Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Podla je laž o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini iza koje se kriju namjere koje nimalo ne doprinose dobrosusjedskim odnosima BiH i Hrvatske.

Priopćenje bošnjačke Inicijative građana Bosne i Hercegovine, Agencija Anadolija

– Dolar se drži samo zahvaljujući Pekingu.

Jacques Attali, francuski globalizacijski ekonomist i publicist u knjizi “Kriza, a poslije?” iz 2009. godine

– Sad smo još na godišnjem odmoru. Nemamo konkretne mjere, da budemo otvoreni. Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen i u smislu energetskih tema, a i u smislu fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade ovako je odgovorio na pitanje o poskupljenju energenata, Index

– Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju, ali hajde, dosta više tog prenemaganja. Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što? Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje je li on Rom, hajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Index

– Po okončanju rata u Ukrajini EU će biti slabiji nego prije rata u Ukrajini, dok će druge zemlje i regije imati koristi. Lako je moguće da će ovaj rat demonstrativno okončati zapadnu nadmoć.

Viktor Orbán, mađarski predsjednik vlade, www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/orban-ukraine-krieg-wird-westliche-uebermacht-beenden/

– Gospodin reis Kavazović diže glas za prava bošnjačkog naroda, a trebao je isto tako zaštititi hrvatski narod od Željka Komšića, no nije, nego je Islamska zajednica sudjelovala u tome izboru. Da je Islamska zajednica pozvala bošnjački, uglavnom muslimanski narod, da ne biraju Hrvatima njihova predstavnika, i da se na to ugledala SDA, Željko Komišić ne bi odigrao tako destruktivnu ulogu u BiH.

Fra Ivo Marković, katolički teolog iz središnje Bosne, Oslobođenje

– Poslije današnjeg dana, Srbi u BiH trebaju snažno podržati Bošnjake u ne mijenjanju izbornog zakona. Do jučer sam mislio da treba obrnuto, ali danas su me Milanović, Josipović i biskupi-sotanisti uvjerili da griješim.

Nebojša Krstić, srbijanski politički analitičar i stručnjak za marketing nakon proslave Oluje u Kninu, Slobodna Bosna  

TVRDNJE

– Prvo ja sam Crnogorac i Jugoslaven. Srbija je kontrolirala JNA, zbog toga je Srbija i najodgovornija što nije izbjegnut rat i krvoproliće na prostorima bivše države!

Duško Vujošević, crnogorski košarkaški trener, Antena Zadar, https://www.antenazadar.hr/clanak/2022/08/dusko-vujosevic-za-antenu-srbija-je-odgovorna-za-rat-i-krvoprolice-na-ovim-prostorima-jusup-je-odlican-trener/

– Službena politika Beograda na sve moguće načine pokušava umanjiti i rascijepati hrvatsko nacionalno biće u Vojvodini, bili oni Bunjevci, Šokci ili pak Hrvati i tako “umjetno” stvoriti što manji broj Hrvata u Republici Srbiji. S jedne strane, to se donekle čak može i opravdati jer se ljudi jednostavno boje izjasniti kao Hrvati, a smatram da je prošlo dovoljno vremena od Domovinskog rata i da hrvatska država mora jasno i glasno dati do znanja ljudima koji žele hrvatsko državljanstvo s područja Vojvodine da moraju biti aktivni u hrvatskim ustanovama da bi dobili hrvatsko državljanstvo.

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Dnevnik.ba

– Dinamo ispašta jer mu drugi klubovi ne pomažu u Europi. Dinamo posljednjih sezona prolazi i europsko proljeće, dakle igra u ubitačnom ritmu sve do proljeća, u takvom ritmu ne igra nijedan naš klub, možemo se samo nadati da će netko od naših već ove i sljedećih sezona igrati po skupinama i skupljati bodove za nacionalni koeficijent. Koji zasad puni samo Dinamo i onda ispašta jer mu nitko drugi ne pomaže da barem kasnije krene u europske kvalifikacije.

