Hrvatski Fokus
Kultura

Skulpture su izrađene od kamena vapnenca, pješčenjaka i mramora

Motivi međusobno podsjećaju na arhajske skulpture grčkog doba

 

Za ovogodišnji Špancirfest (od 19. do 28. kolovoza), u Školskoj ulici, suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Varaždina, istaknuti akademski kipar Ivan Mladenović odabrao je niz reprezentativnih djela iz  skulptorske produkcije u svom atelijeru.

  • Najnovije skulpture logično slijede ranije radove?

– Skulpture kojima se bavim i koje ću izlagati na Špancirfestu, nastavak su izložbe „Utisci“. Kada se govori o utiscima, smatraju se doživljajem; ono nešto što u ovom slučaju se primijećuje kroz život, vizualizira i zadržava kroz misao, te podsvjesno stvara i oblikuje.

  • Vi se isključivo služite ručnim alatima?

– Radovi su izrađeni ručnim alatima poput špice i dlijeta čekićem kako bi se izrazila tekstura skulpture i njihov oblik.

  • Što je bitna odrednica novoga ciklusa?

– Devet radova je nastalo ukupno u nastavku ovog koncepta, a riječ je o motivima koji su međusobno različiti, a opet međusobno povezani a to su muške i ženske figure, motiv bika i motiv Gorgone, a međusobno podsjećaju na arhajske skulpture grčkog doba, koje svojom formom i snagom vraćaju prošlost u sadašnjost i pričaju priču u kamenu.

  • Koje ste materijale koristili u realizaciji ovoga ciklusa?

– Skulpture su izrađene od kamena vapnenca, pješčenjaka i mramora. Bez obzira na različitost motiva i forme, radovi s međusobno povezuju samim materijalom i energijom forme koja priča podsvjesnu priču i zadržava svoj originalni oblik.

  • Važna je nazočnost energije u Vašim djelima.

– Radovi su izrađeni od kamena pješčenjaka, vapnenca i mramora. Skulpture po dodiru imaju glatku i hrapavu teksturu kojom se prikazuje energija ili neki određeni osjećaj. Na taj način mi je bila ideja da se uoči i osjeti energija skulpture koja je prethodno promišljena i stavljena u formu odvaljenog kamena i oslobođena svojih imaginarnih okova. Zadržana misao prenesena je u kamenu seriju radova, koje svojom idejom i prisutnošću žele doprijeti do gledatelja i biti dio „Školske ulice“ na Špancirfestu.

Serija raznolikih motiva kamenih skulptura Ivana Mladenovića svakako je  jedinstveni doživljaj na ovogodišnjem Špancirfestu jer riječ je o izvornom, nadahnutom skulptoru koji vješto i suvereno varira klasične teme, od nepresušivih izazova motiva žena do prijetećih glava arhajskih bikova.

Mladenovićevi ženski likovi izranjaju iz tvrda kamena čineći ga živim, ispunjenim emocijama,boreći se s vlastitom nutrinom, pokušavajući biti dio svijeta u kome žive.

Aktovi su uvijek bili zanimljivi slikarima, skulptorima i svaki od njih doprinio je ukupnoj produkciji malim, originalnim pomakom u kreaciji motiva, tvoreći sjajnu artističku produkciju,pa tako i Ivan Mladenović.

Nepritajena erotičnost, neskriveno zavodljivih kamenih skulptura Ivana Mladenović važna je komponenta ovoga ciklusa, to su žene koje se ne stide svoje nagosti,svoje izazovnosti, svolje nesvakidašnje ljepote.

Narogušeni bikovi, oboružani opasnim rogovima, gotovo da možemo čuti njihovo bijesno frktanje i udaranje kopitom,  sa sjećanjem na neka davna opasna vremena, za trenutak  mirno stoje i mi ih takve vidimo.

Za ovaj izvrsni ciklus skulptura Ivana Mladenovića napomenimo, riječ je o dosizanju klasičnih, iznimnih kiparskih vrijednosti u suvremenoj likovnoj kreaciji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nemam potporu lokalne zajednice

HF

Semiotika svakodnevnice

hrvatski-fokus

Reljefni kolorizam u novom Žunjićevom ciklusu

HF

Naša Slavica

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više