Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Europski parlament o nuklearnoj energiji i plinu 

Tehnologija vodika i gorivih ćelija igrat će veliku ulogu u svijetu novog, zelenog energetskog sustava  

 

Obično uvijek tražimo od našeg karikaturista da nacrta sliku teme koju mi ​​kao urednici predložimo. Ovo ljeto radimo obrnuto: Albert-Jan Rasker odabire temu iz naše tjedne produkcije i uz nju radi crtež. Zatim ćemo razgovarati o sadržaju. Ovo je njegov izbor: Europa je izabrala: prirodni plin i nuklearna energija smatraju se zelenim jednom zauvijek.Doista, tema od velike važnosti – nije uzalud kolega Laurens Boven rado zario zube u nju. Ali neka vam ne bude neugodno ako ste ga propustili. Bilo je toliko drugih velikih ‘stvari’ prošli tjedan da je ova vijest potpuno zasjenjena. Što očekujete s ratom koji bjesni u Europi, novim prosvjedima farmera, BorisExitom i neobičnim nasiljem u Japanu? E, onda odluka Europskog parlamenta o nuklearnoj energiji i plinu ubrzo postaje beznačajna.Službeno se zove ‘taksonomija’, a odnosi se na to koji naziv stavljate na koji proizvod. Ali to je više od igre riječi. Ili kako je Laurens rekao iz Bruxellesa: “Uključivanjem prirodnog plina i nuklearne energije na popis [oblika zelene energije], sustav se razvodnjava, prema kritičarima. Osim velike skupine političara koji su se protivili, poziv da se to ne čini čuo se i u financijskom svijetu. Prema zastupniku Basu Eickhoutu (Zeleni), cijela taksonomija čak postaje neupotrebljiva ako tvrtke ne mogu obećati svojim kupcima s ovom oznakom da njihov novac ipak ne će ići u fosilnu industriju.”Naravno, i mi vidimo prednosti nuklearne energije (bez CO2) i prirodnog plina (manje onečišćuje od ugljena), ali “zeleno”? Svakako moramo zaključiti da je politika ovdje preuzela primat nad suštinom. Tim više što se svijet potpuno promijenio otkako je počela rasprava o ovom pitanju. Opskrba prirodnim plinom više nije toliko očita, da spomenemo samo jednu činjenicu.Ime je smiješno, ali sadržaj samog projekta je jednako cool. Robs4Crops je projekt koji financira EU i uključuje 16 partnera iz cijele Europe. Sveučilišta, tvrtke za poljoprivrednu robotiku i poljoprivrednici dio su toga. Projekt je namijenjen uvođenju inovacija u poljoprivredni sektor. Između ostalog, razmatra kako se AI i robotska tehnologija mogu koristiti za pomoć poljoprivrednicima. Kako to točno funkcionira možete pročitati u priči Maura Mereua.

Elcke Vels napisala je priču o digitalnom povećalu tvrtke iMed Technology koje omogućuje medicinskim stručnjacima još precizniji rad. Povećalo iz Limburga sada se također koristi u Japanu i Sjedinjenim Državama. Tvrtka će se također usredotočiti na stomatološko tržište, a koristi se i na sveučilištu; Od operacije se mogu napraviti 3D slike koje će se proučavati u nastavi.Obnova bioraznolikosti cilj je ‘CO2 revolucije’, španjolskog start-upa koji koristi modernu tehnologiju za učinkovito sađenje novih šuma. S trutovima koji nose sjeme!

Tehnologija vodika i gorivih ćelija igrat će veliku ulogu u svijetu novog, zelenog energetskog sustava. Ali kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ovih gorivih ćelija, sustav se mora dodatno optimizirati. Na TU Eindhoven naporno rade na tomu, kao što pokazuje ovo djelo Aafkea Eppinga. (h.f.)

Povezane objave

Hrvatska i Španjolska u utrci za DONES

HF

Erste Plavi osnovao novi dobrovoljni mirovinski fond – Arena Mudra Mirovina

hrvatski-fokus

Predsjednički forum na 30. godišnjicu

HF

Kako razdvojiti šok ponude od šoka potražnje u uvjetima COVID-19?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više