Hrvatski Fokus
Kultura

Bjelina obasjana suncem

Matko Trebotić predstavlja se novom samostalnom izložbom

 

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik europskog renomea, Matko Trebotić predstavlja se s novom samostalnom izložbom, 157. Bjelina obasjana suncem, 14. rujna ove godine u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Trebotićeva djela karakterističnog rukopisa i niza mediteranskih motiva, nadovezuju se jedno na drugo, snažno povezana doživljajem autora prostora i vremena, kreirana u jedinstvenom osebujnom opusu.

U Trebotićevim ciklusima zrači svjetlost Mediterana, odjekuju složena i bremenita povijesna zbivanja, očuvana arhitektura proteklih, ne uvijek dobrih razdoblja, ali kamen traje.

Starohrvatske crkvice, križ, temelji nekada velebnih građevina ostavljaju svoj vidljivi, opipljivi trag u brojnim ciklusima.

Trebotić je plodni autor niza ciklusa slika, brojnih likovno pjesničkih mapa, o njemu je objavljeno nekoliko reprezentativnih monografija i snimljeno više filmova.

Autor je Jadranskog poliptiha, četiri oslikana kazališna zastora u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Rijeci.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Obožavam vedre boje

HF

Poslije virusa korona

HF

Panonsko more

HF

Donacija Iris Bondora Dvornik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...