Robert Junaci, športski novinar Večernjega lista, https://m.vecernji.hr/sport/dinamo-ispasta-jer-mu-drugi-klubovi-ne-pomazu-u-europi-1605611 

 – U modernom društvu se autoritet ne stječe na prirodan način, kroz talente i povjerenje okoline. Danas je za “pamet” dovoljna titula akademske zajednice, pa stručnjak može postati svaka budala, samo ako je diplomirana. Ti pametni glupani imaju licenciju za prodavanje pameti okolo, a u uži izbor, izgleda, ulaze oni koji su više pogrješnih prognoza dali i katastrofalnih rješenja predložili.

Borislav Ristić, novinar Večernjega lista, https://www.vecernji.hr/vijesti/hocemo-li-sudbinu-svijeta-i-vlastitu-buducnost-prepustiti-u-ruke-fah-idiota-1595190

– Godine 1964. imali smo još jednu nesreću. Demokratska stranka reformirala je našu imigracijsku politiku bez nacionalne rasprave, ne pitajući ljude ove zemlje, demokrati su 1965. bili prisiljeni kroz Zakon o imigracijskoj reformi koji je potpuno promijenio lice SAD-a. Godine 1984. tradicionalni Amerikanci bili su 74 posto stanovništva. Za 100 godina bit ćemo 39 posto stanovništva. Tradicionalni Amerikanac će biti u posebnoj manjini. I to zahvaljujući Demokratskoj stranci. Jednom kada se nacija destabilizira, vrlo je lako nositi se s njom i gurnuti je u socijalistički novi svjetski poredak.

John Coleman, svjetski poznati publicist, autor knjige Komitet 300

– Židovstvo je majka marksizma.

Le Droit de Vivre, 12. svibnja 1936.

– Istanbulska konvencija ne će spriječiti nasilje nad ženama, već razarati kršćansku obitelj i tradicionalne vrijednosti, koje čine muškarac, žena i njihova djeca. Sve drugo je perverzija i rodna propaganda.

Angel Džambaski, bugarski eurozastupnik u Europskom parlamentu iz VMRO-a, Maxportal

– Svakodnevno u javnosti svjedočimo radikalnim predizbornim porukama bošnjačkih stranaka koje se zasnivaju na izazivanju straha i izazivanju međunacionalne netrpeljivosti. Retorika nemira i konfrontacije stavljena je u srž kampanje koju vode bošnjački politički akteri.

Priopćenje iz Hrvatskoga narodnog sabora (HNS)

 – Europski odgovor je bio na razini glup i gluplji, isto kao i odgovor na tzv. pandemiju Covida. Uvođenje kvazisankcija Rusiji će dovesti na jesen do devastacije, a povezano je s prije spomenutim enormnim štampanjem novca, koji više nema nikakvu realnu vrijednost. Dakle, sankcije Rusiji za uvoz nafte i plina su sulude i sumanute, jer Rusija time samo dobiva prodajući na drugim tržištima, a ispaštaju građani i gospodarstvo EU-a.

Mislav Kolakušić, hrvatski europarlamentarac, https://provjeri.hr/mislav-kolakusic-na-jesen-nas-vode-u-rat-ili-u-nastavak-pandemije/ 

– Dojam koji se stječe već se pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zajamčenih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje nam prijete i ovaj put.

Pismo Hrvatskoga narodnog sabora BiH svjetskoj javnosti

– Dolazi multipolaran svijet desetljeća puna opasnosti, nesigurnosti i rata za Zapad. NATO griješi što šalje oružje Kijevu.

Viktor Orbán, mađarski predsjednik vlade za posjeta rumunjskim Mađarima, Euobserver

– U Sarajevu želi dokazati kontinuitet. To bi se htjelo. Ali ovaj prostor je upravo primjer diskontinuiteta uzrokovanog posljedicama invazije i okupacije osvajača s istoka. Identificirati se s osmanskim razdobljem znači negirati Kotromaniće. Da taj apsurd ne bi bio očit, govornik (B. Izetbegović) je kazao da su pripadnici njegovog naroda ‘pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali neovisnost 1992.’

