Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Kršćani bi trebali slijediti primjer apostola Petra i njegovih svjedočanstava, koja daju smisao praznom Isusovom grobu. To su svjedočanstva o Isusovu životu, pri čemu Petar navodi da je Isus bio čovjek koji je činio dobro. Isus je bio važan za života i njegov život je bio poseban.

Mate Uzinić, riječki nadbiskup

– Ne želeći ulaziti u namjere i motive probisvijeta Andreja Plenkovića, koji u nedostatku ideja i argumenata, a u želji da napadne političkog protivnika lupeta o buži u Slovenskoj. Kao Zagrepčanin slavonskog podrijetla ne znam što je to “buža” pa tog bezveznjakovića iz kvarnog legla s otoka Hvara molim za tumačenje. Ako je mislio da je duhovit – nije, što nije iznenađenje od asocijalno nezanimljivog tipa lišenog i trunka simpatičnosti. Jednostavno rečeno Plenković je jedno veliko ništa ili što bi mi u Slavoniji rekli – papan. Plenković neka prouči što znači papan”.

Dr. sc. Dragan Kovačević, profesor poslovnih financija, Nacional, https://www.nacional.hr/zestoka-reakcija-plenkovic-je-jedan-obican-papan-sto-je-sljedece-nazvati-gotovinu-nepocudnim-jer-se-druzi-sa-zagrebackim-slavoncima/ 

– Vjerujte mi, poslije ovih utakmica s Dinamom, tri, četiri noći nisam se mogao primiriti, toliko sam bio potresen. Situacija je vrlo dramatična,

Krešimir Režić, nogometni trener, Slobodna Dalmacija

– Nitko nije veći od kluba, ni igrači, ni uprava, ni navijači. Ono što se u zadnje vrijeme događa u Splitu, pojedinci misle da su veći od kluba. Govore o velikoj ljubavi i poštovanju prema klubu, a unište pola sjevera i naprave kaos na terenu. Bacanjem boca na Baturinu samo ponižavamo sebe i klub.

Tonći Kukoč, bivši igrač Hajduka, Index, https://www.index.hr/sport/clanak/tonci-kukoc-pojedinci-teroriziraju-hajduk-godinama-a-govore-o-ljubavi-i-postovanju/2553449.aspx?index_ref=naslovnica_sport_vezane_vijesti_d

– Svima je jasno da je svijet došao u fazu kada se nešto mora i treba mijenjati i da je u tijeku početna faza kada se još ne zna kojim će putem te promjene ići, pa čak ni hoće li ići nabolje ili nagore. Alternative se, međutim, već pojavljuju i milijarde ljudi birat će svoju budućnost milom ili silom. Ono što je sada bitno je da nas ne prodaju “rog za svijeću”. Vjerujmo argumentima, a ne onome tko najglasnije viče. Pogledajmo da totalitarna opasnost ovoga puta dolazi više s tzv. „lijeve strane“, koja nudi vrlo dvojbene LGBT vrijednosti, borbu protiv svih religija, dodjelu povlaštenih „zlatnih milijardi“, jurenje za nacionalnim posebnostima i vrijednostima, te težnje prema nacionalnim posebnostima i vrijednostima. stvaranje “svjetske vlade” kojom će dominirati vladari iz sjene.

Dušan Zupan, srbijanski novinar i diplomat, Politika, Beograd

– Huliganizmom i nasiljem na sportskim terenima ne može se baviti samo hrvatska policija, to je posao i odgovornost Vlade i Andreja Plenkovića. Hrvatski navijači i građani žrtve su nebrige i nesposobnosti aktualne Plenkovićeve vlasti koja nije ni pokušala trajno riješiti problem nasilja na stadionima, već je uvijek sav teret padao na leđa hrvatske policije.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na facebooku

 – Mi smo jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu.

