Hrvatski Fokus
Kultura

Let ptica

Novi ciklus Bojana Doleneca

 

Akademski slikar Bojan Dolenec suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, kontinuirano stvara i izlaže kako na zajedničkim tako i na samostalnim izložbama. Njegov je opus raznovrstan,zanimaju ga mnogi motivi i njihove mogućnosti.

Nedavno je zgotovio novi ciklus akvarela, naziva Let ptica, izvedeni na formatu A4, s poznatim, za njega ključnom tematikom, more, pučina, obala, visovi iznad mora, većinom prozirno, mirno nebo.

Ovoga puta, doletjela su jata ptica, crnih, uznemirenih točkica, mrlja, vratolomno jurećih znakova, dosegnula su more, ne odmičući se od obale, leteći u vrtoglavom krugu, ne dosežući nebo, ne dodirujući tlo ili valove.

Ova  jata ptica najavljuju oluju, nezaustavljivu i po život opasnu, grozomornu pojavu ili se ptice pak kreću ispred oblaka uzdignute prašine, koja se ne vidi od visova pored mora, dok se u oblacima prizemljene prašine čuju povici, glasovi, bibnjevi, vika, galama.

Dolenec je stvorio u ranijim serijama akvarela radova edenski vrt, mjesto kome svi težimo, ako ništa drugo, barem u mislima doživljavamo taj prostor kao svojevrsno spasenje, azil koji će nas zaštititi u često neljudskim vremenima.

Novi ciklus Let ptica Bojana Doleneca otvara novu priču i uvlači nas u nju, dok more prska nezainteresirano stjenovitu, pješčanu obalu a visove ustremljuju svoj pogled prema nebu, jedino ptice grakću.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nagost i erotika

HF

Ciklus razbuktalih kolaža Duška Šibla

hrvatski-fokus

Zov mrtvih heroja

HF

Opus oživotvorenih skulptura u kamenu Ivana Jakšića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više