Anto Ivić, povjesničar o muslimansko-bošnjačkim lažima, iskrivljavanju povijesti, kronologiji i pokušaju zaborava da su upravo muslimanski osvajači Osmanlije, Turci, posljednji barbari s Istoka, uništili kršćansku Bosnu i Hercegovinu i protjerali kršćane iz nje, Direktno

– Godine 2018. godine muslimanske vjernike iz tijela Islamske zajeednice masovno se pozivalo da glasove iz svojih obitelji osiguraju i za Komšića pa je to i uspjelo. Mora se znati tko je odgovoran za to i nepravdu treba priznati i ispraviti. Najmanje što IZ u BiH može učiniti jest da se zajedno sa SDA ispriča Hrvatima jer su nametali svoga čovjeka te trebaju obećati da će pozvati Bošnjake da budu korektni i ne biraju Hrvatima predstavnika.

Fra Ivo Marković, katolički teolog iz središnje Bosne, Oslobođenje

– Cilj Bošnjaka je da Hrvate obesprave do kraja i da zatim prijeđu na Srbe i ostvare ono što je bio njihov ratni cilj, a njihov ratni cilj je takozvana Republika BiH u kojoj su Bošnjaci objedinjeni.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Politika, Beograd

GOVOR MRŽNJE

– Na Groblju mira kod Mostara: Dragan Čović i čelnici HNS-a odali počast ustašama i “žrtvama komunista”

Naslov na militantnom bošnjačkom portalu Istraga, istraga.ba/na-groblju-mira-kod-mostara-dragan-covic-i-celnici-hns-a-odali-pocast-ustasama-i-zrtvama-komunista

– Ovovremeni UZP (udruženi zločinački pothvat) su 80 godina prije bojovnika iz prošlog rata započeli rabiti ustaše.

Dr. Adamir Jerković, bošnjački političar, novinar i publicist iz Zenice, bosnjaci.net/prilog.php?pid=76554

– Preživjeli logoraši svjedoče o brutalnosti logora za djecu u jedinoj državi na svijetu koja je u Drugom svjetskom ratu imala logore za djecu – Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koje su biskupi nazvali „prihvatilištima”, u kojima su, navodno, časne sestre liječile djecu.

Redakcijski članak u beogradskoj Politici od 30. VII: 2022., https://www.politika.rs/sr/clanak/513253/Tela-ubijene-srpske-dece-racunali-kao-komade

– Postoje narodi koji su u svojoj historiji protjerivali ili istrjebljivali pripadnike drugih naroda na teritoriju koji su vidjeli kao svoj, ali ja ne znam nijedan narod koji to istrjebljivanje slavi kao svoj najznačajniji nacionalni praznik. Drugi narodi se takvim stvarima baš i ne ponose. Zato smatram da bi za sve, uključujući i sam hrvatski narod, bilo dobro kada bi Hrvatska prestala da u tom traktoru vidi svoj najveći doprinos historiji. Tako bi se mogli stvoriti preduvjeti za bolji odnos između Srba i Hrvata. Ovako je to, nažalost, vrlo teško.

Dragana Matović, novinarka beogradskih Večernjih novosti

– Kratka informacija o kretanju hrvatskih ratnih brodova veli da se jedan od njih, desantni minopolagač DBM-81 Cetina iz flotile Hrvatske ratne mornarice, uspješno nasukao u akvatoriju Nacionalnog parka Kornati. Na brodu se nalazilo 18 članova posade, 21 kadet i čak troje instruktora Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Uspjeh ostvaren u skladu s imenom učilišta. I pokojni je bio uspješan u nasukavanju.

Milorad Krstulović, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti o nasukavanju hrvatskoga ratnog broda

– Ustrajat ćemo u nastojanjima da vas zaštitimo i u tome ne ćemo popustiti niti milimetar. Za SDA neprihvatljivo je uvođenje cenzusa od tri posto po županijama za delegiranje zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Bakir Izetbegović, muslimansko-bošnjački čelnik militantne unitarno-džihadističke Stranke demokratske akcije na skupu u Livnu, Jutarnji list

– Nastavlja se medijsko ludilo u Hrvatskoj na temu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Armin Hodžić, čelnik muslimana-Bošnjaka u Hrvatskoj, Stav