Aleksandar Vučić. Srbijanski predsjednik, Kurir

TVRDNJE

– Istanbulska konvencija rastače hrvatski identitet, širi malodušje i potiče bijeg iz Hrvatske. Iza toga stoji zastrašujuća rodna ekipa koja se skraćeno zove Grevio. Neupitno je da se preko navodne zaštite žena šverca rodna ideologija. Vladajućima nije u fokusu zaštita žena, nego preko civilnog društva, udruga koje su naslijeđene iz jugokomunizma, one ne štite žene nego postupaju diskriminacijski. One ne štite žene nego svoje ideološke srodnice.

Josip Jurčević, hrvatski povjesničar i nositelj liste Domovinskoga pokreta u VII. izbornoj jedinici

 – Kompletna udruga Naš Hajduk su lijevo orijentirani momci koji su ortodoksni SDP-ovci ili simpatizeri, bivši članovi SDP-a ili Antife, tako da nemaju apsolutno nikakve dodirne točke s HDZ-om. A i sam model upravljanja je evidentno socijalistički, odlučivanje imaju oni koji na kraju nisu odgovorni. Ali u odnosu s Torcidom, to su dva odvojena bića. Izvorno, oni koji su vodili Torcidu osnovali su Naš Hajduk s plemenitim ciljem, ali tijekom godina, pogotovo nakon Žanove smrti, to je otišlo u drugu krajnost, u drugi ekstrem. Nakon njegove smrti sve je krenulo u strmoglavi pad. Nije bio cilj te udruge da smjenjuje trenere i odlučuje tko će se s kim družiti. Hajduk mora biti klub otvorenih vrata.

Igor Štimac, bivši slavni nogometaš Hajduka i izbornik hrvatske vrste, Index

 – PR služba Hajduka (beskralježnjaci) reagira i na najmanju stvar, ali ne će reagirati na pojedince koji misle da su veći od kluba, i koji taj klub teroriziraju godinama. Od 2008. Hajduk je radi pojedinaca platio više od 2 milijuna eura kazne.

Tonći Kukoč, bivši igrač Hajduka, Index

– Prije gotovo osam godina, u Banske dvore ušao je bivši eurozastupnik Andrej Plenković, čovjek koji je obećao da će promijeniti HDZ da bi promijenio Hrvatsku. Plenkovićeve godine na čelu Vlade obilježene su globalnim i lokalnim krizama, ali i nizom kontroverzi. Njegova vladavina ostat će upamćena po činjenici da mu je iz Vlade otišlo ili bilo prisiljeno otići čak 30 ministara. Kakva je politička, ekonomska i društvena ostavština jedinog hrvatskog premijera koji je odradio dva puna mandata – i sad se nada trećem!

Jasmin Klarić, novinar Telegrama, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/od-hrt-a-do-lex-ap-a-kako-je-nabujala-zlokobna-prijetnja-slobodi-medija-u-hrvatskoj/ 

– Oni (Bošnjaci), zapravo, ne žele BiH u EU-u i NATO-u jer to definitivno udaljava državu od euroazijskih integracija i njihovih teokratskih standarda – islamizacije i sl.

Ivo Komšić, bivši jugoslavenski političar iz Kiseljaka, Report, Sarajevo, https://raport.ba/ivo-komsic-kome-treba-bih-bez-hrvata/; slobodna-bosna.ba/vijest/337900/komentar_ive_komsica_zasto_zele_trojku_odvuci_u_sukob_s_dodikom_i_kome_treba_bih_bez_hrvata.html

– Prijevara je identificirana i kao rezultat toga prevareni ste i lagali su vam kako biste uzeli nesigurno cjepivo. Da ste dobili informirani pristanak, kako piše u zakonu, vjerojatno ga ne biste uzeli. Pretrpjeli ste nepotrebnu ozljedu koja se može izbjeći kao izravnu posljedicu prijevare i drugih već utvrđenih kaznenih djela. Bilo je dokazano sigurnih i učinkovitih tretmana koji su djelovali, namjerno su uskraćeni vladinom politikom i daljnjim dokazima o zločinima počinjenim protiv vas.

