Hrvatski Fokus
Kultura

Grafika i njezina svakodnevica

Izložba Zdenke Pozaić u Sveučilišnoj galeriji Split

 

Izložba renomirane akademske umjetnice Zdenke Pozaić „Grafika i njena svakodnevica“ otvorena je u utorak, 15. studenoga 2022. u Sveučilišnoj galeriji u Splitu. Likovni postav uključuje dosad neizlagane recentne radove, cikluse ‘Potres Zagreb 2020.’, ‘Agresija 2022.’ i 12 kolaža ‘Golubica nestaje’ iz 2021. Ciklusi radova nastali su pod dojmom teških nedavnih događanja, razornih djelovanja prirodnih sila, iznenadnih pandemijskih okolnosti i ratnih previranja, ali i tankoćutne estetske igre zasićene simboličkim zakrivanjem.

Kako navodi kustos izložbe Dalibor Prančević „Posljednja dionica ovog izložbenog putovanja vrijedna su bibliofilska izdanja koja s posebnim marom osmišljava i sa svojim suradnicima realizira Zdenka Pozaić. Poticaj je u pisanoj riječi, odnosno poeziji i njezinu transferu u vokabular i sintaksu drugog jezika. Međutim, Zdenka se koristi jezikom koji ponajbolje poznaje – onim likovnim – pa poetski tekst suvereno prati svojim grafičkim slikokazima. Započela je pjesnikinjom Vesnom Parun početkom osamdesetih te je zajedno s njom i fotografkinjom Zlatom Vucelić realizirala poetsko-fotografsko-grafičku mapu Magdica potaknutu sudbinom istoimene zabočke prosjakinje. Upravo će tada Zdenka Pozaić doživjeti – riječima Tonka Maroevića – „svojevrsni električni udar pjesništva“ i započeti rad na njegovu gotovo sinestezijskom doživljaju. Od tada do danas realizirala je brojne pjesničko-grafičke radove organizirajući ih sada već u prepoznatljive kolajne različitih naslova, poput: Pjesnik, Pjesnici, Dub, Kajdanka i Riječ i slika. Doista, popis pjesnika i njihovih djela na koja je Zdenka ostavila svoju grafičku impresiju podugačak je i uključuje podjednako autore s ovih prostora kao i one međunarodnog konteksta. Svaka je od ovih mapa zaseban svijet, u čije se poniranje raspetljava individualni doživljaj riječi i slike te složeni proces njihove kolektivne razmjene.“

Zdenka Pozaić rođena je 15. studenoga 1940. u Čazmi. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost (grafički odjel) i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi prof. Alberta Kinerta 1966., a magistrirala na Specijalci prof. Marijana Detonija 1968. Tijekom višemjesečnih godišnjih studijskih boravaka u velikoj Britaniji (Richmond, Windsor, London) od 1964. do 1969. putuje Engleskom, Škotskom i Irskom. Susret s japanskom grafikom u Muzeju Victorije i Alberta u Londonu inspirira ju na daljnja istraživanja u tehnikama drvoreza i linoreza. Od 1981. godine objavljuje grafičko-pjesničke mape: Magdica (1981.) s Vesnom Parun i Zlatom Vucelić, Čitač snova (1983.) s Vesnom Parun i Tiha pjesma (1986.) s Vesnom Parun . Godine 1997. pokrenula je biblioteku Riječ i slika u kojoj je objavljeno 58 naslova. Pokrenula je i Biblioteku Dub s djelima iz povijesti hrvatskog pjesništva (Marko Marulić, Ivo Vojnović, a u biblioteci Pjesnici objavila je pjesničko-grafičke mape: Češka Deset pjesnika, Dragutin Tadijanović Deset pjesama, Italija Deset pjesnika, Hrvatska Deset pjesnika i Biblioteka Pjesnik (Vάclav Havel, Antun Šoljan, Vladimir Holan). Glazbom je inspirirana najnovija biblioteka Kajdanka: Chopin s Lukom Paljetkom, Franz Liszt s Lukom Paljetkom, Richard Wagner i Mozart sa Zvonimirom Mrkonjićem. Radi obojene reljefe u drvu, keramiku i slike na emajlu. Uz više od 70 samostalnih, sudjelovala je na više od 300 skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za grafiku i ex libris u Hrvatskoj i svijetu, te odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Nagrada „Mate Relja“ za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području likovne kulture dodijeljena joj je 2017. Radovi joj se nalaze u više muzeja, galerija i privatnih zbirki u Hrvatskoj i svijetu. Monografija autora Tonka Maroevića i Ive Körbler, u nakladi Art magazina Kontura, objavljena joj je 2012. Živi i radi u Zagrebu.

Povodom izložbe na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice predstavljena je i izložena recentna donacija umjetnice pristigle u fundus Grafičke zbirke Knjižnice. Velika i vrijedna donacija obuhvaća čak 42 naslova objavljenih od 1981. do danas Grafičko-pjesničke mape Zdenke Pozaić i autorske biblioteke Pjesnici, Pjesnik, Kajdanka, Dub i Riječ i slika.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Tko bi to rek’o, knjižnicu nema Preko!?

HF

Mojoj majci

HF

Na valovima tišine

HF

Pejsaž sam reducira suvišne oblike i stvara sklad

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više