– Ne bi me začudilo da su L. B. i Glas koncila skovali plan o namještanju da su Joakima Rakovca ubili partizani! Jer L. B. mrzi Tita, komuniste i partizane koje na raznim proustaškim portalima optužuje da su tisuće Talijana bacili u jame u Bazovici kod Trsta i istarske jame te egzodusu Talijana! Ako njoj i njezinoj obitelji nije bilo do življenja u Titovoj Jugoslaviji, zbog čega nije pokupila prnje i otišla živjeti u neku državu u kojoj nije vladao socijalizam ili komunizam?? Zašto se nije “spanđala” s hrvatinama ili proustaškim elementima u Europi, Kanadi i državama Južne Amerike?? Ali u rodnoj Puli dobro joj je došao posao službenice u grandioznom brodogradilištu “Uljanik” i kasnije plus surađivati s ultradesničarskim i proustaškim medijima u Hrvatskoj i BiH te pisati bljutave pisanije protiv Tita, komunista, partizana i tajne službe OZNA-e.

Armando Černjul, jugoslavenski novinar iz Pule u listu zloglasne SABA-e napada suradnicu Lili Benčik

JUGONOSTALGIJA

– Groblje mira zapravo je groblje uglavnom vojnicima koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu, koji su bili na strani fašizma i sad to proglasiti grobljem mira je pljuvanje u lice svim poštenim građanima ove države, ove regije, a umiveni su u evropsku tradiciju, kulturu i evropsku priču.

Sead Đulić, bošnjački tzv. antifašist iz Mostara, Istraga

– Prvi put sam na Sarajevskom filmskom festivalu, iako sam oduvijek željela doći. Sretna sam da sam napokon stigla. Poručila bih svima da obvezno dođu jer je SFF srce regije.

Ella Dvornik, unuka Borisa Dvornika, Depo

– Na kraju mog napisa moram istaknuti da me začuđuje činjenica da Milan Rakovac iz Zagreba, sin antifašiste i narodnog heroja Joakima Rakovca, šuti o tomu što u crkvenim publikacijama i na portalima (Lili Benčik) objavljuju tzv. kolumnisti i biskup u miru o njegovu ocu. Rakovac je suradnik nekih listova i portala, a ne progovara ili prigovara što je istina o njegovu ocu. Moj stav je da su Joakima Rakovca ubili njemački nacisti, jer su to objavili njegov sin Milan Rakovac i povjesničari.

Armando Černjul, Pula, 28. srpnja 2022., jugoslavenski novinar iz Pule u listu zloglasne SABA-e napada biskupa Ivana Milovana koji je pisao o tomu kako poslije Drugoga svjetskog rata partizani ubili partizana Joakima Rakovca zbog toga što je bio hrvatski a ne jugoslavenski partizan, https://sabh.hr/jesu-li-joakima-rakovca-jednog-od-vode-ustanka-nop-a-u-istri-potkraj-rata-ubili-njemacki-nacisti-ili-istarski-partizani-dio-ii/

– Instalacija u GNK koristi tipičan postupak readymadea u kombinaciji s informacijsko edukacijskim tekstom o policentričnom modelu jezika na post YU prostorima. Koncept je nastao kroz razgovor sa Snježanom kako bi se uz pomoć poznatih metoda prenijela na jednostavan način složena priča o jezicima kojima se govori na post YU prostorima i posljedicama manipulacije istim.

Emil Matešić, kustos i umjetnički voditelj KIC-a u obrazloženje provokativne jugonostalgičarske izložbe Snježane Kordić pod naslovom “Jezik je virus” koja se održala od 10.-18. VI. 2022.

– Današnji post jugoslavenski političari frustrirani su time što niti jedna od država nema ni politički, ni ekonomski značaj i ostali potencijal kakav je imala Jugoslavija. Bojim se da današnji lideri nisu sposobni, niti imaju snagu rješavati izazove unutar svojih društava, kao što su korupcija, klijentelizam, nepotizam, a vidim ni na razini međusobnih odnosa. Moram reći da mi danas u Danskoj imamo neke stvari koje su u Jugoslaviji bile u 70-ima, poput zdravstva, prava radnika i socijalne sigurnosti.

