Hrvatski Fokus
Hrvatska

Portal SABA-e je piratski portal

Antifašizma Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske nema ni u Ustavu RH, ni u Povelji EU-a o temeljnim pravima, a ni u Ugovoru iz Lisabona

 

SABA RH ne poštuje državne praznike u RH, ni hrvatske branitelje, ni Domovinski rat, ni Ustav RH, ni temeljna načela EU. Njihovog antifašizma nema u tim dokumentima, u EU dokumentima ni spomena! Kako se sa mnom osobno, imenom i prezimenom, na tom portalu neargumentirano, primitivno i prostački obračunavaju i prozivaju, sude i osuđuju, bez Suda i presude (što me uopće ne pogađa s obzirom na to tko piše) svako toliko pogledam što objavljuju njihovi urednici. Primijetila sam da prigodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja, odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nisu četiri dana ništa objavili. Od 4. 8. do 8. 8. 2022. godine ništa! Ni spomena državnog blagdana, ni prigodan tekst, ni čestitku, ništa, apsolutni  muk! Što to znači? Znači da ne priznaju Oluju, da ne priznaju Domovinski rat i da ne priznaju Ustav i Zakone RH!

Hrvatski branitelji u Oluji izvojevali su pobjedu! Sjajnu i čistu vojnu pobjedu! Pobijedili  su JNA, a JNA je nastala nakon rata kao slijednik  Narodnooslobodilačke vojske,  koja je branila stečevine revolucije, odnosno NOB-a iz Drugoga svjetskog rata. A kako su SAB-ovci ti koji čuvaju uspomenu na NOB, hrvatski branitelji su im direktno neprijatelji, jer su pobijedili njihovu uspomenu, koju oni čuvaju kao „zjenicu oka svoga“. Pobijedili su Maršalovu vojsku, pobijedili su Tita i njegovu jugoslavensku ideologiju bratstva i jedinstva! Znači 5. kolovoza obilježava se kao državni blagdan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. NN 110/2019  5. kolovoza državni je blagdan koji je SABA RH potpuno ignorirala, ali je zato sa puno pozornosti i tekstova popratio 27. srpanj u režiji Milorada Pupovca, koji uopće nije na popisu niti spomendana, a kamo li državnih blagdana.

Sam portal sabh.hr nije upisan u upisnik Agencije za elektroničke medije, što ga čini divljim – piratskim portalom. Što isto tako dokazuje da se ne žele zakonski legalno registrirati i priznati  hrvatsku  Agenciju za elektroničke medije. Nema impresum, niti istaknutu odgovornu osobu, pa se ne zna tko je odgovoran za objavljivanje neprimjerenih tekstova.

Uređivačka politika portala sabh.hr i program rada i aktivnosti nisu u skladu sa Ustavom RH i ne poštuju zakone i propise Republike Hrvatske. Podsjećam na Ustav RH po kojem je Republika Hrvatska nastala:

– na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

– u  novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Nije točno što piše SABA HR, da je Hrvatska nastala na antifašizmu, a kao dokaz spominje se ZAVNOH, jer ZAVNOH ustvari znači Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske. U Ustavu se ne spominje ZAVNOH kao institucija, već odluke ZAVNOH-a su u preambuli Ustava nabrojene kao i odluka Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz habsburške dinastije; kao i u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi od 1868. godine. Po toj analogiji Hrvatska je nastala izborom kralja iz habsburške dinastije ili na Hrvatsko-ugarskoj nagodbi? A nije, to je  samo povijesni slijed, zbivanja vezana uz održavanje kontinuiteta državotvornosti Hrvatske  kroz povijest.

„– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990)“

Naročito je važan Ustav iz 1974. godine, po kojemu je Badinterova komisija uzela upravo republičke granice iz Ustava 1974. godine, kao državne granice, država nastalih raspadom Jugoslavije. Suvremena država Hrvatska nastala je kako u Ustavu piše opet ponavljam „u  pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države“.

SAB-ovci bi htjeli NOB, Tita i partizane ugraditi u temelje Republike Hrvatske, a za to nema nikakve Ustavne ni Zakonske osnove.

SAB-ovci bi htjeli da ih se izjednači sa hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a ni za to nemaju nikakve Ustavne ni zakonske osnove.

U Ustavu jasno piše da je država Hrvatska nastala u pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja  u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu 1991.-1995. godine. Svi koji tvrde drugačije krše Ustav! Tu nikakve dvojbe nema!

Ne ulazi u temelje države Hrvatske ni NDH, u preambuli navedeno „ nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941. godine) a nestala 1945. godine. Upravo stoga su neutemeljene, zlonamjerne i lažljive sve objede o ustaštvu države Hrvatske.

Prema tomu NOB, Tito i partizani, odnosno SAB-ovci nisu u temeljima države Hrvatske. Njihova država Jugoslavija za koju su se borili u ratu 1941.-1945. godine ne postoji više, i po odluci od 8. 10. 1991. godine ne može biti ugrađena u temelje države Hrvatske. Svi ti pokušaji, sve te inicijative sa antifašizmom, a time i optužbe za ustaštvo su ustvari negacija hrvatske samostalnosti. Udar na suverenitet i integritet Republike Hrvatske.

Inzistiranje na antifašizmu je održavanje na životu Titove Jugoslavije i tekovina  NOB-a! Suštinski to je nepriznavanje samostalne, demokratske države Hrvatske! Kao dokaz  postoji niz rezolucija i odluka koje potvrđuju samostalnost države Hrvatske:

  • REZOLUCIJA o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ i o mogućem udruživanju u savez suverenih republika NN 8/1991
  • Ustavna odluka Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.)
  • Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ NN 53/1991
  • Hrvatski je sabor dana 8. listopada 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ
  1. Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ,
  2. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ,
  3. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ,

Jasno da jasnije ne može pisati. Svatko pismen može pročitati da Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše SFRJ. Prema tomu program rada SABA RH u dijelu koji se odnosi na NOB i maršala Titu, nije u skladu s Ustavom i s Odlukom o razdruživanju sa SFRJ. Program rada SABA RH suprotan je i Rezoluciji Europskoga parlamenta od 19. 9. 2019. godine.

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0021_HR.html

  1. podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;
  2. 17. izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola;
  3. 18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Lili Benčik

Povezane objave

I Petar Penava se ne osjeća sigurnim u Hrvatskoj!

HF

Prisilna talijanizacija kroz tzv. Istrijane

HF

OBEĆANJA I PORUKE – Što veći optimist – to bolji političar

HF

Jugoslavija, Srboslavija, Titoslavija, Udboslavija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više