Mark Sexton, britanski umirovljeni obavještajac i borac protiv cijepljenja na silu, Herald

– Nogometni stadioni, kao i sva sportska borilišta, moraju biti slobodni od nasilja i nereda, sigurni za sve ljude koji dolaze navijati, bodriti i slaviti pobjede. Hrvatska policija, uvjeren sam, ima sposobnost, iskustvo i ljude koji to mogu osigurati, što je i dokazala puno puta do sada pravovremenim i profesionalnim postupanjima. Jučerašnje nasilje i neredi u Splitu nakon utakmice, i to najvećim dijelom ispred i oko stadiona, sigurno su se mogli izbjeći ili barem svesti na minimum da je politički vrh Ministarstva unutarnjih poslova bio odgovorniji prema hrvatskim građanima i spremniji za djelovanje prema nasilnicima. Hrvatska policija u ovakvim situacijama može uspješno obavljati svoj težak posao samo uz odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP-a. A to nije moguće sve dok je Davor Božinović posvećen isključivo politikantstvu i kampanji, umjesto svom poslu.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na facebooku

– Srbi su narod najzaostaliji i u isto vrijeme najveći megalomani, odnosno izraziti šovinisti. Često puta njihov ekstremizam graniči sa paranojom.

Edith Durham (1863.-1944.), britanska umjetnica, antropologinja i spisateljica

– Najveći problem Hrvatske je demografski slom. To je težište programa koalicije koju predvodi Domovinski pokret. Veleizdajnici koji sada vladaju Hrvatskom pripremaju zamjenu stanovništva da imaju nove stanovnike koji se ne će buniti protiv njih.

Josip Jurčević, hrvatski povjesničar i nositelj liste Domovinskoga pokreta u VII. izbornoj jedinici

– Šefovi vlada diljem svijeta i drugi ispod njih sudjelovali su u onome što je ravno izdaji javnosti.

Andrew Bridgen, britanski zastupnik u parlamentu, Globalresearch

GOVOR MRŽNJE

– Bit ćemo nemilosrdni prema svakome tko pokuša ugroziti sigurnost bilo kojeg građanina. Važno je da poduzmemo sve moguće mjere, iako se nikad ne zna što i gdje se može dogoditi. Sutra ćemo policiji reći da dodatno osigura trgovačke centre i stadione, sva mjesta gdje ima većeg broja ljudi. Da sačuvamo naše stanovništvo, da se pripremimo za to.

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Kurir

– Tuđman je bio najodaniji Titov general obavještajac koji je krvavih ruku 1945 godine kao provjereni boljševik i Jugoslaven pozvan u Beograd u generalštab u personalnu upravu. Kada je izgubio moć u Beogradu otišao u Zagreb u Institut za radnički pokret gdje je ugodno i zaštićeno živio. Zaposlio je Brunu Bušića i koristio se njegovim istraživanjima vezanih za logor Jasenovac.

Ivan Valek, zagrebački arhitekt i poduzetnik, te bivši košarkaš i mormonski biskup u mrežnoj prepisci s hrvatskim emigrantom Milom Bobanom 20. siječnja 2024., valek.ivan@gmail.com; mileboban748@gmail.com

JUGONOSTALGIJA

– Filmski ep Veljka Bulajića, posvećen jednoj od najkrvavijih bitaka u svjetskoj povijesti

Najava filma Bitka na Neretvi na HRT-u u četvrtak 11. IV. 2024.

– Mi smo tada izašli na ulice, a moglo je lako biti da se kod nas dogodi krvoproliće kao na pekinškom Trgu nebeskog mira. Danas, nakon rasapa njegova projekta, ja o Titu mislim bolje nego onda. No prigovore koje njemu stavlja moja Anđa Berilo u romanu Anđeo nestajanja, dakle osoba odana stvari njegove revolucije, u osnovi su prigovori koje je moja generacija stavila Titovu režimu 68. godine.

Slobodan Šnajder, hrvatski književnik, Cord magazine, Beograd, 1. III. 2024.

