Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Profesor s Harvarda otkrio krvavu pozadinu “zelene energije”!  

Djeca u Kongu rade u rudnicima kobalta za dolar dnevno   

 

Postoji jedan dio “zelene” revolucije o kojoj smo pisali – ali nitko drugi ne govori o njoj: stalna potreba za kobaltom i “užasan” način na koji se metal za baterije vadi i proizvodi. Nakon što je nedavni podcast Joea Rogana imao više od 40 milijuna slušatelja, nadamo se da dijalog konačno može započeti. Siddharth Kara, koji je gostujući profesor na Harvardu i također autor knjige “Cobalt Red: How The Blood of the Congo Powers Our Lives” pojavio se u podcastu prošli tjedan kako bi komentirao iskopavanje kobalta. Rekao je Roganu da ne postoji nešto poput “čistog kobalta”. Napomenuo je da je razina patnje kongoanskog naroda koji radi u rudnicima kobalta “zapanjujuća”, navodi se u izvješću.

“Nikad nisam vidio [rudnik kobalta koji se nije oslanjao na dječji rad ili ropstvo] i bio sam u gotovo svakom velikom industrijskom rudniku kobalta”, rekao je Roganu.Ipak, čini se da moderna potražnja za kobaltom ne će uskoro posustati. “Kobalt se nalazi u svakoj litijskoj punjivoj bateriji koja se danas proizvodi u svijetu”, rekla je Cara Roganu. “Svaki pametni telefon, svaki tablet, svaki laptop i, što je najvažnije, svako električno vozilo” koristi ga, istaknuo je. “Ne možemo funkcionirati svakodnevno bez kobalta, a tri četvrtine opskrbe dolazi iz Konga.” I izvađen je u užasnim, srceparajućim, opasnim uvjetima.”Svijet većinom ne zna što se događa”, nastavio je. “…slučajno se dogodilo da Kongo ima više kobalta nego ostatak planeta zajedno.””Prije nego što je itko shvatio što se događa, kineska vlada [i] kineske rudarske kompanije preuzele su kontrolu nad gotovo svim velikim rudnicima, a lokalno stanovništvo je raseljeno”, rekao je Roganu.”Rudare u apsolutno nehumanim, mučnim uvjetima za dolar dnevno, unoseći kobalt u opskrbni lanac svih telefona, svih tableta, a posebno električnih automobila.”

U međuvremenu, izvješće navodi da je Bidenova administracija nedavno “ušla u sporazum s Demokratskom Republikom Kongo i Zambijom” kako bi pomogla u povećanju opskrbe takvim materijalima, unatoč ovim problemima.

Mladen Stojanović, https://nultatacka.rs/harvardski-profesor-otkrio-krvavu-pozadinu-zelene/

Povezane objave

Promatrači revizije: Kutije s glasačkim listićima očito su krivotvorene za Bidena

hrvatski-fokus

Nemiri u Kazahstanu

HF

SAD protiv pristranoga Haaškog suda

HF

Za razliku od posrnuloga Zapada Putin štiti nacionalno i povijesno nasljeđe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više