Rudolf Frančula, “javni tužioc Hrvatske”, jugoslavenski režimski sudac, puljski odvjetnik i publicist, Glas Istre

ISLAMIZAM

– Politički rukopis HDZ o konsocijacijskoj demokraciji se lahko prepoznaje u zbrkanom, skanadaloznom, netočnom i proturječnom priopćenju ambasade Izraela i ne bi me iznenadilo da je ono napisano u štabu ove stranke. Nema sumnje da je veleposlanstvo bezdušno izmanipulirano (ili je htjelo biti) o legitimnom predstavljanju što u konačnici ide k ispunjavanju HDZ-ovih ratnih ciljeva, zagovara diskriminaciju i etničke podjele kojima se ugrožavaju prava manjina (Židova, također).

Dr. Adamir Jerković, bošnjački političar, novinar i publicist iz Zenice, bosnjaci.net/prilog.php?pid=76554

– Prijedlog OHR-a o izmjenama Izbornog zakona je napad na prava građana zagarantirana Europskom konvencijom o ljudskim pravima! Dom naroda je zakonodavni dom i ne može nikome biti uskraćena mogućnost da bude izabran u njega samo zato što u etničkom smislu pripada manjini, koja u kantonu u kojem živi ne prelazi tri posto.

Šefik Džaferović, bivši jugoslavenski kosovac, a tijekom rata hostesa zadužena za primanje u BiH islamskih terorista, Slobodna Bosna

– Bosna i Hercegovina nikada ne će postati članica EU-a! To je istina s kojom se treba suočiti i na temelju nje krojiti planove za budućnost Bosne i Hercegovine. Desetljećima će se raspravljati o tomu koji je najvažniji uzrok neuspjeha EU-a perspektive BiH, ali je nepobitno da Bruxelles snosi puno veću krivnju od same Bosne i Hercegovine – posebno probosanskohercegovačkih političkih snaga.

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

KOMENTARI

– Je li itko postavio pitanje kako to da je desetke godina Svjetski ekonomski forum figurirao kao ugledna ekonomska asocijacija koja brine za bolju ekonomiju i dobrobit ljudi i naroda??? Ako netko nije poslušao ovo izlaganje nek se pita što je WEF i slične udruge koje su se lažno predstavljale i varale javnost…

robi nn, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Taj Harari član je sekte onih navodno naprednih, tolerantnih, empatičnih i inkluzivnih koji su zbog nečega jako ponosni na nešto te im se jako sviđaju dugine boje (jadna im kukala majka). Imajući to u vidu, nije nimalo čudno što tako trabunja. Eugenika i kultura smrti mu je u genima.

Jura z bregov MI, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Pljenković ispunjava egeničarske ciljeve i zadatke!

Mijo Sesar,  narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Možda jer su razumjeli da ih ljudi uopće ne mogu razumjeti. Većina ljudi sve to uopće ne može povjerovati… pa zašto onda ne govoriti istinu. Što god ti moćnici učine ili kažu ljudi naivno misle da to ne može biti istina.

Karolina Mueller Julija, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Dobro, vas komentar ima smisla, ali kako im je onda tako glatko prošao corona plan? i forsiranje tzv. cjepiva? Sve do nedavno? Bojim se da kad su narodi u većini popili covid narativ da im od sad još štošta može proći bez velikog javnog protivljenja.

Ivo Drobac, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Bio on pravi Broz ili netko drugi, kad je prolazio kraj groblja gdje su mu djeca pokopana nije svratio… kakav to roditelj moraš biti da te nije briga. da još dan danas nema ljudi koji se brinu o tim grobovima, bili bi zapušteni i zaboravljeni jer nikad na njihove grobove nije išao nit se itko brinuo za njih. možda bi bilo zanimljivo provjeriti i usporediti DNK.

Davor lac, https://www.24sata.hr/news/rekonstrukcija-ubojstva-titove-supruge-o-kojoj-je-sutio-lusil-jako-sam-za-tobom-ceznuo-853650

 – Sve ono što su Hrvati doživjeli u derventi doživjeli su i u Varešu, Zenici, Jablanici…

danko marin, klix.ba/vijesti/bih/helic-ocigledna-je-laz-coviceva-tvrdnja-da-je-zabrinut-za-zastupljenost-hrvata/220801115/komentari

– Slično je. Ne vjeruju u zlo. Ljudi vjeruju u dobro. Također, liječnici su im oličenje pameti, sposobnosti i dobrote. Ne vjeruju da bi im ovi mogli lagati. Misle da sve rješavaju lijekovi… A i liječnici su ljudi koji vjeruju u svoju medicinu. I da, opet će se svi cijepiti. Iako ovaj put u malo manjem broju.

