanje” u elektroničkoj poruci Tomislavu Dragunu 26. VI. 2022., jurjevic.ivica@gmail.com

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

 – Dolaze teška vremena za cijeli svijet, svi moramo podnijeti svoj dio tereta u ovoj krizi, jer smo svi na udaru te agresije. Osjećamo i osjećat ćemo posljedice. Zna se tko je pokrenuo rat i moramo pokazati solidarnost te ubrzati tranziciju prema alternativnim izvorima energije. Ovaj rat je nepovratno promijenio koncept međunarodne suradnje i poretka koji smo gradili.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, N1 TV

– Imala sam koronu i dramatično iskustvo, pitala se bih li prošla tako dobro da nisam cijepljena tri puta.

Nela Sršen, hrvatska liječnica na radu u Padovi u Italiji na facebooku

– Treba uvesti strože mjere. Treba nositi maske jer maske dovode i do toga da se količina virusa u aerosolima koje izdišemo smanjuje, što znači da je koncentracija virusa u zraku u prostoriji manja ako nosimo masku te da se, ako se netko inficira, inficirao s manjom infektivnom dozom. Važno je i provjetravanje prostorija.

Luka Čičin-Šain, hrvatski istraživač i virusolog na radu u Njemačkoj na društvenim mrežama, https://infodemija.org/luka-cicin-sain/

– Pariški Sporazum o klimatskim promjenama iz 2015. uključuje temeljni program za guranje pobačaja, kontracepcije i sterilizacije kao nužnih sredstava za kontrolu stanovništva i minimiziranje ljudske potrošnje i korištenja zemljinih resursa. Način na koji se takve stvari nameću siromašnijim zemljama je povezivanje s željenim sredstvima i resursima.  

Priopćenje Svete Stolice nakon što se Država Vatikan pridružila Pariškom klimatskom sporazumu, poznatom po temeljnom programu pobačaja i kontrole stanovništva 

GLUPOST

– Ključni mit o Tuđmanu je da je on stvoritelj neovisne hrvatske države, da je on ostvario ono o čemu su naraštaji sanjali. Činjenica je da su nakon pada komunizma u istočnoj i jugoistočnoj Europi države nastajale poput gljiva poslije kiše.

Gordan Duhaček, novinar Indexa

– Cijepljenje samo 1 posto starijih od 80 godina spriječit će više smrti od cijepljenja apsolutno svih zdravih i mlađih od 50 godina.

Gordan Lauc, znanstvenik, https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10227202116986573

– Nedavno sam se zarazila, što je bilo dramatično iskustvo, nisam bila bez simptoma i pitala sam se bih li prošla tako dobro da nisam cijepljena tri puta”

Nela Sršen, liječnica na radu Italiji, HRT

– Nuspojave su pak, može se reći, jače reakcije na cjepivo. One su nepoželjna reakcija tijela na cjepivo koja se javlja uz normalnu reakciju na cijepljenje.

Christine Falk, predsjednica Njemačkog imunološkog društva i profesorica na Institutu za transplantacijsku imunologiju u Hannoveru, Deutsche Welle

HRVATSKI JEZIK

– Kad PRIMJETIŠ (hrv. primijetiš) koliko poruka svaka od njih nosi.

Lea Anastazija Flegar, redateljica u povodu adaptacije bajke braće Grimm, Ivica i Marica u zagrebačkom kazalištu Trešnja, https://www.journal.hr/kultura/umjetnost-i-dizajn/prekrasni-plakati-djecjih-predstava-s-potpisom-hrvatske-umjetnice-oko/

– Popunjavam, (GLEDAJUĆ (hrv. gledajući) filmove i dokumentarce…

Tena Razumović Žmara, novinarka Journala, https://www.journal.hr/kultura/umjetnost-i-dizajn/prekrasni-plakati-djecjih-predstava-s-potpisom-hrvatske-umjetnice-oko/

– ŠTA (hrv. što) smo mi, građani drugog reda?

Slaven Alfirević, novinar Slobodne Dalmacije

KOMENTARI

– Kako to da je 700.000 poštanskih radnika izuzeto od cjepiva i, članovi Kongresa su izuzeti od cjepiva Ali mi ljudi nismo?? Opet, liberalna socijalistička stranka demokrata prijeti Amerikancima da uzmu cjepivo ili… Sjetite se ljudi da rade za nas, a ne obrnuto. Liberalni socijalistički demokrati su to zaboravili!!! Dakle, ako oni rade za nas, ja bih znati što će se dogoditi ako zaprijetite svom šefu!