GLOBALIZACIJA

– Petar Rosandić, voditelj humanitarne organizacije “Sos Balkan Route” gost je emisije “Blagoslov putnika” Isusovačke službe za izbjeglice. Sam je bio stranac, osjetio rasizam na svojoj koži i pružio je otpor. Umjetnički, nenasilni a potom i solidarni prema strancima koji pate jer su stranci, izbjeglice, migranti. Voditeljica Roberta Nikšić razgovarala je s Petrom o njegovom pozivu novinara, kako ga je iskoristio za dobro, o ljudima koji sanjaju svijet u kojem pakao ne postoji i rade na tome da svijet ne postane pakao, o Crkvi koja je solidarna sa izbjeglicama i migrantima i posebnim mjestima, svjetionicima nade, koji korigiraju nepravde učinjene izbjeglicama i migrantima.

Objava na hrvatskoj Radio Mariji 21. XI. 2023. nakon razgovora s Petrom Rosandićem iz austrijske globalističke organizacije, https://radiomarija.ba/index.php/vijesti/7481-sos-balkan-route

 – Od početka pandemije zbog strah za bližnje, najteže mi je pala izolacija. Cijelo vrijeme sam bio u obiteljskoj kući na Cetinju. Uz obitelj, kćer i neke nepročitane knjige koje su me čekale, iako nisam uvijek imala dovoljno koncentracije za čitanje, dani su nekako prolazili. Kuhala sam, što nemam prilike često. Preuredila sam stvari. I fizički i u glavi. Čišćenje prostora i uma bilo je jedno od mojih glavnih zanimanja u to vrijeme.

Ivana Mrvaljević, nedavno preminula crnogorska glumica od karcinoma koja je zagovarala kolektivno cijepljenje, Portal analitika 

GLUPOST

– Neka historijska iskustva, međutim, dosta su zloslutna. Upućuju na to da svi ti krici, jer su plodovi nacionalističkog očajanja, mogu imati zvučnu aromu predsmrtnoga hropca. Na primjer: gotovo identične riječi kakvima se danas služi Andrej Plenković, optužujući političke protivnike za kulturni zločin protiv vlastite nacije, koristio je Slobodan Milošević  neposredno prije no što je svrgnut s vlasti, u oktobru 2000. godine.

Viktor Ivančić, neumorni feralovac piše za Pupovčeve velikosrpske Novosti, https://www.portalnovosti.com/veliki-lektor

– Svaki glas za Demokratski pokret je glas za ljevicu, prema tome – birače desnog centra i desnice pozivam da poklone povjerenje HDZ-u.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na HRT-u na seansi samohvale

HRVATSKI JEZIK

 – Lukša Jakobušić smijenjen, HAJDUKA (hrv. Hajduk) će voditi Marinka Akrap

Naslov članka na Dalmatinskom portalu, https://dalmatinskiportal.hr/sport/luksa-jakobusic-smijenjen–hajduka-ce-voditi-marinka-akrap/200155

– Stožer reprezentacije nije dobro primio uranjeni debi Perišića za Hajduk. Kažu, to je VAN (hrv. izvan) pameti.

Dubravko Miličić, novinar 24 sata, https://www.24sata.hr/sport/stozer-reprezentacije-nije-dobro-primio-uranjeni-debi-perisica-za-hajduk-kazu-to-je-van-pameti-974973 

– TURISTKINJA (hrv. turistica) podijelila svoje iskustvo posjeta Zagrebu: Nije štedjela riječi

Naslova članka na portalu Zagreb.info, https://www.zagreb.info/zagrebacke-price/turistkinja-podijelila-svoje-iskustvo-posjeta-zagrebu-nije-stedjela-rijeci/612575/

IZMIŠLJENA BOŠNJAČKA POVIJEST

– U Srbiji (u granicama do 1912.) islamska akulturacija počinje u 15. stoljeću. Postotak stanovništva zahvaćenog tom akulturacijom još nije bio značajan: 2 posto u Smederevskom i 3 posto u Kruševačkom sandžaku, tadašnjim teritorijalno-administrativnim jedinicama koje su obuhvaćale središnji dio Srbije. U 16. stoljeću, u vrijeme izražene islamske akulturacije, ovi postoci su se višestruko povećali, nastavljajući s upečatljivim porastom sve do šezdesetih godina 17. stoljeća. Bošnjačko stanovništvo prevladava u svim važnijim gradovima, a u nekima dostiže vrlo visok postotak, kao što su Beograd, Užice, Šabac, Smederevo, Valjevo, Čačak, Rudnik, Požega, Jagodina, Paraćin, Niš, Pirot, Kruševac, Kuršumlija.

