Hrvatski Fokus
Gledišta

Anton Delić misli kao i svi ostali Hrvati u Srbiji

Delić: Moje analize ukazuju da će, uskoro, doći do objedinjavanja Bačkih Bunjevaca i da će odbaciti prefiks – hrvatski. Nažalost, to hrvatska politika ne vidi ili ne želi videti

 

Budući da su „hrvatski“ mediji u Srbiji hermetički zatvoreni za bilo kakvo mišljenje koje je u suprotnosti s mišljenjem oligarha na čelu ovdašnjih „hrvatskih“ krovnih institucija, godinama pišem o tome što se događa u našoj zajednici preko otvorenih pisama koje šaljem na više od 100 relevantnih adresa. Veliki broj ljudi reagira tako što dobijam uzvratne odgovore podrške, ali je inače prisutni strah među ovdašnjim Hrvatima, sada, posebno u posljednje vrijeme, pojačan i strahom od „naših“ oligarha!

Međutim, sada je već svima jasno da se ogroman novac namjenjen našoj ovdašnjoj zajednici sliva u džepove malog broja, prije svega „bunjevačkih Hrvata“ iz Subotice i okolice, te naše hrvatske udruge u kojima se u suštini odvija život ovdašnjih Hrvata od toga nemaju koristi (osim privilegiranih, a i tamo samo predsjednici udruga i par njima bliskih)!

Troje „bunjevačkih Hrvata“ iz Subotice i Donjeg Tavankuta koji su u bliskim i rođačkim vezama na čelu su sve četiri ovdašnje „hrvatske“ krovne institucije!!!

Do sada sam, kada bih upitao one koji me podržavaju, mogu li citirati njihove odgovore uz objavljivanje imena, dobijao negativan odgovor.

No, izgleda da je dogorelo do nokata! Prije svega vidi se da se budi Beograd u kojem živi preko 10.000 Hrvata, koji su potpuno skrajnuti. A nije bolji slučaj ni sa srijemskim Hrvatima (koji su najgore stradali devedesetih godina prošlog stoljeća)! Naime, gospodin Anton Delić iz Beograda odobrio mi je da objavim njegove (današnje) poruke! U prvoj, povodom mog jučerašnjeg „Pozdrava iz Novog Sada“, napisao je: DSHV=HNV – prezire vladavinu prava, draža mu je korupcija, demokratiju posmatra kao prvi korak prema autokratiji, a manjinska prava priznaje samo članovima ove patogene stranke, svi ostali su poterani na margine!

Gospodinu Deliću sam odgovorio:

Poštovani gospodine Deliću,

drago mi je da pratite moje pisanje, a mislim da bi dobro

došao jedan Vaš članak o stanju u našoj zajednici u nekom ozbiljnom lisu ili portalu. Mogu li bar citirati ovo što ste mi poslali navodeći Vaše ime?

Srdačan pozdrav.

Odgovor (skeniran ekran računara i citat):

Da. Svakako. 

Moji stavovi poznati su na svim relevantnim adresama sa obe strane granice. Zajednica Hrvata u Srbiji ne postoji. Postoje Bački Bunjevci koji su uzurpirali sve institucije od osnivanja do danas. Manjinska zajednica Hrvata u Srbiji biološki odumire i to je nezaustavljiv proces. Ako se taj proces može usporiti strateški potrebno je usmeriti svu pažnju na dva pitanja: demografsko i ekonomsko. Hrvatska je nevidljiva iz Beograda jer nije oformila ni jednu instituciju u gl. gradu Srbije. Kultura, baština, Crkva… nemaju smisla bez baštinika. Hrvati u Srbiji nakon ovog popisa preći će u kategoriju –  folklorna grupa.

Nije tačno da su Hrvati u Srbiji apolitični. Od sticanja manjinskog statusa delovale su političke organizacije: DZH; HGS; HDF i u povoju HA, a DSHV i HNV sve su učinili da im onemoguće rad.

Sve ovo znači da bi trebalo ojačati lokalne zajednice, lokalne lidere i da ti lideri čine HNV, da se institucije dislociraju iz Subotice, jer ko nije u Beogradu – Novom Sadu taj u političkom smislu ne postoji.

Ukratko – ove stavove ponavljam dvadesetak godina.

Moje analize ukazuju da će, uskoro, doći do objedinjavanja Bačkih Bunjevaca i da će odbaciti prefiks – hrvatski. Nažalost, to hrvatska politika ne vidi ili ne želi videti.  

Svakako me možete citirati.

Srdačan pozdrav,

Anton

Molim da se javno oglase i drugi istomišljenici s ovim stavovima! Minuta je do dvanaest da se ne pretvorimo u (bunjevačku) folklornu skupinu!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Glas Hrvata u Srbiji se sve jače – ne čuje!

hrvatski-fokus

Hrvatska kuća u Subotici

hrvatski-fokus

Prešućena smrt Jana Gabriša!?

HF

Problemi s prikupljanjem potpisa za referendum

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više