Karolina Mueller, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Ljudi koji ne vide dalje od znanosti, tj. oni koji vjeruju da znanost objašnjava sve, postaju najopasniji ljudi na svijetu. To su spodobe koje bi čovječanstvu namijenile sudbinu Huxleyevog novog svijeta.

Domagoj Rakić, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

– Domagoje, ne bih se složio. Ovakvi ljudi kao Harari, Schwab i slični, daleko su od znanosti, odnosno daleko su od Boga. Veliki kemičar Louis Pasteur svojedobno je napisao otprilike, malo znanosti vas udaljava od Boga, a puno znanosti vas približava Bogu. Znači, najkraće rečeno, Harari, Schwab i slični, obični su krkani, koji nemaju veze sa znanosti, odnosno zbog svoga sluganstva sotoni, daleko su od Boga, a tu su gdje jesu u javnom životu, isključivo zato što su sotonine sluge, a ne zato što imaju iole ozbiljnije veze sa znanosti.

Ivan Vranjak, narod.hr/svijet/skandalozne-teze-savjetnika-klausa-schwaba-hararija-svijetu-ne-treba-velika-vecina-populacije

PILA NAOPAKO

– Vidim da je konsenzus oko Rađinog odlaska. Mislim da treba ostati i kao pravi predsjednik Stručnog savjeta biti vođa puta na pretkvalifikacijama po Gibraltaru, San Marinu, Luksemburgu ili gdje nas već ždrijeb odnese!

Aleksandar Petrović, slavni hrvatski košarkaš i trener na društvenim mrežama

PRIJETNJA

– Predstavnici Hrvatske, i predstavnici Hrvata u BiH će morati naučiti da respektiraju BiH, Bošnjake, Bosance i Hercegovce. Na takvim osnovama ćemo sigurno popraviti odnose.

Bakir Izetbegović, čelnik SDA za bošnjački portal Faktor

– Građani BiH među kojima su i Bošnjaci žele mir i suradnju unutar zemlje ali su pripravni braniti se u slučaju potrebe. Pravo na samoobranu je pravo propisano poveljom UN-a i nitko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovno netko napadne.

Šefik Džaferović, bošnjački predsjedatelj Predsjedništva BiH, Novi list

 – Bošnjaci, ali i oni koji nisu Bošnjaci, a osjećaju lojalnost BiH, imaju šansu da u sljedećih nekoliko godina otklone sumnju u vlastiti opstanak preuzimanjem odgovornosti za svoju budućnost. Ako nekada u bliskoj budućnosti simpatizeri neofašizma dođu na vlast u ključnim zemljama EU-a – posebno Njemačkoj i Francuskoj – bit će prekasno da se Bosna i Hercegovina pretvori u tvrd orah poput Izraela.

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

RELATIVIZIRANJE JUGOKOMUNISTIČKIH ZLOČINA

– Jasno je u našem društvu da postoje žrtve povijesti na svim stranama.

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a u razgovoru s Berislavom Jelinićem za Nacional

SRPSKE LAŽI

– Čuvar groblja sahranjenu djecu računao na „kune” i „komade”, a račune je svojim potpisom ovjeravala časna sestra Gaudencija. Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. srpnja 1942. sahranjeno 107 mališana. Onda stoji račun i potvrda: „Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada djece pokopane”. Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. srpnja, zagrebački nadbiskupi predvođeni Josipom Bozanićem negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu.