A. Z., Stav, 18. IX. 2023., stav.ba/vijest/kada-su-bosnjaci-bili-vecina-u-uzicama-kninu-vrgorcu-iloku-sremskoj-mitrovici-budvi/20003

KOMENTARI

– Ruska posla. Hibridno djelovanje zabilježeno svugdje u Europi. Rade na pobjedi svojeg kandidata.

super-hrvat, https://www.24sata.hr/news/google-o-oglasima-hdz-a-bila-je-tehnicka-pogreska-oglase-ne-placa-pravo-i-pravda-iz-poljske-974794/komentari

– Oduprite se počecima. Nema tolerancije za netolerantne. Svatko može slobodno birati kako će živjeti u svoja četiri zida, ali u javnom prostoru mora se prilagoditi uobičajenim rutinama. Nema burke ili hidžaba u školama, nema dispenzacije od satova plivanja za djevojčice, nema nepoštivanja ponašanja prema učiteljima bilo kojeg spola. Razdoblje. Religija mora ostati kod kuće. Kao švicarska muslimanska obitelj, odgojili smo tri kćeri u Švicarskoj. Pjevali su i božićne pjesme, išli u razredni kamp i još uvijek mogli živjeti svoju vjeru. Također me nije briga ako se svinjetina jede oko mene, sve dok me nitko ne prisiljava da jedem s njima. Problem je u tome što djeca samo reproduciraju ono što je primjer kod kuće. To je mjesto gdje morate staviti polugu. U svoj grubosti i bez neshvaćene tolerancije.

Mustafa Kilic, https://www.nzz.ch/meinung/islamismus-schulen-blutiger-kulturkampf-in-frankreich-ist-warnung-fuer-schweiz-und-deutschland-ld.1824897

– Zapadna društva osporavaju se na dvije fronte. Prvo, kroz uvezeni islamski srednji vijek. Drugo, kroz relativizam bez dna, sumnju u sebe i probuđenu ideologiju. Ali ljudi hrle na Zapad, a ne daleko od njega. Jer, unatoč svim našim manama, radimo to bolje. Trebamo biti ponosni na to, braniti svoje vrijednosti i slobodu, biti selektivni u imigraciji, strogi u integraciji. Ako vam se to ne sviđa, ostanite vani ili emigrirajte tamo.

Dimitrios Gyalistras, https://www.nzz.ch/meinung/islamismus-schulen-blutiger-kulturkampf-in-frankreich-ist-warnung-fuer-schweiz-und-deutschland-ld.1824897

– To su ruski lobiji koji žele Plenkya i ekipu na vlasti.

Insula, https://www.24sata.hr/news/google-o-oglasima-hdz-a-bila-je-tehnicka-pogreska-oglase-ne-placa-pravo-i-pravda-iz-poljske-974794/komentari

