Hrvatski Fokus
Društvo

Knjiga Charlesa Bukowskoga

Sretan slučaj

 

Nedavno je vrlo aktivni nakladnik Bodoni objavio izbor poezije popularnog američkog pisca Charlesa Bukowskog, Sretan slučaj, u izboru dvojice, samog pjesnika  i prevoditelja Voje Šindolića.

Knjiga sadrži i Uvod, Pišem onako kako mi se sviđa i kako moram, napisan davne 1991. godine, kratki zapis velikog pisca, uz esej prevoditelja na kraju izbora, O mojem prijatelstvu s Charlesom Bukowskim.

U lijepo opremljenoj knjizi s pjesnikovim ilustracijama (oprema koja može izdržati brojno čitanje pa i grubo) nalazimo brojne neuvijene stihove, slobodne i bez mnogo obaziranja, svjedočenja o samome sebi i o svijetu koji ga okružuje, o posve jednostavnim, katkad i trivijalnim temama i događanjima, ponekada iznimno bitnim u svakodnevlju, žene, alkohol, poezija, preživljavanje

Utjecaj Bukowskoga na mnoge pisce i na one koji to pokušavaju ostvariti, oduvijek je bio značajan, a da ne govorimo o iznimnom zanimanju javnosti i čitatelja za njegovo djelo, objavljeno u mnogim prijevodima, pa i kod nas, od raznih izdavača.

Istodobno, njegova poezija nastala u drugoj polovici dvadeset stoljeća i danas se doima vrlo svježom, da ne kažem modernom.

Njegova poezija razgovara sa čitateljem, privlačna je i uzbuđujuća, jednostavno čarobna, prepuna strasti i bola, muke i sreće, života.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

MUDROSITNICE U PJESMAMA – Dok suci pravde nepravedni jesu

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Uspon u visine

HF

Strahotne priče Petera Nadasa

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Rad, vjera i ljudska dobrota

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više