Hrvatski Fokus
Kultura

Nagrada književnog natječaja GKK za povijesni roman

U Kaštel Sućurcu predstavljen roman Vatrena vila – pobjednik natječaja Knez Trpimir

 

Uz pomoć Gradske knjižnice Kaštela brojni posjetitelji koji su nazočili događanju Hrvatska od kneza Trpimira do danas zaplovili su u utorak 20. prosinca kroz prošlost, vrativši se u vrijeme slavne Poljičke republike i hrvatske junakinje Mile Gojsalić o kojoj je riječ u romanu Vatrena vila, dobitniku ovogodišnje Književne nagrade GKK Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir.

Nakon što su svojom izvedbom pjesme Podno Klisa tvrda grada Pučki pivači župe sv. Jurja iz Kaštel Sućurca oduševili sve nazočne, ravnateljica GKK Renata Dobrić je u uvodnoj riječi istaknula: „Ove godine Kaštelani obilježavaju mnogo važnih obljetnica iz hrvatske povijesti kojih se možemo prisjetiti s velikim ponosom: 1170. obljetnica potpisivanja Trpimirove povelje u “mjestu Bijaći” u kojoj se prvi put spominje ime „Hrvat” i „crkva blaženog Jurja u mjestu Putalj”, prva kršćanska crkva koja se može povezati s hrvatskim vladarima, a po kojoj je današnji Kaštel Sućurac dobio ime; 1130. obljetnica potpisivanja Muncimirove povelje; 630. obljetnica izgradnje prve obrambene kule nadbiskupa Andrije Benzija na morskoj obali; 450. obljetnica obrane Sućurca od Turaka, a moram naglasiti i kako je ova večer, kao i svake godine u prosincu, organizirana povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela.

Renata Dobrić pozdravila je i predstavnike Udruge Toma Arhiđakon, čiji su članovi Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma Regnum Croatorum i Augustin Perković na događanje došli odjeveni u odore ranosrednjovjekovne povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum te članove povijesne postrojbe Društva Poljičana Sveti Jure Priko Antu Markičevića, malog kneza Poljica, i Nediljka Mišerdu, rizničara i voditelja Društva Poljičana koji su istaknuli kako su se s golemim oduševljenjem priključili večerašnjem događanju jer su i oni „dio ove priče… Naša Mila Gojsalić žrtvovala je svoj život kako Poljica ne bi bila osvojena od strane Turaka. Ponosni smo na svoje naslijeđe, a s Kaštilima Poljica imaju puno poveznica“. Nediljko Mišerda darovao je autoru Poljički statut, što je Nenada Stojkovića posebno oduševilo jer je rekao kako je upravo Poljički statut najviše proučavao pri pisanju romana o Mili Gojsalić.

Moćnom izvedbom pjesama Jasna glasna, Vilo Velebita i arije U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, Nedo Kovačev i Miroslav Miše potaknuli su nazočnu publiku na zajedničko pjevanje, a potom su svi mogli uživati u uprizorenim ulomcima iz romana koje je za pozornicu pripremila i aranžirala Marijana Vulas. Scenu u kojoj je Mila prikazana kao djevojčica odglumili su mladi članovi Kaštelanskog dječjeg kazališta Škatula pod vodstvom Ljiljane Garbati, dok su drugi prizor u kojemu Mila kao odrasla žena vida rane štitonoši Mili odglumili Ivana Đelalija i Ante Brajković.

„Nagrađenom autoru Nenadu Stojkoviću od srca čestitam sa željom da mu ova nagrada bude poticaj za daljnje pisanje i proučavanje hrvatske povijesti“, istaknuo je Zoran Bošković, direktor nakladničke kuće Naklada Bošković, koja je jedan od glavnih pokrovitelja nagrade GKK Knez Trpimir, i koja svake godine tiska najbolji roman u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela.

„Zahvaljujem od srca organizatorima ovog jedinstvenog književnog natječaja, ujedno i organizatorima ove predivne večeri u kojoj je Vatrena vila predstavljena na najbolji mogući način, te povjerenstvu u kojem se nalaze vrsni hrvatski književnici: gđa. Nevenka Nekić, gosp. Hrvoje Hitrec i gosp. Đuro Vidmarović koji su nagradom Knez Trpimir odlučili ovjenčati upravo Vatrenu vilu, prepoznavši ovaj roman kao vrijedan pažnje. Kao profesoru povijesti izazovno mi je bilo u formi romana obraditi legendu o hrvatskoj junakinji Mili Gojsalić te približiti široj publici Poljičku republiku i taj važan dio hrvatske povijesti. Nadam se da će svi uživati u knjizi. O Ivani Orleanskoj su snimani filmovi, a sad je napokon došlo vrijeme i da se malo više čuje za Hrvaticu Milu Gojsalić čija je snaga ležala u žrtvi i strpljenju, a čija nam priča može biti svakodnevna inspiracija“, rekao je Nenad Stojković, koji je ujedno i autor romana Plamen u bezdanu čija je radnja smještena u doba hrvatsko-turskih ratova.

Ravnateljica Renata Dobrić uručila je autoru Nenadu Stojkoviću priznanje i nagradu od deset tisuća kuna uz napomenu kako je ovo druga knjiga o Mili Gojsalić koja je nakon provedenog Književnog natječaja Knez Trpimir tiskana u Nakladi Bošković. „Prvu knjigu o ovoj moćnoj Hrvatici pod naslovom Mila Gojsalić napisala je Jagoda Šimac, koja je svoj rukopis također poslala na naš književni natječaj, tako da je ovogodišnji nagrađeni roman Vatrena vila Nenada Stojkovića već drugi roman o slavnoj Mili te još jedan golemi doprinos u očuvanju i rasvjetljavanju važnih događaja i osoba iz hrvatske povijesti, prvenstveno o Poljičkoj republici i Mili Gojsalić. O Mili je pisao August Šenoa, njezin lik isklesao je Ivan Meštrović na ušću rijeke Cetine kraj Omiša, dok je Jakov Gotovac u njenu čast skladao operu, a sada imamo i dva romana o njoj“, istaknula je Dobrić.

Na samom kraju ove književno-glazbeno-dramske večeri, kojom je moderirala Mara Vulas, u izvedbi Nede Kovačeva i Miroslava Miše izvedene su božićne pjesme Veselje ti navješćujem i Venite adoremus, a potom je ravnateljica zahvalila pokroviteljima koji podržavaju Književni natječaj Knez Trpimir – Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Kaštela i Nakladi Bošković poželjevši svim nazočnim „dragim ljudima, prijateljima i suradnicima sretan i blagoslovljen Božić i sretnu novu godinu.“

Renata Dobrić

Povezane objave

Oživljene strukture Vitolda Košira

hrvatski-fokus

Reljefi u trešnjevom drvu

HF

Recesija Gorana Štimca u Opatiji

HF

Novi ciklus kombiniranih tehnika Matka Trebotića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više