Tanja Tuleković, ravnateljica Spomen-područja Donja Gradina, redakcijski članak u beogradskoj Politici od 30. VII: 2022., https://www.politika.rs/sr/clanak/513253/Tela-ubijene-srpske-dece-racunali-kao-komade

– Samo s područja Kozare, u logore je odvedeno oko 23.800 djece do 14 godina starosti. Više od 10.000 djece dospjelo je u logor Stara Gradiška, 5.650 u sela Mlaka i Jablanac, koja su služila kao jasenovačke ekonomije, 1.300 u logor Ciglana, oko 1.300 u logor Sajmište, dok je ostatak bio u raznim privremenim logorima na širem logorskom području, navode u JUSP „Donja Gradina”.

Redakcijski članak u beogradskoj Politici od 30. VII: 2022., https://www.politika.rs/sr/clanak/513253/Tela-ubijene-srpske-dece-racunali-kao-komade

UNITARNA BiH

– Opsesija nekih ranijih hrvatskih političara o ispunjavanju ‘mehkog trbuha Hrvatske’ je fikcija koja je potpuno neostvariva. Samo cijela BiH je garancija i za Hrvatsku da ne će biti ponovo izložena ratu.

Priopćenje bošnjačke Inicijative građana Bosne i Hercegovine, Agencija Anadolija

– Jednakopravnost naroda na čitavom teritoriju BiH mora biti princip, a nikako ono što je bio nagovještaj da bi mogao uraditi Schmidt, a to je da se samo na teritoriju Federacije BiH u principu inzistira na nekim parcijalnim principima navodnog legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti.

Sejfudin Tokić, čelnik unitarne Inicijative građana BiH, Agencija Anadolija

– Rješenja iz Daytonskog ustava koče razvoj BiH kao evropskoga društva i države.

Slavo Kukić, ekonomist s Ekonomskog fakulteta u Mostaru, Radi Sarajevo

– Hrvati u BiH zapravo već sada imaju isuviše vlasti s obzirom na to koliko ih živi u toj zemlji.

Bakir Izetbegović, muslimansko-bošnjački čelnik militantne unitarno-džihadističke Stranke demokratske akcije na skupu u Livnu, Jutarnji list

VELIKOSRPSTVO

– Film “Oluja”, kao i nedavni film “Dara iz Jasenovca”, veoma su bitni jer pokazuju da su Srbi “narod sa bogatom historijom, koji ne da na sebe.

Miloš Degenek, australski reprezentativac rođen u Kninu koji je kao dijete bježao na traktoru za Arenđelovac u ime kolege nogometaša Milana Borjana, također od Knina, koji su podržali ove velikosrpske filmske uratke, Alo

 – Ovaj put moj pokušaj da osiguram tu komunikaciju nije uspio. I to je ozbiljan problem. Nije to mala stvar, nije mali razlog i nije razlog da se ide na nekakvu prigodu. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima Hrvata i Srba. Zbog toga se bojimo da se zbog toga čak i ovako loši odnosi mogu dodatno pogoršati.

Milorad Pupovac, velikosrpski političar iz Hrvatske i podeupiratelj Hrvatsko-srpske koalicije u izdajničkoj Vladi A. Planekovića, Kurir, Beograd

– Još jedan početak kolovoza bit će u znaku “Oluje”. Istina, čini se da pomalo popušta ona višegodišnja histerija koja je pratila kako kninski event, tako i Alku, ali da ne prejudiciramo. Namjeravate li 5. kolovoza iz nekog razloga provesti u Kninu, valja vam znati da, prema riječima ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, neko tijelo neobičnog imena – pazite sad: Provedbeni stožer – dogovara detalje državne fešte. Zainteresirani mediji doznali su zbilja ekskluzivnu informaciju – program se neće mnogo razlikovati od prošlogodišnjeg. Budnica, vijenci, svijeće, zastava, govorancije, glavni dio bit će na stadionu Nogometnog kluba Dinara u Kninu. Govorit će general Mladen Markač, pa navodno još Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović. On će, u skladu sa svojim iznimnim potrebama za maskirnim društvom, 4. kolovoza primiti hrvatske ratne zapovjednike. Na kraju svega, bit će koncert Doris Dragović i Opće opasnosti te vatromet koji je već u najavi veliki. Zaista, sve rjeđe čitamo najave običnih vatrometa, stalno se najavljuju veliki.

Milorad Krstulović, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti o proslavi Oluje u Kninu

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više