Hall Davr, https://www.newsbreak.com/news/2654176817384/army-reserve-and-guard-members-who-refused-covid-vaccine-now-banned-from-drills-training?noAds=1&_f=app_share&s=i6 

 – Radim u skladištu 80 posto se cijepilo, nisam jedan od njih. i danas cijepljene osobe nedostaju s posla jer imaju covid. 20 posto onih koji nisu dobili injekciju nisu propustili ni jedan dan zbog covida, tako da ću uvijek riskirati kada vlada gura dnevni red.

Bryan Brown, https://www.newsbreak.com/news/2654176817384/army-reserve-and-guard-members-who-refused-covid-vaccine-now-banned-from-drills-training?noAds=1&_f=app_share&s=i6 

– Plenković je promijenio taktiku, odustao od presica jedan protiv drugog, kao on ima važnijeg posla… Sad šalje na megdan Milanoviću svoje poslušnike, samoubilačke ratnike… Bolje da se oni brukaju nego njegovo veličanstvo anemični, jer na kraju bolje zamijeniti nekoliko potrčkala nego da veliki gazda ostane osramoćen, pa da podvijenog repa mora odgmizat u neku svoju jazbinu ili pobjeći opet u Bruxelles.

Kamocemo_je_iz_NiNa, https://www.24sata.hr/news/9-30-plenki-najavio-dolazak-10-10-zoki-javio-da-i-on-stize-11-25-plenki-ima-druge-obaveze-845640

LAŽ

– Prednost cjepiva protiv COVID-a 19 je u tomu što je do danas u cijelom svijetu ubrizgano više od 6,8 milijardi cjepiva – zato se rijetke nuspojave mogu brzo identificirati. “Budući da je toliko ljudi već cijepljeno, a mnogi od njih čak prije mnogo mjeseci, sada sigurno znamo koje su nuspojave moguće.

Reinhold Förster, njemački liječnik, Deutsche Welle

– Dolaskom na vlast ustaše su pokrenuli genocid nad Srbima, koji je onda doveo do oružane pobune protiv ustaškog režima.

Gordan Duhaček, novinar Indexa

PRAVO PITANJE

– Kada će Hrvatska tužiti Srbiju zbog odštete za zatočenike srbijanskih logora?

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik DP-a i zatvorenik srbijanskih koncentracijskih logora pita A. Plenkovića u Saboru

– Europsko javno tužiteljstvo jučer je uhitilo još jednog Vašeg bivšeg ministra što potvrđuje osnovni karakter djelovanja Vaše vlade – a on je bezočna korupcija. Vi možete biti predsjednik vlade, kao što Vaši ministri mogu biti članovi vlade, samo zato što ste blokirali rad pravosuđa. Ova uhićenja dokazuju, da u onom trenutku kada se primjenjuju normalni pravni standardi, kao u slučajevima (Gabrijele) Žalac i Tolušić, Vaši ministri završavaju u zatvoru. Koliko bi članova vlade bilo u zatvoru da DORH radi svoj posao i da ga Vi ne sprječavate u radu?

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica u pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

UNITARNA BiH

– S obzirom da Predsjedništvo BiH daje mandat predsjedavajućem Vijeća ministara Čoviću se ne smije dozvoliti obnašanje te funkcije jer bi je koristio kao platformu za nametanje teme o izmjenama Izbornog zakona BiH po HDZ- ovom prijedlogu, kao i za nove blokade.

Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH u pozivu kandidatima za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića da javno potpišu izjavu da Dragan Čović ne može biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH u narednom mandatu

– Jednostavno nema nikakvog načina da Hrvatska na ijedan način utječe na tamošnje odnose i zakone. Što je, na kraju krajeva i dobro.

Dragan Markovina, hrvatski sveučilišni profesor protivi se konstitutivnosti Hrvata u BiH , Telegram

– Moj dojam nije nikad ni bio da je glavni problem Željko Komšić. Moj dojam cijelo vrijeme je da je glavni problem Dragan Čović. To je glavni problem, spašavanje Dragana Čovića. Razumijem ideju predsjednika Milanovića da treba zaštititi Hrvate. Po mom mišljenju treba zaštititi i Hrvate i Srbe i Bošnjake u BiH koji su se dosta napatili sa različitim liderima. Ali mislim da je model koji predlaže Čović pogrješan. Taj model je 30 godina štetio Hrvatima u BiH. Bolje i manja BiH ali etnički homogena. Ta ideja da se cijelo vrijeme dogovara oko Izbornog zakona sa tim prijedlogom HDZ-a BiH, s kojim ne vidim što se tu ima dogovarati. To nije model koji je dobar za BiH. On je dobar za to da imate tri gazde koji svatko ima svoj narod koji drži u šaci.

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na bošnjačkoj FTV

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više