– Poštovani građani ne nasjedajte na lupetanja ove izdajničke bagre. HDZ i SDP i Plenković i Milanović sprovode istu UDBA-šku politiku. Ranih devedesetih došlo je do prijevare Hrvata a glavni akteri prijevare su UDBA i Hrvatska Katolička Crkva, Zagrebačka nadbiskupija, Kaptol u daljnjem tekstu HKC – KAPTOL. HKC – KAPTOL. odavno nije vjerska zajednica već je postala praona UDBA-škoga novca. U Hrvatskoj se dogodilo to da su doneseni zakoni i Ustav, ali se primjenjuju norme UDBA-e, i to po potrebi kako UDBA-šima i HKC – KAPTOLU odgovara. UDB-a se nije odrekla svoje, metodologije i načina rada, koji podrazumijeva ubojstava,teroriziranja neistomišljenika, pljačke. – Onesposobili su regularne OSRH-a i oformili stranačku paravojsku; Riječ je o preko 200.000 vojno sposobnih osoba a što je u suprotnost s direktivama i uputama EU-a, a koje se odnose na sigurnosne i obrambene aspekte EU – a. Svaka vojska košta, posebno kada je riječ o paravojsci tada su troškovi posebno visoki. U ovom konkretnom slučaju trošak se kreće preko 1 milijarde eura. Riječ je o lažnim braniteljima i lažnim ratnim vojnim invalidima. Nema tako bogate države u svijetu koja bi mogla podnijeti teret takove pljačke. To su oni koji će sutra vama i vašoj djeci staviti nož pod vrat i odvući vas na bojišnicu mimo vaše volje. Nakon navodnog završetka Domovinskog rata do danas:

– ubijeno je preko 3500 najčasnijih hrvatskih ratnika i članova njihovih obitelji.

– Tisućama je na nezakoniti način oduzet dom.

– Na tisuće njih protjerani su iz domovine.

Nisu to bile bijesne zvijeri koje je trebalo odstraniti iz društva. To su bili naši vrijedni građani koji su nakon rata htjeli živjeti i raditi. Žrtve su katolici vjernici. Ovdje je riječ o 350.000 ubijenih od navodnog završetka Domovinskog rata do danas, a preko 80 % njih izjašnjavalo se katolicima vjernicima, a Kaptol tvrdi da se o ovome mora šutjeti? Shvaćate li razmjere zločina koje je ova bagra počinila? Da je nakon završetka rata ubijen i protjeran samo jedan branitelj trebalo je pokrenuti istragu. JE li hrvatske ovce treba podsjetiti kako su Plenković i HDZ došli na vlast? Plenkovićevi, odnosno HDZ-ovi glasači prijetili su plinskim bocama da će Zagreb dignuti u zrak u koliko oni ne dođu na vlast. Kako ovi izbori mogu biti u skladu s Ustavom i zakonima RH kada ta prijetnja časnim i poštenim građanima visi nad glavom. Mito. Mito koje primaju HDZ-ovi glasači jako je veliko – nezaslužene mirovine i ostale nepripadajuće privilegije preko 200.000 podmićenih nije mali broj ali kroje sudbinu države i naroda .

Branko Kakarić, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/od-hrt-a-do-lex-ap-a-kako-je-nabujala-zlokobna-prijetnja-slobodi-medija-u-hrvatskoj/ 

– Zaboravio si da je u mandatu Andreja Plenkovića najviše javnog novca ukradeno, da je AP uglavnom razorio sve institucije države Hrvatske ili ih stavio pod svoju kontrolu, a što se tiče rejtinga Hrvatske on je unatoč AP-a, a ne zbog njega, jer je rejting dignut priljevom novca iz EU-a kojeg Hrvatska dobiva zbog siromaštva, a ne Plenkovićevih zasluga i postignuća. Brojke na stol i one ce te demantirati. U HR dobro živi mali broj ljudi, svi ostali životare i preživljavaju.

Mara Bačić, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/od-hrt-a-do-lex-ap-a-kako-je-nabujala-zlokobna-prijetnja-slobodi-medija-u-hrvatskoj/ 

POJAŠNJENJE

– Vjera može potaknuti osobni i duhovni rast, samorefleksiju i težnju za boljom verzijom sebe. Islamske prakse poput molitve i posta promiču disciplinu, zahvalnost i strpljenje. Meni osobno, prilagodljivost islama mi je vrlo privlačna. Ne smatram Boga strogim, krutim gospodinom. Prema islamskom učenju, Božja milost se shvaća vrlo široko, od kojih vas je samo djelić Bog proslijedio na zemlju. Ostatak milosti koju još uvijek posjeduje kao nadnaravno biće još uvijek čeka čovjeka. Ovo me i danas fascinira.

Ela Porić, magistra kulturoloških studija i vjeronauka iz Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, Delo, 16. II. 2024.

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više